Τη στήριξη των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων στην Ελλάδα, σε συνθήκες ρεαλισμού ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, η οποία έγινε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι «όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα στη συμφωνία, τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός για τη χώρα», έθεσε στην αρχή της Συνόδου Κορυφής το ελληνικό θέμα και ζήτησε να ενταχθεί στην ατζέντα συζήτησης, όπως και έγινε.

«Παρότι δεν είναι στην ατζέντα, θα μιλήσω με τους συναδέλφους για την ανάγκη να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η αποστολή μου και είμαι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτήν» είπε προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να επιτευχθεί (και να ολοκληρωθεί) άμεσα συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας, έτσι ώστε να μην υπάρξει πιστωτική ασφυξία, ενώ θα επιμείνει ότι οι Ελληνες έχουν κάνει σημαντικές θυσίες, τις οποίες πρέπει όλοι να σεβαστούν.

Ενώπιον της κυρίας Μέρκελ, αλλά και των άλλων κεντροδεξιών πρωθυπουργών των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως οι Μαριάνο Ραχόι (Ισπανία), Εντα Κένι (Ιρλανδία) και Πέδρος Πάσος Κοέλιο (Πορτογαλία), εμφανίστηκε υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει (κοινοβουλευτικά και πολιτικά) τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα, ειδικότερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, των φορο-ελεγκτικών μηχανισμών, της υγείας και της παιδείας.

Μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του ΡΡΕ, ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ό,τι κατάφερε μέσα σε δυόμιση χρόνια, να βγούμε σε πλεονάσματα και να βγούμε στην ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν.

Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν «επικοινωνιακή διαχείριση», κι όχι στην πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ζήτησα να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής απ’ όλες τις πλευρές. Και να βρεθεί συμφωνία το ταχύτερο.

Επανέλαβα ότι θα στηρίξω την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα, αλλά θα σταθώ αντίθετος σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Ζήτησα να δουλέψουν όλοι για να βρεθεί καθαρή λύση και το ταχύτερο. Ο χρόνος που περνάει αυξάνει το «λογαριασμό» και μεγαλώνει τους κινδύνους. Θέσεις εργασίας χάνονται, έσοδα χάνονται, επενδύσεις χάνονται, ευκαιρίες χάνονται καθημερινά…

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισημίες, ασάφειες και επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα κάνω τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η αποστολή μου, αυτό πιστεύω κι αυτό οφείλω να κάνω».