«Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει.Η κυβέρνηση υλοποιεί αυτό για το οποίο δεσμεύθηκε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

«Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις και μέσα και έξω από την χώρα», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Βουλή ένα σχέδιο που δεν μεταφράστηκε από e-mail αλλά γράφτηκε εδώ. Δεν θα συνεχίσουμε την τακτική να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις για λύση» είπε, καθώς η Ευρώπη παραδέχεται για πρώτη φορά πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση, που είναι αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

«Προσήλθαμε στην διαπραγμάτευση με απόλυτη διαφάνεια. Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, ζητάμε ισότιμη μεταχείριση. Ούτε απομονωθήκαμε, ούτε βρεθήκαμε χωρίς συμμάχους, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν» υπογράμμισε.

«Πετύχαμε πλήρη διάκριση της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, πετύχαμε να μην σημειωθεί καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις. Η Ελλάδα υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που δημιουργεί η ίδια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Τι είδους Ευρώπη είναι αυτή που θεωρεί μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την επιστολή Ντ. Κοστέλο που μπλοκάρει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν, προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το σ/ν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Αν το κάνουν για να μας τρομάξουν πρέπει να ξέρουν ότι δεν φοβόμαστε. Είναι απειλές κενές περιεχομένου, είναι απειλές που απαξιώνουν όσους τις εκτοξεύουν» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι που μας ζητάνε να παγώσουμε νομοσχέδια. Ώστε να συνεχίζουν «ξεπαγιάζουν» χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα. Αυτή την Ευρώπη οραματιστήκαμε ; Την Ευρώπη που με τις επιλογές της δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση σε ένα λαό» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα προχωράμε στη διασφάλιση βασικών αναγκών, όπως περιγράφονται στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε Στέγαση, σίτιση, ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών. Έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της. Η Ελλάδα έγινε για πέντε χρόνια οικονομικό πειραματόζωο. Τώρα κάποιοι επιθυμούν να γίνει και πολιτικό πειραματόζωο».

Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε έναν αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αυτές είναι στον αντίποδα των μνημονιακών μέτρων λιτότητας, απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων, εκθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους. Tο μνημόνιο δεν ήταν μεταρρύθμιση. Οι περικοπές, οι απολύσεις, οι προγραφές & η απορρύθμιση της αγοράς είναι μεταρρύθμιση; Στον ΟΟΣΑ, συμφωνήσαμε σε μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αλλά και δημοσιονομικό πρόσημο, που θα υλοποιηθούν».

«Θα υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια & το δίκαιο ενός ολόκληρου λαού. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον & τις επόμενες γενιές», κατέληξε ο πρωθυπουργός