Με αντιπαραθέσεις επί της διαδικασίας ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με νομοθετικό έργο. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τη ανθρωπιστική κρίση, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 95) ανακοίνωσε ότι θα προηγηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί και κατόπιν θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των κομμάτων και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Ωστόσο, υπήρξε διάσταση απόψεων με τα κόμματα καθώς επέμειναν να ακολουθηθεί η πάγια πρακτική που ήθελε να τοποθετούνται πρώτοι οι εισηγητές και οι βουλευτές και κατόπιν οι υπουργοί.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος επικαλέστηκε άλλο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 64) που αναφέρει ότι ο λόγος δίνεται πρώτα στους υπουργούς αν το ζητήσουν, διαφορετικά προτάσσονται οι εισηγητές και οι τυχόν ειδικοί αγορητές. Ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι προέχει το άρθρο 64 και ως εκ τούτου θα εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Κανονισμός της Βουλής. Ενστάσεις υπήρξαν και από το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, ενώ υπέρ της ερμηνείας της Προέδρου της Βουλής τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος.

Μάλιστα ο τελευταίος υπεραμύνθηκε της κυρίας Κωνσταντοπούλου και απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Ι. Κουτσούκο που λόγω της ημίωρης καθυστέρησης έναρξης της συνεδρίασης και τις επί μακρόν ανακοινώσεις της Προέδρου ζήτησε «να μην καθιερώσουμε ώρα Κωνσταντοπούλου στο Κοινοβούλιο», του είπε: «Η Βουλή αυτή θα έχει Πρόεδρο για όλες τις ώρες και ονομάζεται Ζωή Κωνσταντοπούλου».

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το «άδειασμα» που επεφύλαξε στην Πρόεδρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί η Βουλή εις βάρος των βουλευτών» και τόνισε ότι η μέχρι τώρα πρακτική συζήτησης των νομοσχεδίων είναι λογική και ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να εκφράζονται όσο περισσότεροι βουλευτές μπορούν. Και ζήτησε «να δώσουμε την δυνατότητα να είναι ουσιαστική η διαδικασία και όχι επικεντρωμένη στην κυβερνητική άποψη».

«Να μας πουν οι υπουργοί αν θα προταχθούν της συζήτησης», σημείωσε ο κ. Φίλης, ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου του ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση ή υπό διαπραγμάτευση αν θα εφαρμόσει η Βουλή τον Κανονισμό». «Θα προταχθούν οι υπουργοί. Αυτή η Βουλή θα τον εφαρμόζει τον Κανονισμό», υπογράμμισε.

Τελικώς, παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης πρότεινε να τοποθετηθεί η καθ’ ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου και οι συναρμόδιοι υπουργοί να τοποθετηθούν αργότερα.

Κριτική ασκήθηκε εξάλλου και για τις πολλές τροπολογίες που έχει εισάγει η κυβέρνηση στο συζητούμενο νομοσχέδιο, όμως όπως είπε ο κ. Βούτσης είναι ζητήματα «που πρέπει κατά ανοχή και κατ’ οικονομία να γίνουν δεκτά προς συζήτηση και να νομοθετηθούν ώστε να αποκτήσουμε μια κανονικότητα στις διαδικασίες». Ενώ ο κ. Φίλης χαρακτήρισε υποκριτική την ανακίνηση του θέματος λέγοντας ότι «δεν φέρνουμε άσχετες τροπολογίες για να δώσουμε ΄΄δωράκια΄΄ μέσα στη νύχτα στα μεγάλα συμφέροντα και για να διασφαλίσουμε άνομα συμφέροντα».

Κατά τα λοιπά, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας (η οποία θα γίνει την Τρίτη 17 Μαρτίου στις 12.00, καταγγέλλοντας «την παράνομη σύνθεση της Βουλής» λόγω της μη παρουσίας των έγκλειστων βουλευτών στις συνεδριάσεις της.