Μια από τα ίδια… Μπορεί σε πολλά να υποστηρίζουν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ότι λειτουργούν διαφορετικά, αλλά στον τρόπο και στις διαδικασίες με τις οποίες στελεχώνουν την κρατική μηχανή κινούνται ακριβώς με τον ίδια λογική που είχαν και οι προκάτοχοί τους. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου την αποκαλούσαν opengov.Στην κυβέρνηση Σαμαρά την αποκαλούσαν ειρωνικά «Kalamata School of Management»! Στην κυβέρνηση Τσίπρα δεν της έχουν βρει ακόμη όνομα, παρότι ειδικεύονται στα νέα ονόματα. Αλλά η ουσία είναι πάλι η ίδια. Συγγενείς πολιτικών, αποτυχόντες να εκλεγούν βουλευτές, πολιτευτές και στελέχη του κόμματος και γενικώς «όποιος έχει μαχαίρι» και πρόσβαση στην Κουμουνδούρου ή στη Χαροκόπου «τρώει πεπόνι» και κατοχυρώνει μισθό από το Δημόσιο, διοριζόμενος σε θέση ευθύνης στα υπουργεία!
Οι ίδιοι υπουργοί που ως βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούσαν τους προκατόχους τους ότι προσλαμβάνουν γενικούς γραμματείς και διοικητές ΔΕΚΟ με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα πράττουν ακριβώς το ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα πρόσωπα που έχουν ήδη επιλεγεί είναι ακατάλληλα. Αλλά θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που καταδίκασε με απόλυτο τρόπο αυτή την «επιδημία» ρουσφετολογικών προσλήψεων να θεσπίσει μια διαφορετική διαδικασία και να επιλέξει περισσότερους τεχνοκράτες και λιγότερους κομματικούς παράγοντες.
Με εξαίρεση το υπουργείο Οικονομικών, όπου τοποθετήθηκαν τεχνοκράτες, σε όλα τα άλλα υπουργεία έχουν τοποθετηθεί πολιτευτές και υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς και στελέχη των δύο κομμάτων.
Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Ρωμανιά στο υπουργείο Εργασίας, με προσωπική παρέμβαση του Π. Καμμένου, από την πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης, ακολούθησε μια καταιγίδα κομματικών διορισμών στα υπουργεία σε θέσεις γραμματέων και συμβούλων.
  • Γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίστηκε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς.
  • Γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίστηκε ο Κωστής Παπαϊωάννου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
  • Γενικός γραμματέαςΑιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και πολιτευτής των ΑΝΕΛ Ιωάννης Γιαννέλης.
  • Γενικός γραμματέας Οικονομίας ανέλαβε οΜάνος Μανουσάκης,πρώην διευθυντής του υπουργού Γιώργου Σταθάκη.
  • Γενικός γραμματέας Υποδομών αναλαμβάνει οΓιώργος Δέδες,υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
  • Γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ τοποθετήθηκε οΑλέξης Χαρίτσης,συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή τοποθετήθηκε οΑντώνης Παπαδεράκης,πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων.
  • Γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρώην πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ.
  • Γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου ανέλαβε ο επικοινωνιολόγος Χριστόφορος Βερναρδάκης, συνεργάτης του κ. Τσίπρα όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
  • Το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Γιάννης Τόλιος ως γενικός γραμματέας Βιομηχανίας. Στο ίδιο υπουργείο τοποθετείται –η θέση ακόμη αναζητείται –και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος.
  • Ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκηςως γενικός γραμματέας Εσωτερικών.
  • Ο πρώην τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος ως γενικός γραμματέας του υπουργείου. Εχει ήδη διοριστεί με προσωπική απόφαση του υπουργού ως γενικός γραμματέας ο Σπύρος Κοκκινάκης. Αντίστοιχη θέση –ή κάποια άλλη στο υπουργείο, μάλλον του διοικητή του ΕΟΠΥΥ –διεκδικεί και ο πρώην βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης. Διοικητής στο ΚΕΕΛΠΝΟ διορίστηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και πολιτευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Γιαννόπουλος και επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών του υπουργείου η θυγατέρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Πετρούλα Σαρτζετάκη.
  • Ο Ανδρέας Νεφελούδης, στέλεχος της Αριστερής Προοπτικής, τοποθετείται γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.
  • Τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην στέλεχος και συνδικαλιστής του Λιμενικού.
  • Γενικός γραμματέας της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μουρμούρες για τους διορισμούς «κολλητών»
Αντιδράσεις όμως για τους διορισμούς «κολλητών και φίλων» εκδηλώνονται ήδη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως για την πρόσληψη στελεχών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Οι πρώτες μουρμούρες ακούστηκαν για την επιλογή της κυρίας Λούκας Κατσέλη στην Εθνική Τράπεζα, αλλά κλιμακώθηκαν με την επιλογή του υπουργού Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη να προσλάβει ως σύμβουλό του την πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Ελενα Παναρίτη.
«Μην γκρινιάζετε. Υπάρχουν θέσεις για όλους» απαντούν οι υπουργοί καθώς ακολουθούν οι διορισμοί στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και στις νέες θέσεις των αναπληρωτών γενικών γραμματέων που δημιουργήθηκαν προφανώς γι’ αυτόν τον σκοπό.
Αυτό φάνηκε ήδη από τον πρώτο διορισμό αναπληρωτή γραμματέα στην κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης διόρισε στη θέση αυτή τον μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου του Χρ. Πιλάλη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ