Η εσωκομματική αναζήτηση της ΝΔ για το μέλλον της σε… όλα τα επίπεδα, άρχισε και επίσημα στις δυο το μεσημέρι της Πέμπτης στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου αναμένεται να γίνει η πρώτη ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της σημερινής ηγεσίας του κόμματος και των δελφίνων αλλά και πολλών κορυφαίων «γαλάζιων» βουλευτών.

Στη ΝΔ υπάρχουν ανοικτοί πολιτικοί λογαριασμοί, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου μετά από 37 μήνες θα λάβουν το λόγο βουλευτές, μια εξέλιξη που ενισχύει την άποψη περί επιστροφής του κόμματος σταδιακά στην κανονικότητα και σε μια πιο ομαλή λειτουργία με κυρίαρχη την εσωκομματική δημοκρατία.

Στην κλειστή για τους δημοσιογράφους συνεδρίαση, αναμένεται να ανοίξουν ως ένα βαθμό τα χαρτιά τους οι αμφισβητίες της σημερινής ηγεσίας, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είναι έτοιμος και αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις σε όλα και θα ρίξει το…γάντι σε όσοι επιχειρήσουν να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Ουδείς μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης, αλλά είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ανοίξουν για πρώτη φορά τα…χαρτιά τους _αν και θα μείνουν πολλά κλειστά_ όλοι οι κορυφαίοι βουλευτές που επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα στη ΝΔ.

Κατά τη συνεδρίαση, κυρίαρχο αναμένεται να είναι το αίτημα μιας ομάδας περίπου 10-15 κεντρικών βουλευτών, μεταξύ αυτών και των επίδοξων διαδόχων του κ. Σαμαρά, για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενώ η απάντηση της ηγεσίας θα είναι να γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη.

Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι σε ποιο βαθμό θα φθάσει η κριτική, αν και βουλευτές με γνώση των παρασκηνιακών διεργασιών, λένε ότι οι τόνοι θα είναι υψηλοί, και εάν θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Το αίτημα από ομάδα βουλευτών για έκτακτο συνέδριο έχει χρονικό ορίζοντα τις αρχές του καλοκαιριού, με σαφή στόχο την σταδιακή αποδυνάμωση και φθορά του κ. Σαμαρά. Επί της ουσίας θέλουν να μεταφέρουν για μερικούς μήνες την τελική αναμέτρηση, ώστε να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών».

Ο βασικός λόγος όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή στην πλευρά των βαρόνων και των δελφίνων υπάρχει διαφοροποιημένη και ανομοιογενής στρατηγική σε ό,τι αφορά τις αφετηρίες και τους στόχους, γεγονός που δίνει πολιτικές ανάσες στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ.

Σε αυτό το κλίμα της αμφισβήτησης, ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι η συντεταγμένη πορεία μετεξέλιξης και ανασυγκρότησης της ΝΔ και ο ίδιος έχει ετοιμάσει τις άμυνές του, αλλά ακόμη και τη στρατηγική της επίθεσης, αν χρειαστεί, αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί κυρίως η συνεδρίαση της ΚΟ.

Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους των εσωκομματικών αντιδράσεων, αξιοποιώντας τα όσα έχουν συμβεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και θα μιλήσει για δικαίωση της ΝΔ, ενώ θα μιλήσει για συλλογικότερη ηγεσία και αναδιάρθρωση των κομματικών οργάνων.

Αν προκληθεί, ο κ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να ρίξει το γάντι σε όποιον τον αμφισβητήσει και θέσει θέμα ηγεσίας και θα τον παραπέμψει _όπως κατέγραψε το Βήμα την περασμένη Κυριακή_στις καταστατικές διαδικασίες, δηλαδή συλλογή υπογραφών –1/3 των μελών της ΚΟ ή 1/3 των μελών της ΠΕ ή 1/3 των μελών του συνεδρίου –για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας του αρχηγού και έγκρισή της από το 50%+1 (δηλαδή 39 στην ΚΟ) για να γίνει εκλογή από τη βάση.

Αυτή τη στιγμή και με βάσει τα σημερινά δεδομένα, όπως λένε οι γνώστες του παρασκηνίου, δύσκολα μπορεί να βρεθούν περισσότεροι από 20 βουλευτές να υπογράψουν πρόταση αμφισβήτησης και πολύ περισσότερο να βρεθούν το αργότερο εντός 10ημέρου όπως ορίζει το καταστατικό 39 να την υπερψηφίσουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα είναι παρών στην αρχή ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μετά θα αποχωρήσει, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει η ηγεσία της ΝΔ και στην απόφαση του πρώην Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη που όχι μόνο δεν θα μιλήσει, όπως συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά στην πρόσφατη συνάντησή τους, αλλά και στην πιθανή αποχώρησή του από την συνεδρίαση μετά την τοποθέτηση του νυν προέδρου του κόμματος.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είναι αποφασισμένη να θέσει με τον τρόπο της θέμα ηγεσίας και αναμένεται να είναι πολύ σκληρή στην κριτική της, ενώ η στάση της θα είναι βαρόμετρο και για τους άλλους βουλευτές.

Σκληρή κριτική αναμένεται να ασκήσουν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, αιχμές θα έχει και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το δικό τους στίγμα θα δώσουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα θα υπάρξει μια ομάδα περίπου 10-15 «σαμαροφυλάκων» –μεταξύ αυτών έχουν κεντρικό ρόλο οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης– αλλά και o Κώστας Καραγκούνης που θα αναλάβουν την υποστήριξη του κ. Σαμαρά και της πολιτικής και στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα τηρήσουν και άλλοι βουλευτές, όπως οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τασούλας, Χρήστος Δήμας, Χρήστος Κέλλας, Λευτέρης Αυγενάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, κ.α.