Παρουσιάστηκε χθες στο Κολέγιο των Επιτρόπων από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο η προκαταρκτική πρόταση (orientation proposal) για μία νέα «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση». Με το ζήτημα να κυριαρχεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξαιτίας του κύματος παρανόμων μεταναστών από δύο καυτά μέτωπα στο «μαλακό υπογάστριο» της «γηραιάς ηπείρου» – συγκεκριμένα από τη Συρία και στο Ιράκ στη Μέση Ανατολή, καθώς και από τη Λιβύη στη Βόρεια Αφρική – η Κομισιόν αναζητεί τρόπους για να προωθήσει μία ολοκληρωμένη πολιτική που θα αντιμετωπίζει συνδυαστικά την παράτυπη μετανάστευση, την ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασύλου, καθώς και την ανάγκη υποδοχής συγκεκριμένων κατηγοριών μεταναστών.

Η παρουσίαση της προκαταρκτικής πρότασης έγινε παρουσία του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς αλλά και της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική. Η ολοκλήρωση και υιοθέτησή της αναμένεται να γίνει προς τα τέλη Μαϊου.

Όπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια, αυτό που χρειάζεται είναι ένα νέο «ευρωπαϊκό αφήγημα για τη μετανάστευση». Και αυτό πρέπει «να προστατεύει τους ευάλωτους μετανάστες, να προστατεύει την ευρωπαϊκή επικράτεια και να αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη».

Εξειδικεύοντας τους τομείς στους οποίους η Κομισιόν θα αναλάβει δράση και μη λησμονώντας ότι ο τομέας της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις 10 προτεραιότητες που έχει θέσει για τη θητεία του ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε καταρχήν στο ζήτημα του ασύλου.

Όπως υπογράμμισε, πρέπει να βρεθούν περισσότεροι «νομικές οδοί» ώστε πολλοί μετανάστες να φθάνουν νόμιμα στην Ευρώπη και να αποφεύγονται τραγωδίες όπως αυτές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Μεσόγειο. Μόνο μέσα στο 2014 έχουν κατατεθεί σύμφωνα με αρχικά στοιχεία περί τις 600.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην ΕΕ, με ποσοστό άνω του 30% να έχει κατατεθεί στη Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι ήδη έχουν προσφερθεί 36.000, αλλά πρέπει να βρεθούν κι άλλες και μάλιστα γρήγορα. Σε ό,τι αφορά πάντως στο «Δουβλίνο ΙΙ», εμφανίστηκε ανοιχτός σε αλλαγές, κρατώντας όμως χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε το στίγμα ότι η λύση θα προέλθει μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα και συγκεκριμένα στις χώρες προέλευσης, που πρέπει να βοηθηθούν σε επίπεδο τεχνογνωσίας, αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάντως, οι αριθμοί είναι αφοπλιστικοί. Μόνο μέσα στο 2014 κατεγράφησαν 276.000 παράτυπες διελεύσεις των ευρωπαϊκών συνόρων, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2011 και αυξημένος κατά 159% σε σχέση με το 2013. Ο μεγαλύτερος αριθμός παρατύπων μεταναστών προήλθε από τη Συρία και την Ερυθραία.

Ο έλληνας επίτροπος δεν παρέλειψε πάντως να εμφανιστεί πραγματιστής στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Αν θέλουμε ένα σύστημα φύλαξης συνόρων πρέπει να το δημιουργήσουμε» τόνισε, λέγοντας ότι ο Frontex δεν είναι κάτι τέτοιο, ενώ χρειάζεται τα κράτη – μέλη να αποφασίσουν να του παραχωρήσουν περισσότερες αρμοδιότητες.

Για το ζήτημα με τα ελληνικά κέντρα κράτησης

Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτώμενος

για ελληνικά δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για άνοιγμα των κέντρων κράτησης και τη μη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών, δήλωσε ότι «ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης με ενημέρωσε άμεσα για την μη ύπαρξη σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο. Την επόμενη βδομάδα, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, θα συζητήσουμε τον “ελληνικό οδικό χάρτη για το άσυλο”. Οι υπηρεσίες μου», πρόσθεσε, «που είναι σε επαφή με την Αθήνα, πρόκειται να επισκεφτούν την Ελλάδα ώστε να ενισχύσουν τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, η Ευρώπη είναι μαζί της» κατέληξε. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.