Στην ανάκληση της διαταγής για τα κέντρα κράτησης αλλοδαπών, αλλά και τη διαδικασία ελέγχου των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης.

Επίσης ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το πώς εκδόθηκε αυτή η παράτυπη, όπως τη χαρακτήρισε, διαταγή και γιατί δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την ενημέρωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του εγγράφου. Επίσης σημείωσε ότι από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δ. Τσακνάκη ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών.

Ο κ. Πανούσης απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» σχετικά με το εάν υπάρχει ευθύνη του κ. Τσακνάκη για την αποστολή ενός εγγράφου με τέτοιο περιεχόμενο εν αγνοία του – όπως έχει δηλώσει ο Αρχηγός – εξέφρασε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητηθεί η διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί η «διαδρομή» του εγγράφου.

Σε άλλη ερώτηση του «Βήματος» για το εάν θεωρεί ότι πρόκειται για «προβοκάτσια» εν όψει και των κρίσεων των αξιωματικών του Σώματος που ξεκινούν την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι θα καλέσει και τους συνοριοφύλακες «και θα δω ποια ήταν η διαδρομή όχι η διοικητική…η άλλη διαδρομή».

Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Διότι εγώ δεν πείστηκα ότι ξαφνικά από μια είδηση στη τηλεόραση βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και κάνει δηλώσεις. Τον ξέρω τον πρώην πρωθυπουργό, φαντάζομαι έχει χίλιους τρόπους για να διασταυρώσει αυτό το οποίο άκουσε και αγανάκτησε, όπως αγανάκτησε και ο καθένας. Άρα αυτή η σύμπτωση η χρονική κλπ της είδησης, της μη διασταύρωσης είδησης, της αυτόματης αντίδρασης της ΝΔ και της ταυτόχρονης σήμερα τηλεοπτικής υπεράσπισης από τους συνοριοφύλακες μιας γραμμής που δεν ξέρουν ποια είναι… νομίζω ότι θέλει λίγο μελέτη σε βάθος».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζήτησε έρευνα ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «εμφανίζεται ένα κείμενο θα έπρεπε κανονικά, είναι διοικητική διαδικασία, να έχει περάσει από την ιεραρχία, να έχει φτάσει στον Αρχηγό, να έχει φτάσει σε εμένα, να έχω υπογράψει εγώ» και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα έγγραφο «που ήρθε από το πουθενά».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει εξαγγελθεί μεταναστευτική πολιτική και απλά έχουν ειπωθεί διάφορες απόψεις λέγοντας ότι ξαφνικά «εμφανίστηκα να ανοίγω τα κρατητήρια» κλπ.

«Άρα έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα το οποίο το λύνουμε και θα δω όλη τη διαδικασία πως παρήχθη αυτό το έγγραφο και πως δεν ακολούθησε την διοικητική διαδικασία» ανέφερε ο κ. Πανούσης και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν καθοριστεί σημαντικές παράμετροι της μεταναστευτικής πολιτικής και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υπογραφή ενός ταξιάρχου.

Ως προς το περιεχόμενο του εγγράφου ο κ. Πανούσης είπε ότι είναι καταγραφή διάσπαρτων διατάξεων νόμων που ισχύουν.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν δημιουργεί πολιτική. Άρα το να πεις τι λέει η κάθε διάταξη μπορεί να μοιάζει ότι έχει νομική βάση, αλλά δεν είναι πολιτική. Πολιτική είναι το πώς και με ποιους θα το κάνεις. Δεν λέει ψέματα ως προς τη νομοθεσία. Έχουμε πει ότι αυτά που γράφονται εδώ θα ισχύσουν και θα ισχύσουν με αυτό το τρόπο; Αυτό είναι πολιτική».

Επίσης κ. Πανούσης επέρριψε ευθύνες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λέγοντας ότι η δημοσιοποίηση του εγγράφου που δεν φέρει υπογραφή πολιτικού χωρίς να γίνει πρώτα «διασταύρωση» της είδησης τηλεφωνώντας ακόμα και στον ίδιο προκάλεσε πανικό και όχι το περιεχόμενο της διαταγής λέγοντας ότι έμεινε «με το στόμα ανοικτό» όταν ενημερώθηκε ότι υπήρχαν δημοσιεύματα περί δικής του σχετικής εντολής. «Άρα πάμε σε μια ζούγκλα παραπληροφόρησης η οποία πρέπει να λήξει μια για πάντα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική καριέρα μέσω του υπουργείου και γι αυτό δεν απαντάω σε όσους πολιτικούς με ακρότητες αναφέρονται στις απόψεις μου, στις δηλώσεις μου. Έλεος όμως γιατί δεν μπορούμε να λέμε ψέματα».

Για τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «κάπου έχουμε μπερδευτεί γιατί μας κατηγορούν για μια πολιτική που δεν έχουμε χαράξει ακόμα και άρα μας κατηγορούν ενώ εφαρμόζεται η δική τους πολιτική».

Για την Αμυγδαλέζα είπε ότι συνεχίζεται η διαδικασία απελευθέρωσης μεταναστών, ενώ για το εάν κάποιοι, ενώ δήλωσαν τόπο κατοικίας – βασικός όρος για να αφεθούν ελεύθεροι – αυτό ήταν ψευδές, ανέφερε πως θα ερευνηθεί.

Σημείωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή κατ΄ εκτίμηση υπάρχουν στη χώρα 200 – 300.000 παράτυποι μετανάστες και στα κέντρα κράτησης 3.500 – 4.000.

Επίσης υπογράμμισε ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι 200 ποινικοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κρατούνται. Ο κ.Πανούσης τόνισε ότι δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος από άλλους προκατόχους του, αλλά παρέπεμψε στις πολλές καταδικαστικές αποφάσεις για τον τρόπο κράτησης των μεταναστών.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ.Πανούση επισημαίνεται ότι:

«Η χάραξη της κεντρικής πολιτικής σε μείζονα κοινωνικά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κυβερνητικού επιτελείου και των συναρμοδίων Υπουργών.

»Η αναφορά του όρου «Νέα Πολιτική» σε υπηρεσιακό έγγραφο, που εκδόθηκε από τον αρμόδιο Κλάδο του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση – έγκριση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, συνιστά σαφώς παρέκκλιση από την ανωτέρω βασική αρχή.

Για το λόγο αυτό ανακλήθηκε με εντολή της Πολιτικής Ηγεσίας το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Έρευνας».

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη «βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πάντα σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, η διαμόρφωση του πλαισίου για την ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με πνεύμα ανθρωπισμού, νομικού πολιτισμού και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των ευαισθησιών της ελληνικής κοινωνίας.

»Επιδιώκουμε να άρουμε τις υφιστάμενες στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τις παραβιάσεις της εθνικής νομοθεσίας και της Ε.Σ.Δ.Α. καθώς και τις παράτυπες υπερβολές στο θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι όσοι αλλοδαποί παρανομούν και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, θα διαβιούν σε καθεστώς ασυδοσίας και ατιμωρησίας.

Η εφαρμογή της νομιμότητας και του κράτους δικαίου συνιστά βασική προτεραιότητα του κυβερνητικού μας έργου».

Τι λένε οι συνοριοφύλακες

Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριοφυλάκων Χαράλαμπος Παντελίδης ανέφερε πως η υπηρεσία έλαβε τη διαταγή το μεσημέρι της Τρίτης.

«Το ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας μας βγήκε αφού λάβαμε τη διαταγή» είπε, σημειώνοντας πως, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η ανάκλησή της από τον αναπληρωτή υπουργό, η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να την εφαρμόσει.

Η επίμαχη διαταγή έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, καθώς προέβλεπε: την απελευθέρωση των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης και τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, εφόσον δεν κατηγορούνται άλλα αδικήματα, αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Πανούσης, όσο και πηγές με γνώση του θέματος συνδέουν τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου με τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα» δήλωσε ο κ. Πανούσης στο Βήμα το βράδυ της Τρίτης.