Βολές κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπολύει η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ με αφορμή την μη ενεργοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μάλιστα την κατηγορεί ότι έχει απαγορεύσει να εγγράφονται οι επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές, κάτι ωστόσο που από την πλευρά της Προέδρου διαψεύδεται. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον ζωντανό κοινοβουλευτικό έλεγχο – σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα – αναγκάζοντας την Πρόεδρο της Βουλής να απαγορεύσει την κατάθεση Επίκαιρων Ερωτήσεων». Επίσης τονίζεται ότι: «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί – όπως έπραξε και για την παράταση της Δανειακής Σύμβασης και του Προγράμματος – να αποφύγει την συζήτηση στη Βουλή για καυτά θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν την κοινωνία, αρκούμενη στην πολιτική των non paper». Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής εγγράφονται μόνο οι επίκαιρες επερωτήσεις, η συζήτηση των οποίων είναι στην διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού για το ποια από αυτές και πότε θα συζητηθεί.

Σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών εκ μέρους της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, Λ. Γρηγοράκος και Ι. Κουτσούκος έλεγαν ότι πήγαν στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής για να καταθέσουν ερωτήσεις και τους ειπώθηκε ότι το σχετικό βιβλίο εγγραφών των ερωτήσεων δεν έχει ανοίξει. Μάλιστα ο κ. Γρηγοράκος ερωτηθείς αν έχει αναζητήσει την Πρόεδρο της Βουλής για το θέμα, είπε ότι τρείς φορές πήγε στο γραφείο της και δυο της τηλεφώνησε χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή κάποια επικοινωνία μεταξύ τους. Πάντως, κύκλοι της Προέδρου της Βουλής έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία εντολή απαγόρευσης κατάθεσης επίκαιρων ερωτήσεων από πλευράς της, ενώ όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σημείωναν ότι όντως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα διότι επίκεινται κάποιες προσαρμογές της διαδικασίας (θεματικές ενότητες ερωτήσεων κλπ.).

Κλήρωση γραφείων

Εν τω μεταξύ, η εκκρεμότητα με τα γραφεία των βουλευτών της περιφέρειας ξεπεράστηκε, καθώς η κλήρωση που καθυστερούσε έγινε στην Γερουσία της Βουλής, παρουσία των βουλευτών και συνεργατών τους. Συνολικά 116 βουλευτές της περιφέρειας θα πάρουν γραφείο, κοινό γραφείο έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ γραφείο αρνήθηκαν δύο βουλευτές της ΝΔ.