Βερολίνο, Ανταπόκριση

Τυχόν πτώχευση της Ελλάδας αφήνει παγερά αδιάφορο το Βερολίνο. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ στο ερώτημα δημοσιογράφου, «αν η Ελλάδα είναι έτοιμη για default» (χρεοκοπία). «Ρωτήστε τον κ.Βαρουφάκη γι αυτό» είπε. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει εκτίμηση του γεγονότος».

Αναφερόμενος στην προχθεσινή δήλωση του Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία «αν η Ελλάδα δεν τηρήσει (τις συμφωνίες), δεν θα της δοθεί πλέον βοήθεια», τόνισε, ότι ο υπουργός οικονομικών «εννοεί αυτά που λέει, δεν απειλεί, και ότι απλώς περιγράφει την κατάσταση». Είναι υπόθεση των Ελλήνων, πρόσθεσε, να την αντιμετωπίσουν.

Αλλά ούτε και το γεγονός, ότι η Αθήνα δεν θα είναι πιθανόν σε θέση να αποπληρώσει την πληρωτέα δόση του χρέους της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντός του Μαρτίου, φάνηκε να τον συγκινεί. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υπενθυμίσω ποια είναι τα διεθνή ειωθότα» είπε. Αυτά πρέπει να τα τηρήσει και η Αθήνα.

Χωρίς να τον αναφέρει ονομαστικά, ο κ.Γιέγκερ άσκησε οξεία κριτική και στον Αλέξη Τσίπρα για την κριτική που άσκησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός, ως γνωστό, είχε καταγγείλει, ότι κατά τις πρόσφατες κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, οι Έλληνες βρέθηκαν «απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων, με πρωτεργάτες τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, που για ευνόητους πολιτικούς λόγους επιχειρούσαν να οδηγήσουν όλη τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο μιας ανεξέλεγκτης εξέλιξης, προκειμένου να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο».

«Πρόκειται για φάουλ, που αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά ειωθότα» ήταν το σχόλιο του κ.Γιέγκερ. «Τέτοια πράγματα δεν επιτρέπονται, δεν τα κάνουμε στο Eurogroup». Η Πορτογαλία και η Ισπανία, πρόσθεσε, είναι εταίροι της Γερμανίας, «και έχουμε μεγάλη εκτίμηση γι αυτά που πέτυχαν τα περασμένα χρόνια».

Ο τρόπος που διαπραγματεύονται οι Έλληνες, πρόσθεσε, δεν «αντιστοιχεί σε εκείνον με τον οποίο λειτουργούμε συνήθως στην Eurogroup». Το αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ήταν να χαθεί πολύ εμπιστοσύνη έναντι τους τις τελευταίες εβδομάδες. «Το μόνο που μας μένει λοιπόν είναι να επιμένουμε σε εκείνα που έχουν συμφωνηθεί γραπτώς» τόνισε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, αντικρούοντας σχετική δήλωση του κ.Βαρουφάκη, η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup δεν προσφέρει καμιά βάση για «δημιουργική ασάφεια». Το κείμενό της είναι σαφέστατο. Γι αυτό, κατέληξε, το Βερολίνο θα παρακολουθεί επιμελώς και «βήμα προς βήμα την εφαρμογή όλων των σημείων της συμφωνίας».

Εντείνοντας στο έπακρο τον πόλεμο νεύρων εναντίον του κ,Βαβουφάκη, κυβερνητική πηγή έλεγε τη Δευτέρα, ότι το Βερολίνο δεν τον παίρνει πλέον καθόλου στα σοβαρά. «Κάθε δήλωσή του προκαλεί αγανάκτηση, ή καγχασμό» πρόσθεσε. Γι αυτό και οι ανώτατοι γερμανοί αξιωματούχοι διαλέγονται πλέον μόνο με τον κ.Τσίπρα. Αυτό φάνηκε και κατά τη συμφωνία για την Ελλάδα στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup. «Όλα είχαν προσυμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό» τόνισε. «Γι αυτό και κατά την κρίσιμη συνεδρίαση, ο Βαρουφάκης δεν άνοιξε σχεδόν καθόλου το στόμα του».

Η ίδια πηγή αμφισβήτησε την πρακτική αξία της δήλωσης του προέδρου του Eurogroup Γιέροεν Ντάισελμπλουμ, ότι οι εταίροι θα χορηγήσουν ήδη το Μάρτιο χρήματα στην Ελλάδα, αν η τελευταία αρχίσει αμέσως τις μεταρρυθμίσεις. «Η γερμανική Βουλή θα απορρίψει τη χορήγηση» είπε. «Η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει πλέον να ακούει για Ελλάδα». Εξάλλου, πρόσθεσε, ο Σόιμπλε δεν θα φέρει καν την πρόταση στο κοινοβούλιο, αν ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να εγκριθεί. «Θα προτιμήσει τη ρήξη με τον Ντάισελμπλουμ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, παρά με τους γερμανούς βουλευτές» τόνισε.

Αρνητική για την Ελλάδα είναι η θέση του και στο θέμα του default, της πτώχευσης, καθώς και του grexit, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μπορούσε να είναι το επακόλουθο της πτώχευσης. «Ο Σόιμπλε λέει, ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουν οι Έλληνες» είπε. «Αν όμως πάρουν το δρόμο προς την έξοδο, εκείνος δεν θα κάνει τίποτα για να τους σταματήσει».

Ο κυνισμός, έλεγε σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος που θέλει να μείνει ανώνυμος, έρχεται έτσι να προστεθεί στην απαξίωση και τις απειλές που χαρακτηρίζουν την τακτική του γερμανού υπουργού έναντι της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αν μπορούσε, πρόσθετε ο ίδιος, ο κ.Σόιμπλε θα είχε ήδη εκτοπίσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη. «Το κόστος της παραμονής της είναι γι αυτόν από καιρό πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της εξόδου» έλεγε. Αλλά η έξωση δεν είναι στο χέρι του. Εναντίον της είναι ο πυρήνας του πολιτικού κατεστημένου αρχίζοντας με την Άνγκελα Μέρκελ. Για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μάλιστα, τόνιζε, η προσπάθεια έξωσης θα ήταν «casus belli», αιτία πολέμου, που θα οδηγούσε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Στους αντίπαλους του grexit, κατά τον ίδιο, ανήκουν και πολλές άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η ιταλική. «Όλοι αυτοί συγκροτούν ισχυρό τείχος προστασίας για την Ελλάδα» είπε. Αυτό το ξέρει και ο κ.Σόιμπλε: Γι αυτό και ο πραγματικός στόχος του δεν είναι μια ανέφικτη έξωση, αλλά η εξουθένωση της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι αυτή να κάνει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις εντός του πλαισίου της ευρωζώνης.