Οι εργασίες της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή του Γραμματέα της ΚΕ και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Το κείμενο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

Γραμματέας της ΚΕ εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, ενώ η νέα Πολιτική Γραμματεία απαρτίζεται από τους εξής

  • Ηλιόπουλος Νάσος
  • Καλύβης Αλέκος
  • Λάμπρου Πάνος
  • Λεουτσάκος Στάθης
  • Μπουρνούς Γιάννης
  • Νταβανέλος Αντώνης
  • Παπαδόγιαννη Σόφη
  • Παπαδόπουλος Χριστόφορος
  • Ρήγας Παναγιώτης
  • Ρινάλντι Ρούντι
  • Σβίγκου Ράνια

Η προεδρική πλειοψηφία με πλήρη ανανέωση εξέλεξε έξι μέλη, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 200. Πρόκειται για τους Ράνια Σβίγγου, Νάσο Ηλιόπουλο, Γιάννη Μπουρνού και τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο που ανήκουν στην τάση ΑΡΕΝ του Αλέξη Τσίπρα, τον Παναγιώτη Ρήγα από την ομάδα «Παπαδημούλη – Δούρου – Μπαλάφα Πλατφόρμα 2010» και τον Πάνο Λάμπρου από την τάση ΑΝΑΣΑ η οποία όμως κρατάει αποστάσεις και έχει κριτική διάθεση απέναντι στην ηγεσία.

Με 63 ψήφους, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εξέλεξε τέσσερα στελέχη, τους Αλέκο Καλύβη, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνη Νταβανέλλο και Στάθη Λεουτσάκο.
Την παρθενική της εμφάνιση πραγματοποίησε σε Συνέδριο και μια νέα ομάδαη οποία ονομάζεται «Κόμμα-Κίνημα» και ουσιαστικά πρόκειται για την παλιά μαοϊκή ΚΟΕ, που στο συνέδριο του 2013 είχε συνταχθεί με την πλειοψηφία. Διαφώνησε με τη συμφωνία του Eurogroup και χάραξε τον δικό της δρόμο. Ελαβε 21 ψήφους και εξέλεξε το παλιό μέλος της ΠΓ Ρούντι Ρινάλντι.

Οπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, η δυναμική της νέας αυτής τάσης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πολλά μέλη που είχε εκλέξει στην ΚΕ είναι αποτέλεσμα της δυσανάλογης για το μέγεθός της στήριξης που έλαβε το καλοκαίρι του 2013 από την προεδρική πλειοψηφία.

Επίσης σημειώνουν ότι η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα τόσο εντός του κόμματος όσο και στην κοινωνία.


Το μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής

Με ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και με διεύρυνση της εσωκομματικής αμφισβήτησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, με την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Το ψήφισμα της ηγεσίας του κόμματος, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι επιλογές της μετεκλογικής περιόδου, πέρασε με κατά πλειοψηφία, με την Αριστερή Πλατφόρμα να θέτει σε ψηφοφορία δική της τροπολογία, στο πνεύμα της τήρησης όλων των συνεδριακών και προεκλογικών δεσμεύσεων και να συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 40%.

Πιο συγκεκριμένα κατά της πρότασης της Πλατφόρμας ψήφισαν 92 μέλη της ΚΕ υπέρ 68, ενώ λιγότερα από 10 ήταν τα λευκά.

Κατά τον τρόπο αυτό, στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του κεντρικού κομματικού οργάνου, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα δεδομένα, καθώς σε επίπεδο αριθμών ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος ως προς τις κυβερνητικές επιλογές.

Η ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της ήλθε ως επιστέγασμα μίας φορτισμένης συζήτησης, η οποία κατά διαστήματα διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης, με την αντιπαράθεση να φθάνει σε οριακά σημεία και τις διαφωνίες επί της ακολουθούμενης πολιτικής να φουντώνουν.

Αυστηρή γλώσσα Τσίπρα στους βουλευτές

Αιχμηρός και επιθετικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε σχέση με τις αναφορές ορισμένων βουλευτών του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα βουλευτικά αυτοκίνητα.

«Και θέλω να πω ότι αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έμαθα ότι σε συνεδρίαση της ΚΟ που έγινε προκειμένου να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα, υπήρξαν βουλευτές οι οποίοι ανέδειξαν ότι είναι αδιανόητο και λαϊκισμός λέει, διότι είμαστε φτωχοί εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουμε 6.000 ευρώ, αλλά να δίνουμε τα 300 – 400 ευρώ από αυτά για τα αυτοκίνητα.

Προσέξτε σύντροφοι, δε μπορεί όταν είναι στην πλάτη μας κάτι, να το θεωρούμε λαϊκισμό και όταν αφορά την κοινωνία να είναι λαϊκή πολιτική. Και ούτε μπορείς εμείς να δείχνουμε ένα δείγμα γραφής στην κοινωνία ότι θα γίνουμε σαν τους άλλους. Τις πολιτικές μας αποφάσεις πρέπει να τις κρίνει η κοινωνία, αλλά να τις κρίνουμε και εμείς, να τις κρίνουν όλοι. Αλλά από ορισμένες λεπτομέρειες διαμορφώνουν κλίμα σε σχέση με το αν είμαστε σαν τους άλλους ή δεν είμαστε σαν τους άλλους. Θέλω λοιπόν να επιστήσω την προσοχή», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

H τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας
Το κείμενο της τροπολογίας της Αριστερής Πλατφόρμας, εστιασμένο στην διαφωνία επί του κειμένου συμφωνίας του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.

Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα,παρά τις συμφωνίες του Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνηση τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ’ τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.

Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας μας».