Τα βράδια οι χώροι του Κοινοβουλίου έχουν μια απόκοσμη ηρεμία. Μπορεί οι διαμάχες και οι εντάσεις να έχουν σιγήσει, ωστόσο η αρνητική φόρτιση μοιάζει να παραμένει εγκλωβισμένη εκεί. Οταν οι βαριές δρύινες πόρτες της αίθουσας της Ολομέλειας κλείνουν και τα γραφεία των υπαλλήλων αδειάζουν, οι μόνοι που παραμένουν στο βαρύ και επιβλητικό κτίριο –άλλοτε ανάκτορο του Οθωνα και του Γεωργίου Α’ –είναι οι αστυνομικοί της υπηρεσίας ασφαλείας της Βουλής. Για την ακρίβεια, δεν είναι πλέον οι μόνοι, αφού πολλές είναι οι νύχτες που έχει παραμείνει ως τα ξημερώματα στο γραφείο της η νέα Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μελετώντας τους φακέλους που συγκεντρώνει με όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου. Κάποια βράδια η κυρία Κωνσταντοπούλου έχει μαζί της και υπηρεσιακούς παράγοντες από τους οποίους ενημερώνεται με κάθε λεπτομέρεια για τα πάντα κρατώντας τους εκεί ως την άγρια νύχτα ή το ξημέρωμα.
Εργασιομανής και σχολαστική


Η «σιδηρά κυρία» της Βουλής δεν είναι μόνο εργασιομανής και συγκεντρωτική αλλά και σχολαστική «μέχρι τελικής πτώσεως», όπως έδειξαν και κάποιες περιπτώσεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι, σύμφωνα με τις φήμες που οργιάζουν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια έπειτα από συσκέψεις που κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς ανέβασαν υψηλή πίεση. Λέγεται δε ότι τη βραδιά της περασμένης Τετάρτης προς Πέμπτη, ημέρα της μαραθώνιας συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους, αλλά και ημέρα εκλογής των προεδρείων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν έφυγε καθόλου από το κτίριο της Βουλής και κοιμήθηκε στο γραφείο της. Η αλήθεια είναι ότι σπανίως οι προκάτοχοί της διανυκτέρευαν στο γραφείο τους, αν και έχει προβλεφθεί χώρος με κρεβάτι και ένα ντους. Μοναδική εξαίρεση ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο οποίος τις ημέρες της εξέγερσης για τη δολοφονία του άτυχου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 παρέμενε στη Βουλή για την περίπτωση που οι ταραχές επεκτείνονταν και ως εκεί.
Ολα έχουν «παγώσει»


Οπως και να έχει, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν τις αποφάσεις της για τα μείζονα θέματα λειτουργίας της Βουλής, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση ότι όλα έχουν «παγώσει». Σύμφωνα με πληροφορίες, ανυπόγραφες παραμένουν αποφάσεις και πολλά ζητήματα βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών ακόμη και άμεσα πρακτικά θέματα όπως η κλήρωση των γραφείων των νεοεκλεγέντων βουλευτών (βρίσκονται σε κτίρια που ανήκουν στη Βουλή) που παραπονιούνται ότι δεν έχουν πού να εργαστούν, κάτι που ετέθη και στη σχετική ενημέρωση που έγινε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της ίδιας και στην οποία διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει λύση, θέτοντας παράλληλα και το γενικότερο πρόβλημα χώρων που αντιμετωπίζει η Βουλή. Δεν αποκλείεται μάλιστα να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες ώστε να μετακινηθούν σε άλλα κτίρια οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου που διαθέτουν γραφεία και δεν είναι πλέον βουλευτές.
Ανενεργός έλεγχος


Αλλη μία εκκρεμότητα που φαίνεται να λύνεται είναι και η κλήρωση των αυτοκινήτων που χρονομισθώνει η Βουλή και τα οποία ανήκαν σε πρώην βουλευτές και θα πρέπει να διατεθούν στους νεοεκλεγέντες της Περιφέρειας (η χρονομίσθωση είναι ως το τέλος του χρόνου). Αγνωστο πάντως παραμένει τι θα γίνει μετά καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει εξαγγείλει ότι θα καταργηθεί το βουλευτικό αυτοκίνητο, κάτι ωστόσο που για τους βουλευτές της Περιφέρειας ήταν και παραμένει απαραίτητο. Την ίδια στιγμή ανασφάλιστα έχουν παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που διαθέτει η Βουλή καθώς φέρεται να ακύρωσε τη σχετική απόφαση που υπογράφηκε.
Ασάφεια επικρατεί και σε άλλα πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι αρμοδιότητες των αντιπροέδρων της Βουλής, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιος αναλαμβάνει τι (π.χ., τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τον έλεγχο «πόθεν έσχες» κ.τ.λ.). Ενώ έντονη είναι η κριτική που της ασκείται για το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη ανενεργές οι διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τα λοιπά, είναι προφανείς οι καθυστερήσεις νομοθέτησης από την πλευρά της κυβέρνησης, για τις οποίες μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής έχει ξεκαθαρίσει ότι «στη Βουλή αυτή δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα εκφυλισμού της νομοθετικής λειτουργίας, όπως η κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος και των τροπολογιών». Ετσι, μάλλον άβολα πρέπει να αισθάνθηκε όταν άκουσε προσφάτως τον κ. Τσίπρα να εξαγγέλλει την προώθηση τριών νομοσχεδίων της κυβέρνησης με τη μορφή του κατεπείγοντος (προστασία πρώτης κατοικίας, 100 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και θέματα εργασιακού δικαίου).
Η διαφωνία για τη συμφωνία


Το ίδιο άβολα όμως προφανώς θα αισθάνθηκε και ο κ. Τσίπρας όταν διαπίστωνε ότι η Πρόεδρος της Βουλής ήταν μεταξύ εκείνων που διατύπωναν σοβαρές ενστάσεις ή διαφωνίες για τη συμφωνία με τους εταίρους. Το θέμα σχολιάστηκε μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν παρέλειπαν να υπογραμμίσουν τον ιδιαίτερο συμβολισμό της διαφωνίας της με μια κρίσιμη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικώς του Πρωθυπουργού, διερωτώμενοι «πού το πάει η Ζωή;». Ενώ έντονη ήταν η ενόχληση πολλών βουλευτών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων από την εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση της Ολομέλειας την περασμένη Τρίτη και το κομφούζιο που προκλήθηκε μετά την πρόταση της Προέδρου της Βουλής να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας των φυλακών δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές να παρευρεθούν στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη.
Μόνη εναντίον όλων


Η Βουλή χρειάστηκε να διακόψει τις εργασίες της εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων και καταγγελιών εις βάρος της για αντιθεσμική στάση και παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Η κυρία Κωνσταντοπούλου βρέθηκε επί της ουσίας μόνη εναντίον όλων, αν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την πρόταση που διατύπωσε η ίδια σχετικά με την απουσία των έγκλειστων χρυσαυγιτών λέγοντας ότι η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλα όργανα και λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και εν προκειμένω από τη Δικαιοσύνη. Το πανδαιμόνιο που επικράτησε όχι μόνο οδήγησε στα άκρα τη συνεδρίαση αλλά την έφερε αντιμέτωπη ακόμη και με πολιτικούς που, αν και σε αντίπαλα κόμματα, δεν είχαν διστάσει να τη στηρίξουν –μεταξύ αυτών και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος την κατηγόρησε για «ατοπήματα», μεταξύ των οποίων και ότι εξέδωσε ημερήσια διάταξη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να γνωρίζει το όνομα του υποψηφίου και χωρίς να έχει λάβει τη σχετική επιστολή από τον αρχηγό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι βουλευτές δεν είμαστε ζώα. Από πού αντλείτε το δικαίωμα και παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες μόνη σας;». Παρά τη σύγκρουση που υπήρξε, ο κ. Μεϊμαράκης δεν διστάζει να πει σε όσους τον ρωτούν ότι «η Ζωή θέλει χρόνο προσαρμογής και θα γίνει καλή πρόεδρος», προτρέποντας την ίδια να κατανοήσει ότι «από εκεί που ήταν συνέχεια διαμαρτυρόμενη και ακτιβίστρια τώρα κατέχει θεσμική θέση», αλλά και ζητώντας από όλους «να τη βλέπουμε με συμπάθεια και στοργή».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ