Με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος συναντήθηκε στην Ρώμη ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Λορέντζο Γκουερίνι, δεύτερο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, τον Ρομπέρτο Σπεράντζα, πρόεδρο της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική βουλή, τον Έντσο Αμεντόλα, γραμματέα διεθνών υποθέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, την Φραντζέσκα Ντουλίσε, υπεύθυνη για τον συντονισμό διεθνών σχέσεων των «Δημοκρατικών» και τον Λουτσιάνο Βέκκι, υπεύθυνο ευρωπαϊκών θεμάτων του ίδιου κόμματος.

Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά το τέλος της συνάντησης, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:

«Ήταν μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνάντηση. Οι φίλοι του Δημοκρατικού Κόμματος ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ο κ. Ρέντσι βοήθησε αρκετά τον Έλληνα πρωθυπουργό σε αυτή την τελευταία διαπραγμάτευση.

» Μας επανέλαβαν, λοιπόν, ότι το ενδιαφέρον τους για την χώρα είναι μεγάλο, είναι αμέριστη η βοήθεια που θέλουν να δώσουν στους Έλληνες, αρκεί, βέβαια και οι Έλληνες να προχωρήσουν σε έναν δρόμο μεταρρυθμίσεων σαν και αυτό στον οποίο έχουν προχωρήσει και οι Ιταλοί.

» Ήταν -και ξαφνιάστηκα- αρκετά ενήμεροι για τις λεπτομέρειες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Mε ρώτησαν ακόμη και για το πρόβλημα ρευστότητας, που συζητείται αυτή την ώρα στην χώρα μου, ότι υπάρχει σαν πρόβλημα και τους εξήγησα ότι για εμάς τα προβλήματα δεν έπεσαν από τον ουρανό και για αυτό, ακριβώς, είχαμε πει στην κυβέρνηση να προετοιμαστεί.

» Δεν ήμασταν εμείς, προεκλογικά, που λέγαμε ότι δεν χρειαζόμαστε τα μνημονιακά λεφτά – αυτά που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι σημερινοί υπουργοί. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τα λεφτά της Ευρώπης και πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε, γρήγορα, μεταρρυθμίσεις.

» Για έναν επιπλέον λόγο: για να υπάρξει εμπιστοσύνη από την πλευρά των εταίρων και ταυτόχρονα εμπιστοσύνη του κόσμου. Να επιστρέψει o κόσμος τα λεφτά στις τράπεζες, να αρχίσει να δουλεύει η αγορά και η οικονομία. Να υπάρξει, δηλαδή, μια επιστροφή στην κανονικότητα, που είναι και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να ανορθωθεί, αύριο, η οικονομία.»

Σε ερώτηση αν στο τέλος των ευρωπαϊκών επαφών βρίσκει κοινά σημεία με δυνάμεις που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

«Ήταν σαφές ότι το ‘Ποτάμι’ ενδιαφέρει πάρα πολύ τους ευρωπαίους. Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις Βρυξέλλες για τις απόψεις μας, διότι όλοι διακρίνουν ότι η χώρα μας έχει πολλά, πολλά εμπόδια, να υπερβεί. Και επειδή είναι γνωστό ότι το Ποτάμι είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη που φέρνει απόψεις και συγκεκριμένες λύσεις, όλοι ήθελαν να μάθουν τι είναι αυτό που προτείνουμε εμείς στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό».

Υπάρχουν, λοιπόν, κατέληξε, συγγενείς δυνάμεις, υπάρχουν φίλοι, και έχουμε σκοπό να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συμμαχίες προς όφελος του ελληνικού λαού. Αυτό έκανε το Ποτάμι αυτές τις ημέρες: συζήτησε, ανέπτυξε, είπε ότι υπάρχει ένα κόμμα ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και νομίζω ότι αυτό έγινε αντιληπτό από πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη.