Με στόχο να αποτρέψει την μεγαλύτερη διάβρωση της πολιτικής αξιοπιστίας της ΝΔ στη συνείδηση του μέσου πολίτη και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάκαμψης θα κινηθεί η σημερινή ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πλέον μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους εισέρχεται σε μια νέα περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ενώπιον μιας τελείως διαφορετικής κατάστασης, καθώς πολλά σενάρια εργασίας που είχαν γίνει στη Συγγρού «κάηκαν», ενώ θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη νέα συμφωνία για παράταση του προγράμματος στη βάση του e-mail του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ώστε να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα.

Η ΝΔ έχει κεντρική θέση ότι η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα (Ε.Ε., Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ) πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, ευελπιστώντας ότι θα καταγραφούν απώλειες τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση συμφώνησε την παράταση του μνημονίου, εκτιμά ότι η χώρα πηγαίνει σε ένα νέο μνημόνιο και τονίζει πως το e-mail Βαρουφάκη είναι σαφώς χειρότερο από το αντίστοιχο e-mail του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Είναι αναμενόμενο ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία, καθώς όπως λένε κεντρικά στελέχη της δεν μπορεί να μην στηριχθεί το πρόγραμμα που διατηρεί τη χώρα εντός ευρωζώνης. Είναι προφανές, όπως μεταδίδουν από τη ΝΔ πως θα υπερψηφιστούν όλα τα μέτρα που συνιστούν συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ θα καταψηφιστούν κάποια σημεία της επιστολής Βαρουφάκη με βασικό επιχείρημα ότι η ίδια είχε διαπραγματευθεί καλύτερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ψηφίζει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς υπάρχει ο φόβος της πλήρης ταύτισης, αν και όλα θα εξαρτηθούν με ποια μορφή θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση η συμφωνία.

Το μεγάλο δίλημμα της ΝΔ υπό τις νέες συνθήκες είναι: να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση «μνημονιακότερη» του ΣΥΡΙΖΑ ή να επιστρέψει στις ένδοξες εποχές του αντιμνημονιακού αγώνα και των περίφημων Ζαππείων.

Πάντως, χθες η ΝΔ με 12σέλιδο non paper σημείωνε ότι ο κ. Βαρουφάκης ως ανέκδοτο δηλώνει ότι η επιστολή του «βάζει τέλος στο Μνημόνιο».

«Ο κ. Τσίπρας για να καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματός του, δηλώνει σήμερα ότι δήθεν κατάφερε να διαχωρίσει τη δανειακή σύμβαση από το Μνημόνιο. Όμως, η επιστολή Βαρουφάκη, όχι μόνο δεν βάζει τέλος στο Μνημόνιο, αλλά αποτελεί ακριβής αντιγραφή των υποχρεώσεων του Μνημονίου, και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με τις ίδιες φράσεις, με τις ίδιες λέξεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Με αυτό τον τρόπο, επιχειρεί να κοροϊδέψει τους Εταίρους (που τους υποσχέθηκε παράταση και ολοκλήρωση του Μνημονίου), τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που τους δηλώνει σήμερα ότι το email Βαρουφάκη δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο, αλλά είναι κάτι σαν γέφυρα) αλλά κυρίως τον Ελληνικό λαό» αναφέρει η ΝΔ.

Στη συνέχεια παραθέτει αμετάφραστα αποσπάσματα από την επιστολή Βαρουφάκη, παραπέμποντας στα σχετικά κεφάλαια του Μνημονίου.

Σε αυτό το κλίμα οργανώνονται τα διάφορα στελέχη της ΝΔ για τις επικείμενες συνεδριάσεις της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας. Όμως, η εσωκομματική αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της νέας συμφωνίας που παραπέμπει σε νέο μνημόνιο, όπως λέει η ΝΔ, περιορίζει το βαθμό της αντίδρασης των βαρόνων και των δελφίνων.

Πάντως, ο φάκελος επόμενη μέρα στη ΝΔ θα ανοίξει – ήδη πολλά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, κ.α. λένε πως πρέπει να γίνει μεγάλη εσωτερική συζήτηση – καθώς είναι απαραίτητη υπό την παραδοχή ότι τα κόμματα ανασυγκροτούνται όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, μακριά από τα καθημερινά πυρά που συνεπάγεται η άσκηση της εξουσίας και ειδικά σε μνημονιακή περίοδο.