Έπειτα από πολλούς διαγκωνισμούς που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και διάφορες ανατροπές ακόμη και της τελευταίας στιγμής ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Οι οριστικές αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ παραμένει ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος διατηρεί τη θέση αυτή από το φθινόπωρο του 2011 όταν και τοποθετήθηκε εκεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη. Ο στρατηγός Κωσταράκος, που από τον προσεχή Νοέμβριο αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), πίεσε μέχρι την ύστατη ώρα προκειμένου να παραμείνει στη θέση του αν και υπήρχαν εισηγήσεις ότι έπρεπε να αποστρατευθεί.

Φαβορί για τη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος τελικά παρέμεινε στη θέση του ως Αρχηγός ΓΕΝ. Ωστόσο, ο στρατηγός Κωσταράκος κέρδισε στα σημεία και επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό «τεφλόν» που πολλοί του έχουν αποδώσει.

Την ίδια στιγμή, έκπληξη χαρακτηρίστηκε η αποστρατεία του μέχρι σήμερα Αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά, στον οποίο απονέμεται πλέον ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ. Στη θέση του τοποθετείται ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέχρι σήμερα Διοικητής της 1ης Στρατιάς, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ήταν καθαρή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου. Κατά μία άλλη γραμμή πληροφόρησης πάντως, ο στρατηγός Μανωλάς είχε έρθει σε αντιπαράθεση προσφάτως με τον κ. Καμμένο με αφορμή την απόφαση του τελευταίου να μην παραληφθεί το 12ο ελικόπτερο ΝΗ-90.

Τέλος, ομαλότερη ήταν η διαδοχή στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ τοποθετείται ο αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαϊτσης, μέχρι σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Πρόκειται για πτέραρχο που χαίρει γενικής εκτίμησης και με πολύ καλές σπουδές, ο οποίος κατά καιρούς έχει χειριστεί από κρίσιμες θέσεις ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ.