Συνεδριάζει από τις 10:00 το πρωί της Τετάρης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αναβολή της λόγω της επεισοδιακής συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ή όχι της βουλευτικής ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη το βράδυ της Τρίτης.

Η συνεδρίαση των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κύριο αντικείμενό της έχει τη νέα δανειακή σύμβαση και το e-mail Βαρουφάκη.

Η συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις φωνές κριτικής που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του κόμματος, αλλά και από μέλη της κυβέρνησης ακόμη και δημόσια ενώ για την Πέμπτη αναβλήθηκε η πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Ανάμεσά τους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν είναι συμβατή με όλα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υλοποιήσει.

Προβληματισμό για την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να «τρέξει» σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις διατύπωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος.

Την ανάγκη να είχε μπει και και η γεωπολιτική διάσταση στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι ενστάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια αυτών που διατύπωσαν τις προηγούμενες ημέρες ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε σε άρθρο του τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και ζήτησε συγγνώμη, επειδή -όπως ανέφερε- συνήργησε στην ψευδαίσθηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχολίασε: «Σε κάθε περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να τιμάμε και να σεβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο, αλλά ήταν άστοχη και λανθασμένη η δήλωσή του».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σε άρθρο του στο blog του ζήτησε άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκφράζοντας τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

Στο κύμα κριτικής προστέθηκε και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος με επιστολή του κάνει λόγο για υποχωρήσεις της κυβέρνησης. «Η συμφωνία στην οποία υποχρεώνεται η χώρα, είναι προβληματική, τόσο με τα σημερινά δεδομένα, όσο και σε ό,τι αφορά την προοπτική της. Δεν νοείται να χαρακτηρίζεται επιτυχής, αφού δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο» σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε την Τρίτη τον Μίκη Θεοδωράκη τόνισε ότι στις μάχες χρειάζονται στρατηγική και ελιγμοί για να μην πέσεις στη φάκα του αντιπάλου.

Την ίδια ώρα, με επιστολή τους προς τον γραμματέα, περισσότερα από 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να συνέλθει το όργανο προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τη συμφωνία προτού αυτή φτάσει στη Βουλή. Η πρωτοβουλία ανήκει σε στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και αρκετά άλλα.