Βερολίνο, Ανταπόκριση

«Αηδιαστική». Έτσι χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ μια γελοιογραφία της «Αυγής» εις βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο σκίτσο με την επιγραφή: «Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε», ο γερμανός υπουργός οικονομικών, ντυμένος με στολή της Βέρμαχτ, του ναζιστικού στρατού, λέει καταρχάς (απευθυνόμενους στους Έλληνες): «Επιμένουμε στο σαπούνι από το λίπος σας…» και ύστερα : «…Συζητάμε για το λίπασμα από τις στάχτες σας».

«Ο γελοιογράφος πρέπει να ντρέπεται για αυτό» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε, ότι εξίσου απαράδεκτη είναι και η πολεμική που κάνουν εναντίον της Ελλάδας τα όργανα του γερμανικού κίτρινου τύπου, όπως η περιβόητη «Bild Zeitung». «Απορρίπτομε κάθε τι που δείχνει καταφρόνηση σε άλλους ανθρώπους» είπε.

Η δήλωση αυτή που έγινε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των διάφορων υπουργείων (Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή), δεν ήταν η μοναδική που ήταν ελληνικού ενδιαφέροντος.

Το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων επικεντρώθηκε στους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα ύστερα από τη χθεσινή σύνοδο κορυφής και την προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. «Αποβλέπουμε στην παράταση του ισχύοντος προγράμματος» δήλωσε ο κ.Γιέγκερ.

Για τους όρους της παράτασης, πρόσθεσε, που αφορούν σε ένα βαθμό και το περιεχόμενο του προγράμματος, μπορεί να γίνει συζήτηση. Το παρατηνόμενο πρόγραμμα θα είναι στη συνέχεια η αφετηρία για τη συνεργασία με την Ελλάδα σε νέα βάση. «Η μορφή της κατοπινής συνεργασίας αποτελεί εντελώς ανοικτό θέμα» είπε.

Στο ερώτημα, αν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ θα μπορούσε να συμμετάσχει μελλοντικά στην τρόικα, η απάντησή του ήταν αρνητική. «Τέτοια συμμετοχή δεν προβλέπεται από τις συμφωνίες για τα δυο πακέτα στήριξης EFSF και ESM» είπε.

«Είναι ανέκδοτο η αλλαγή της ονομασίας της τρόικας;» ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος. «Όχι» ήταν η απάντησή του. «Με την αλλαγή των πολιτικών συνθηκών ορισμένες ονομασίες καταντούν άχρηστες. Αν οι έλληνες διαπραγματευτές δεν θέλουν πλέον να την χρησιμοποιούν, η θέλησή τους θα γίνει σεβαστή».

Η αλλαγή ονομασίας δεν θα επιφέρει όμως την κατάργηση του ελέγχου. Αυτός θα παραμείνει, και θα ασκείται τακτικά από τους τρεις θεσμούς, που συγκροτούν την τριμερή: την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ. Ο «τροϊκανικός» έλεγχος θα συνεχίζεται λοιπόν και χωρίς την τρόικα.