Σύντομη συνομιλία, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, είχε πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του eurogroup και της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνομιλία έγινε πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα. Εγινε στα αγγλικά και σύμφωνα με τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού «σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα».

Οι δύο πλευρές σμφώνησαν να παραμείνουν σε ανοιχτή γραμμή και οι επικοινωνίες να είναι συχνές, εφόσον αυτό χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η ουσία της διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή έγκειται προφανώς στο περιεχόμενο της συμφωνίας, με κύριο γνώμονα το να μην χρειαστεί να περάσει εκ νέου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

Το σημείο αυτό φαίνεται πως είναι και το δυσχερέστερο της διαπραγμάτευσης, καθώς οτιδήποτε παρεκκλίνει από την εκκρεμούσα αξιολόγηση και ολοκλήρωση του μνημονίου, θα ισοδυναμεί με νέα συμφωνία, η οποία θα χρειάζεται και νέα έγκριση.

Πέραν αυτού, πάντως, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφέρουν ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σημασία πώς θα ονομαστεί η το πρόγραμμα – γέφυρα που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να περιλαμβάνει αυτά που ζητεί η Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ, πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Το ενδιαφέρον στις ομιλίες στη Βουλή

Κατόπιν αυτών, με ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές ομιλίες του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ι. Δραγασάκη, με τις οποίες και θα πέσει η αυλαία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζ. Πιτέλα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι οι Σοασιαλδημοκρατική ομάδα βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ είχαν προηγηθεί τηλεωνικές συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ του κ. Πιτέλα και των κκ. Ρέντσι, Μοσκοβισί και Γιούνκερ.