O υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης αναδείχθηκε απρόσμενα σε καρδιοκατακτητή στη Γερμανία, όπου οι εκκλήσεις του περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της Ελλάδας μπορεί να πέφτουν στο κενό, αλλά η γοητεία του και η αρρενωπή του εμφάνιση δεν έχουν περάσει απαρατήρητα…

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ZDF έφθασε στο σημείο να σατιρίσει μια δική του παρουσιάστρια των ειδήσεων, η οποία συνέκρινε ενθουσιωδώς τον έλληνα υπουργό με τον «σκληρό» του Χόλιγουντ, Μπρους Γουίλις, ενώ το περιοδικό Stern δημοσίευσε άρθρο όπου ανέλυε διεξοδικά την «κλασική αρρενωπότητα» του Γ.Βαρουφάκη.

«Ο Βαρουφάκης είναι αναμφίβολα ένας άνδρας άκρως χαρισματικός» είπε η παρουσιάστρια του δελτίου της ZDF Μαριέτα Σλόμκα σε ζωντανή μετάδοση.

«Βάσει της εξωτερικής του εμφάνισης, είναι κάποιος που θα μπορούσες να φανταστείς να πρωταγωνιστεί σε μία ταινία όπως το Die Hard 6 (το σίκουελ των ταινιών δράσης με πρωταγωνιστή τον Μπρους Γουίλις). Είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας» τόνισε η ίδια.

Ο οικοδεσπότης της σατιρικής εκπομπής «Heute Show» του ZDF, Όλιβερ Βέλκε, χλεύασε την «ερωτοχτυπημένη» συνάδελφό του, αλλά και ο ίδιος παραδέχθηκε: «Είναι ένας απίστευτα γοητευτικός άνδρας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης -που έχει υιοθετήσει ένα κάζουαλ ντύσιμο χωρίς γραβάτα, δεν βάζει μέσα στο παντελόνι το πουκάμισό του και αφήνει ξεκούμπωτα τα πάνω κουμπιά- έχει μαγνητίσει απρόσμενα το ενδιαφέρον στα δελτία ειδήσεων στη Γερμανία, κάτι το ασυνήθιστο σε μια χώρα οι ηγέτες της οποίας επιμένουν η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πρόγραμμα λιτότητας.

«Τι κάνει τον Γιάνη Βαρουφάκη σύμβολο του σεξ» ήταν ο ενδεικτικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt με τον συντάκτη του άρθρου να επικεντρώνεται «στα αραιά μαλλιά του, στο άνετο στιλ του και στην αρρενωπή μηχανή Yamaha» που οδηγεί.

«Ακόμα και αν το χρέος της Ελλάδας προκαλεί μεγάλο άγχος, ο νέος τους υπουργός Οικονομικών δεν είναι σε καμία περίπτωση ανιαρός» έγραψε η Die Welt, μια εφημερίδα προσκείμενη στους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Ένα αστέρι γεννιέται» προστίθεται στο άρθρο.

«Ο ίδιος δεν έχει υποχρεώσει κανέναν από τους πιστωτές να «γονατίσουν» ωστόσο ο καθηγητής των οικονομικών έχει προκαλέσει αίσθηση με το ντύσιμό του στην Ευρώπη καθώς έχει υιοθετήσει μία καθημερινή εμφάνιση, και το ψυχρό επίμονο βλέμμα του» σημειώνεται.

Το περιοδικό Stern έγραψε ότι η εμφάνιση του Βαρουφάκη θυμίζει στους Γερμανούς τους έλληνες ήρωες που απαθανατίζονται στα αγάλματα, ακόμα και αν τα μέσα ενημέρωσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης μεταδίδουν ότι μοιάζει ιδίως με «μπράβο» σε νυχτερινό κέντρο.

«Εκείνος κυκλοφορεί κάνοντας θόρυβο στην Αθήνα, πάνω στην μεγάλη του, μαύρη μοτοσικλέτα, δεν βάζει ποτέ τα πουκάμισά του μέσα στον παντελόνι και εκπέμπει ένα είδος κλασικής αρρενωπότητας την οποία συνήθως βλέπεις μόνο στα ελληνικά αγάλματα» έγραψε το Stern.

«Ο ίδιος μπορεί να μη συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιφανών οικονομολόγων, είναι ωστόσο ένας άνδρας που η όμορφη εξωτερική του εμφάνιση τον διαχωρίζει από όλα τα γκρι κοστούμια».
«Είναι κάποιος τον οποίο προσέχεις» έγραψε το Focus.

Το περιοδικό μόδας της Γερμανίας Stylebook σημείωσε από την πλευρά του: «Το άνετο στιλ του είναι κάτι για το οποίο δε μπορείς να αδιαφορήσεις» σε ένα άρθρο με τίτλο: «Φτωχός, αλλά σέξι».