Από το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε να αχνοφαίνεται κάποιο φως στις σκληρές διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.

Ανώτερες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έφεραν τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα πιο αισιόδοξο για την έκβαση των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές απέδιδαν εξαιρετική σημασία στις προσπάθειες του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε συγκροτημένες προτάσεις στην συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη και επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του κ.Γιούνκερ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Χουλιαράκης, παρ’ ότι έδρασε σε καθεστώς έντονων πιέσεων και αμφισβητήσεων, κέρδισε σημεία επαφής και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να μεταδώσει στην Αθήνα τα σήματα και τα μηνύματα των Βρυξελλών που θα άνοιγαν ένα παράθυρο συμφωνίας με τους εταίρους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και πρόκειται να ενσωματώσει στις προγραμματικές δηλώσεις μέτρα και πολιτικές, που θα πείθουν τις Βρυξέλλες, κυρίως για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης.
Κατά πάσα βεβαιότητα ο Πρωθυπουργός θα δώσει στίγμα των προθέσεών του.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις προγραμματικές και ως εκ τούτου για τις διαπραγματεύσεις καθορίστηκε το Σάββατο σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να γίνει ο συντονισμός εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Κοινή είναι η πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, θα περιγράψει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και δεν θα κρύψει το παραμικρό.

Θα δηλώσει ότι δεν μπορεί να κάνει σε πρώτο χρόνο όλα όσα υποσχέθηκε και ξεδιπλώσει την πολιτική που θα εφαρμόσει σε δύο φάσεις ή καλύτερα σε δύο στάδια. Το πρώτο, συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και θα προβλέπει ένα εμπροσθοβαρές σχήμα μεταρρυθμίσεων του κράτους και των φοροελεγκτικών μηχανισμών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις για τον έλεγχο της ανθρωπιστικής κρίσης. Και το δεύτερο, θα εξελιχθεί σε μακρύτερή χρονική περίοδο και θα διαμορφώνει τις συνθήκες εφαρμογής του νέου κοινωνικού συμβολαίου που οραματίζεται ο κ.Τσίπρας.
Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένουν ότι οι πολιτικές που θα αναδείξει την Κυριακή με τις προγραμματικές θα διαμορφώνουν και το πεδίο συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες.
Εκτιμούν ότι η προεργασία του κ. Χουλιαράκη επιτρέπει αισιοδοξία ότι το μήνυμα συμβιβασμού που θα μεταδοθεί από την Αθήνα θα είναι ηχηρό και αντιληπτό από τις κοινοτικές αρχές.