Δύο συμβούλια, το κυβερνητικό και το συμβούλιο για την οικονομική πολιτική θα «τρέχουν» το κυβερνητικό έργο, σύμφωνα με πράξεις υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το δεύτερο θα έχει, ως φαίνεται βαρύνουσα σημασία, καθώς αναλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό και τον έλεγχο της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την στρατηγική για την διαπραγμάτευση του χρέους και τα χρηματοπιστωτικά θέματα, καθώς και την υποστήριξη για τη συμμετοχή της χώρας στα ευρωπαϊκά συναφή όργανα.
Ειδικότερα, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο μετέχουν ο Πρωθυπουργός, ως πρόεδρος, και ως μέλη ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου και όσα άλλα μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί καλούνται κάθε φορά από τον Πρωθυπουργό, ενώ μπορεί, επίσης, να καλούνται για παροχή γνώμης στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Καθήκοντα Γραμματέα του Κυβερνητικού Συμβουλίου ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης.
«Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενεργώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων και κατευθύνσεων του Πρωθυπουργού αποφασίζει για κάθε θέμα γενικότερης σημασίας, λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής περιλαμβανομένης της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Υπουργείων και παρακολουθεί και συντονίζει την εφαρμογή των αποφάσεών του και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από τα μέλη της Κυβέρνησης και από τα άλλα συλλογικά κυβερνητικά όργανα» σημειώνεται. Επίσης, συζητά και λαμβάνει αποφάσεις για τα θέματα που παραπέμπει σ’ αυτό ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, με άλλη πράξη δημιουργείται Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Οικονομική Πολιτική, στο οποίο μετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως Πρόεδρος, οι Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότηγσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εξωτερικών (αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων) και Οικονομικών, ως μέλη.
Επίσης, μετέχουν, όπως αναφέρεται, «χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον κληθούν προς τούτο από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Επίσης μετέχουν Υπουργοί ή Αναπληρωτές Υπουργοί άλλων Υπουργείων και ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Ε. εφ’ όσον καλούνται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου».
Το Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά το δεκαπενθήμερο και εκτάκτως όποτε κρίνεται αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου τηρούνται Πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τα μέλη του. Καθήκοντα Γραμματέα του Συμβουλίου ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι συλλογικές κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες υλοποιούνται από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.
Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τον «συντονισμό, τη προώθηση και την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης για όλα τα δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τα θέματα ανταγωνισμού και ελέγχου της αγοράς», σημειώνεται.
Επίσης, είναι αρμόδιο για «την επεξεργασία και διαμόρφωση των στρατηγικών της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση του Δημοσίου χρέους και τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, καθώς και την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών κατά τη συμμετοχή τους στα συλλογικά Ευρωπαϊκά Όργανα για θέματα αρμοδιότητάς τους».
Παράλληλα, με άλλη πράξη του υπουργικού συμβουλίου γίνονται αποδεκτές οι παραιτήσεις των επτά γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποφάσεις του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες, ανατίθενται οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέξανδρου Φλαμπουράρη και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Τέρενς Κουίκ.
Συγκεκριμένα, ο Φλαμπουράρης αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, στο πλαίσιο των οποίων «υποστηρίζει τις ενέργειες και τις δράσεις του Πρωθυπουργού που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της Κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου». Επίσης, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες, η νομοθετική πρωτοβουλία και πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων.
Στον κ. Κουίκ ανατίθεται η «αρμοδιότητα του συντονισμού του κυβερνητικού έργου στο πλαίσιο των οδηγιών του Υπουργού Επικρατείας Αλέξανδρου Φλαμπουράρη και του Πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επικουρεί στο έργο του τον Υπουργό Επικρατείας Αλέξανδρο Φλαμπουράρη».