Με νέα ήθη, όπως ο πολιτικός όρκος που έδωσε η πλειοψηφία της ανανεωμένης σε μεγάλο βαθμό Βουλής (οι νεοεκλεγέντες βουλευτές είναι 134), τελέστηκε η ορκωμοσία των νέων αντιπροσώπων του έθνους. Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, συγκροτήθηκε σε Σώμα και προχωρά πλέον στην εκλογή του νέου Προέδρου της (την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 11.00 π.μ.), που αναμένεται να είναι η προταθείσα από τον ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με κάθε επισημότητα, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων των διπλωματικών αντιπροσωπειών στην Αθήνα, εκπροσώπων όλων των θρησκευτικών δογμάτων και πλήθους κόσμου μεταξύ των οποίων πολλοί συγγενείς των νέων βουλευτών, η τελετή ορκωμοσίας προέβλεπε θρησκευτικό όρκο όπως και για πρώτη φορά πολιτικό όρκο.

Χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου τον οποίο συνόδευαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τελέστηκε ο αγιασμός. Αυτή την φορά ο αρχιεπίσκοπος δεν προσέγγισε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να τους ευλογήσει. Τον κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευστ. Γιαννακίδης, ως εκ των νεώτερων μελών του Κοινοβουλίου.

Ο θρησκευτικός όρκος είναι ο εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ακολούθως δόθηκε ο θρησκευτικός όρκος στο Κοράνι από τον μουσουλμάνο το θρήσκευμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεμπέκ, ενώ οι άλλοι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, επέλεξαν τον πολιτικό όρκο.

Ο θρησκευτικός όρκος που έδωσε ο μουσουλμάνος βουλευτής είναι ο εξής: «Ορκίζομαι στο όνομα του Παντοδύναμου Θεού και του μόνου αυτού Προφήτη, ο οποίος είναι ο Μωάμεθ, να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Με πολιτικό όρκο ψήφισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του Ποταμιού και του ΚΚΕ. Ο πολιτικός όρκος είναι ο εξής: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου ότι θα είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, θα υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και θα εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Σημειώνεται ότι επιστολή προς το Προεδρείο της Βουλής είχαν αποστείλει χθες τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κουτσούμπας δηλώνοντας ότι οι βουλευτές των κομμάτων τους προτίθενται να δώσουν πολιτικό όρκο.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εισερχόμενος στην αίθουσα της Ολομέλειας χαιρέτησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα που καθόταν στο πρώτο έδρανο της αριστερής πτέρυγας της αίθουσας, όπου πάντα κάθονται οι βουλευτές του κόμματός του, αλλά και τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά που καθόταν στα δεξιά. Επίσης είχε θερμή χειραψία με τον Κ. Τασούλα με τον οποίο είχε σύντομο διάλογο. Δίπλα του στα υπουργικά έδρανα βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ενώ τα «ορεινά» των υπουργιών εδράνων προτίμησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος προτίμησε τα βουλευτικά έδρανα ενώ από τους ΑΝΕΛ στα υπουργικά έδρανα κάθισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβαν τις δυο πτέρυγες ανάμεσα στο ΚΚΕ και τη ΝΔ όπως και τα έδρανα που βρίσκονται πίσω από το ΚΚΕ. Σε πίσω έδρανα κάθισαν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ (στο κέντρο), όπως και του Ποταμιού (προς τα αριστερά), των ΑΝΕΛ (προς τα δεξιά) και της Χ.Α. εκεί όπου καθόταν και στο παρελθόν. Στην Βουλή μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Κορυδαλλού οι έξι έγκλειστοι βουλευτές του κόμματος, κάτι που αναμένεται να γίνει και κατά την διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων, όπως και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης (7-9 Φεβρουαρίου).

Πολλοί ήταν οι βουλευτές που δεν φορούσαν γραβάτα. Από τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (με κάποιες εξαιρέσεις, όπως του Γ. Σταθάκη) έως τους βουλευτές του κόμματος, όπως και κάποιοι του Ποταμιού (ο Στ. Θεοδωράκης, πάντως, τήρησε το πρωτόκολλο). Χωρίς γραβάτα όμως εμφανίστηκαν και βουλευτές άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Αύριο η εκλογή προέδρου

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.

Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.

Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.