Τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, με τις οποίες υπογράμμισε πως «καμία πλευρά δεν επιδιώξει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του χρέους». «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι» λέει η ΝΔ. Η χώρα πρέπει να «φύγει από την γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» λέει το Ποτάμι, αιχμές αφήνει το ΠΑΣΟΚ ρωτώντας «τι έχουν να πουν όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν τα αντίθετα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κ.Καραγκούνης ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει μεσοπρόθεσμο».

«Την ίδια ώρα δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει μέσω του νέου μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη του» συνεχίζει, λέγοντας πως «προϋπόθεση όμως για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δισ., την οποία δεν θέλει» αναφέρει.

«Πώς όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δισ.;» ρωτά, συνεχίζοντας αναρωτώμενος «πώς θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία» και «τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;»

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα» καταλήγει η ΝΔ.

Από την πλευρά, του Το Ποτάμι ανέφερε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, προχώρησε σε τρεις παραδοχές, τις οποίες το Ποτάμι από καιρό έχει κάνει: ότι αναζητάμε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία για την Ελλάδα και για ολόκληρη την Ευρώπη, ότι δεν αμφισβητούμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ και ότι δεν θα δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

«Εκείνο που μένει είναι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «όλες οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης – μη εξαιρουμένων και των ΑΝΕΛ- να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα αυτές τις τρεις αλήθειες και να μην πειραματίζονται με εξαγγελίες που δυναμιτίζουν τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας».

Η χώρα πρέπει το συντομότερο να φύγει από την «γκρίζα ζώνη της αντιευρωπαϊκής ρητορείας» και να προχωρήσει σε «ριζικές μεταρρυθμίσεις, χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» κατέληξε το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «μετά την ηρωική σύγκρουση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ και μετά από πέντε μόλις ημέρες αυτάρεσκων δηλώσεων πολλών υπουργών για μονομερείς πρωτοβουλίες σε σχέση με το χρέος και την ακύρωση όλων σχεδόν των διαρθρωτικών αλλαγών, έσπευσε ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει, μέσω του Bloomberg, ότι η κυβέρνηση του αποκλείει μονομερείς ενέργειες σε σχέση με το χρέος και θα πληρώνει κανονικά τις οφειλές του χρέους σε ΕΚΤ και ΔΝΤ».

Η ανακοίνωση τα χαρακτηρίζει «σωστά ως αρχή» αλλά αναρωτιέται «τι έχουν όμως να πουν οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λέγανε με εκπληκτική άνεση το αντίθετο μέχρι και σήμερα το πρωί;».

Το κόμμα αμφισβητεί επίσης τον περιορισμό του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα και την αντικατάσταση του από το στόχο των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καιτον προσανατολισμό των διαρθρωτικών αλλαγών σε ζητήματα φοροδιαφυγής, διαφάνειας αλλά και πελατειακού κράτους.

Ο πρώτος, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, «προϋποθέτει εξειδίκευση των αποφάσεων και δεσμεύσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους μέσω της βελτίωσης κρίσιμων παραμέτρων καθώς το νέο μακροοικονομικό πλαίσιο ταυτίζεται με την επικαιροποίηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

«Αυτή ήταν και αυτή πρέπει να παραμείνει η εθνική στρατηγική, η μόνη υπαρκτή και ασφαλήςμ άλλα λέχθηκαν όμως προεκλογικά από τα δυο κυβερνώντα κόμματα» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Ο δε δεύτερος στόχος των ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τον αναφέρει ο κ. Τσίπρας, επικεντρώνεται στην ανατροπή του πελατειακού κράτους. Τέλεια. Μόνο που τώρα υπάρχουν πολλοί εκλογικοί πελάτες με προσδοκίες και απαιτήσεις. Τι θα τους πουν;» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.