Τη λογική της στρουθοκαμήλου, υιοθετεί η σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ, επιλέγοντας να μη συζητήσει επί της ουσίας τα αίτια της ήττας από το ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία της ΝΔ οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα ότι το κόμμα έχασε μόλις 1,85% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, ξεχνάει ότι είναι πίσω 8,5% από το ΣΥΡΙΖΑ, παραγνωρίζει πολλές παραμέτρους της εκλογικής αναμέτρησης και επενδύει στη θεωρία της «αριστερής παρένθεσης».

Υπό τη σκιά των δημόσιων παρεμβάσεων μεγάλου αριθμού στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, στη χθεσινή Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος, δεν υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής και η ηγετική ομάδα πορεύεται σαν να μην καταγράφηκε ήττα την περασμένη Κυριακή, αλλά μια δοκιμασία.

Μόνο που αυτή η διαπίστωση δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς στη ΝΔ που θέλουν να γίνει ανοικτή, μακρά και επίπονη συζήτηση για τους λόγους που το κόμμα ηττήθηκε και κυρίως να συζητηθεί η επόμενη μέρα και πως θα πορευτούν.

Η σημερινή ηγετική ομάδα κλείνει τα αυτιά στις εσωκομματικές φωνές κριτικής και διαβάζει με τα δικά της…γυαλιά το εκλογικό αποτέλεσμα και θέλει να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται με συστράτευση όσο περισσότερων στελεχών, αν και αρκετοί δεν εμφανίζονται πρόθυμοι.

Παράλληλα, πολλά κορυφαία στελέχη πυκνώνουν τις επαφές τους και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ζυμώσεις για την επόμενη μέρα στη ΝΔ και κυριαρχούν οι αναλύσεις για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να βγει από το τέλμα η παράταξη.

Επισήμως θέμα ηγεσίας δεν έχει τεθεί με ένταση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ενώ από τις συναντήσεις που γίνονται δεν υπάρχει και δια ταύτα. Όλοι, βαρόνοι και νεοδελφίνοι αναμένουν και ουδείς κάνει το πρώτο βήμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι σύντομα η ΝΔ θα κληθεί να αναλάβει εκ νέου κυβερνητικά καθήκοντα, επενδύοντας ουσιαστικά σε μια τροχιά ρήξης του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ευρωζώνη.

Κομβικός είναι ο ρόλος του κ. Καραμανλή που στις συζητήσεις που έχει με πολλά στελέχη δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πορεία της παράταξης και επιμένει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητά της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια προσπάθεια να υπάρξει ψυχική ενότητα κάνει ανοίγματα και προχωρεί σε ανασυγκρότηση των κομματικών οργάνων με τη συμμετοχή ορισμένων στελεχών.

Ήδη, ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση ενός άτυπου πολιτικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος (τον οποίο στήριξε ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή του ομιλία, παρά τα περί του αντιθέτου σενάρια που κυκλοφορούσαν), οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κυριάκος Μητσοτάκης (θεωρείται άνοιγμα στους κεντρώους), Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, η νέα γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο προταθείς από τη ΝΔ για αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ειδικά για την επιλογή του κ. Σαμαρά να ορίσει την κυρία Ασημακοπούλου γραμματέα της Κ.Ο. υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών, καθώς θεωρείται υποτιμητικό για πολλούς να είναι υπό τις…εντολές ενός προσώπου που έχει μόλις δυόμιση έτη κοινοβουλευτική θητεία.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία δεν έγινε συζήτηση σε βάθος, καθώς ουδείς είχε διάθεση κριτικής, ενώ και το συγκεκριμένο όργανο, εκτός από την παρουσία δυο-τριών στελεχών είναι υποβαθμισμένο σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα και ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να μιλήσει έξω από τα δόντια, καθώς ότι είχε να πει το είπε στον κ. Σαμαρά κατ’ ιδίαν, όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα.

Την τιμή του οργάνου έσωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης που άσκησε κριτική στην προεκλογική στρατηγική, τόσο πολιτική όσο και επικοινωνιακή της ΝΔ, εναντιώθηκε στη λογική του φόβου και έκανε επίθεση στον Αδ. Γεωργιάδη για τις παλαιότερες δηλώσεις του, με τις οποίες ταυτιζόταν με το μνημόνιο και τον σκληρό του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ο κ. Σαμαράς σε ένα σημείο της ομιλίας του μίλησε για λάθη, αλλά τα εντόπισε μόνο στο οργανωτικό πεδίο και απέδωσε την ήττα και στην αποθάρρυνση πολλών ψηφοφόρων λόγω των φημών, όπως είπε, τα τελευταία 24ωρα πριν από την κάλπη για μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, υπερασπιζόμενος την πολιτική που αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός, αναγνώρισε, ότι το κόμμα δεν υποστήριξε επαρκώς τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και ότι υπήρξαν αστοχίες, όπως με τον ΕΝΦΙΑ.

Το σημείο που προκάλεσε όμως αίσθηση ήταν όταν αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και είπε πως η ΝΔ έμεινε αλώβητη, αλλά επέλεξε μια διατύπωση που θεωρείται από αρκετούς ως αιχμή στον κ. Καραμανλή.

«Η ΝΔ έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχασε ποτέ σε περίοδο διακυβέρνησης, ακόμη και όταν υπό κανονικές συνθήκες είχε διαθέσιμα χρήματα να μοιράζει σε παροχές» είπε προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε όσους καραμανλικούς το πληροφορήθηκαν.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές κριτικής, ενώ πολλοί θυμούνται την κριτική που είχε ασκήσει έγκαιρα στη σημερινή ηγεσιά ο πρώην υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης: Ο Kυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι ένα γερασμένο κόμμα. «Η Ν.Δ. θα πρέπει να δρομολογήσει τις εσωτερικές της διαδικασίες με τέτοιο τρόπο ώστε τα λάθη να διορθωθούν, να ανασυγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που της ανήκει… Η παράταξη πρέπει να είναι πάνω από τα πρόσωπα», είπε ο Ευριπίδης Ευρ. Στυλιανίδης. «Οι ευθύνες έχουν όνομα και επίθετο» είπε ο Γιώργος Βλάχος. Αντίθετα, «σαμαροφύλακες», όπως ο πολιτευτής της Ν.Δ. Φαήλος Κρανιδιώτης στέλνουν μηνύματα: «Δεν μπαίνει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας… ».