Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ανανεώνεται ομόφωνα για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).

Στο Ψήφισμα 2197, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί την επείγουσα έναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στα ουσιώδη ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις συνομιλίες.Επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή δεν είναι επαρκής και δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συνολική και διαρκή διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει επίσης υποστήριξη στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη για ανανέωση των προσπαθειών των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτών για επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατό.

Αιχμές Ρωσίας κατά της Βρετανίας

Τρεις χώρες έλαβαν το λόγο για να εξηγήσουν την ψήφο τους, εκ των οποίων η η Ρωσία επέκρινε την τακτική της Βρετανίας στη διαδικασία υιοθέτησης του ψηφίσματος, τονίζοντας ότι εξαιτίας της σπουδής που επέδειξε απέτυχε να συμπεριλάβει στο σχέδιο σημαντικά σημεία που ήθελε η πλειοψηφία των μελών.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος αντιπρόσωπος ανέφερε ότι η χώρα που παρουσίασε το ψήφισμα (penholder) δεν διεξήγαγε με σωστό τρόπο τη διαδικασία και δεν έδωσε επαρκή χρόνο, παρότι η πλειοψηφία των χωρών ήθελε τη συμπερίληψη κι άλλων σημείων.

Ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος στην παρέμβασή του έριξε το βάρος στο θέμα των αγνοουμένων, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές του ψηφίσματος ότι μετά από τόσα χρόνια μόλις το 50% έχει ανευρεθεί και το 70% δεν έχει ταυτοποιηθεί. Εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και εξέφρασε επίσης λύπη για την κατάσταση.

Ο Ισπανός μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε γενική υποστήριξη προς τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ και την UNFICYP.