Μεγάλη αγωνία και ανησυχία για τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής Του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ο κ. Σουλτς εξήγησε αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα και τα περιθώρια που έχει μπροστά της η Ελλάδα και ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει επέλθει συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους.
Η αποστολή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ήταν άτυπη και παρότι δεν αποκάλυψε στους συνομιλητές του – τον κ. Θεοδωράκη συνόδευαν οι Μίλτος Κύρκος, Δημήτρης Κυριακού, Θανάσης Σκόκος, Οντίν Λιναρδάτου και Αντώνης Κοσσυβάκης- λεπτομέρειες της συζήτησης του με τον Πρωθυπουργό, εκείνοι αντιλήφθηκαν ότι ήθελε να διερευνήσει αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατανοήσει το βάθος των δεσμεύσεων της χώρας μας προς τους Ευρωπαίους. Το μόνο που τους είπε ήταν ότι «ο Τσίπρας είναι πραγματιστής» και ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί και απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους.
Πάντως, πίσω από τις λέξεις ήταν φανερό ότι οι ευρωπαίοι αναμένουν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης, ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις για ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων ενώ περίμεναν να τεθεί ως προτεραιότητα η μάχη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση του πλούτου. Επίσης, η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για πολλούς στην ΕΕ και ο κ. Σούλτς το είπε με άλλα λόγια στη δήλωση του μετά τη συνάντηση με τον κ. Θεοδωράκη. «Θα προτιμούσα να είναι Το Ποτάμι στην κυβέρνηση», είπε αποφεύγοντας να αναφερθεί στις ανησυχίες του για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και για την ευαίσθητη εξωτερική πολιτική.