«Είμαι εδώ, είμαι παρών και δεν αποχωρώ. Η ΝΔ ξεκινάει την επιχείρηση ανάκαμψης υπό την ηγεσία μου». Αυτό θα μπορούσε να ήταν ουσιαστικά το σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της ΝΔ, των όσων είπε ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε με την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ το απόγευμα της Πέμπτης, να ξεπεράσει το αρνητικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου και επέμεινε πως το κόμμα πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία, αλλά άντεξε.

Υπό τη σκιά των αρνητικών δηλώσεων, της κριτικής και των ενστάσεων από πολλά στελέχη και βουλευτές, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ έχασε με το μικρότερο ποσοστό που ηττήθηκε κόμμα στην Ευρώπη που άσκησε τέτοια πολιτική και ανέφερε πως απώλεσε μόνο 1,8% και 107.000 ψηφοφόρους και συμπλήρωσε πως κέρδισε πίσω 420.000 ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η ΝΔ κατάφερε να σταθεί όρθια, όταν πολλοί προέβλεπαν Βατερλό, ενώ αναφέρθηκε και σε λάθη που έγιναν χωρίς βέβαια να επεκταθεί ιδιαίτερα. «Δεν σημαίνει ότι έγιναν λάθη όμως ο πόλεμος που δεχθήκαμε με την αποσυσπείρωση τα τελευταία 24ωρα πριν τις εκλογές με τις φήμες για απίστευτα ποσοστά επηρέασαν τους ψηφοφόρους μας» είπε μεταξύ άλλων.

Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΝΔ συγκράτησε τις δυνάμεις της και χρησιμοποίησε τα ποιοτικά στοιχεία της ψήφου για να σημειώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αύξηση των ποσοστών της στις νέες γενιές και απώλεσε ψήφους στις ηλικίες μεταξύ 50-64.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη στρατηγική, τόσο πολιτική όσο και επικοινωνιακή που ακολούθησε το κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο και υποστήριξε ότι δεν καλλιέργησε τους φόβους και είπε την αλήθεια στο λαό.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της κυβέρνησης και είπε ότι από εδώ και μπρος θα φανεί αν αυτό που προειδοποίησε προεκλογικά είναι κατασκευασμένος φόβος ή προειδοποίηση για την αλήθεια» και συμπλήρωσε: «Φοβάμαι ότι η χώρα βυθίζεται σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Στο ζήτημα που προέκυψε για την άτυπη παράδοση – παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι δεν έφταιγε αυτός, μίλησε για ανήθικη επίθεση, επικαλούμενος μάλιστα και το τηλεφώνημα που είχε κάνει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη νίκή του την Κυριακή το βράδυ. «Δεν είχα καμία εικόνα για το αν θα πήγαινε ο Τσίπρας στο γραφείο του. Αν το γνώριζα, θα ήμουν παρών γιατί τον είχα πάρει ήδη τηλέφωνο για να τον συγχαρώ» ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί άτυπο πολιτικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν βουλευτές, στελέχη του κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κ.α. , ενώ θα επαναδραστηριοποιηθεί η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι από πλευράς ΝΔ θα προταθεί για αντιπρόεδρος της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης, νέα γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος θα είναι η μόλις δυόμιση ετών βουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ορίστηκαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης (άνοιγμα στους κεντρώους), Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.

Βασικός στόχος του κ. Σαμαρά είναι για την επόμενη μέρα, η ΝΔ να αποτελέσει, όπως είπε, στήριγμα για τη μεσαία τάξη λέγοντας, ότι «εμείς δεν θα κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση, εγώ δεν θα λέω όχι σε όλα όπως έκανε ο κ. Τσίπρας».

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Κυριακή. Συνεχίζει να μιλά σα να μην έχει καταδικαστεί η πολιτική του από τον ελληνικό λαό. Επιμένει στα ψέματα και την κινδυνολογία, παραμένοντας ο πιο θερμός υποστηρικτής της λιτότητας. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα ποια πλευρά θα στηρίξει στη διαπραγμάτευση που ήδη έχει ξεκινήσει» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.