από metereologos.gr
Σάββατο 26 Μαΐου 2018
 

Ομπάμα σε Τσίπρα: Βοήθεια για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Πρωθυπουργό ότι το στοίχημα για την Ευρώπη είναι το τέλος της λιτότητας
Ομπάμα σε Τσίπρα: Βοήθεια για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σφού έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές, του δήλωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών. Ο Ομπάμα ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι το στοίχημα για την Ευρώπη είναι να τελειώσει η λιτότητα και να εφαρμοστούν οι πολιτικές ανάπτυξης. Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε και μια φιλική συμβουλή στον έλληνα πρωθυπουργό, να ξεκουραστεί τις επόμενες ημέρες γιατί αλλιώς κινδυνεύει να γκριζάρουν τα μαλλιά, όπως τα δικά του.

Δηλώσεις από την Βικτόρια Νούλαντ

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί (με τη νέα ελληνική κυβέρνηση)» τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, σε ομιλία της στο Brookings Institution, στην Ουάσιγκτον, με θέμα: «Ενότητα σε καιρούς προκλήσεων: Με βάση τη Διατλαντική επίλυση».

Σε αναφορά της για την Ελλάδα, η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι «συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με τη σύμμαχό μας (Ελλάδα) στο ΝΑΤΟ. Είναι μία νέα κυβέρνηση και θα πάρει χρόνο να γνωρίσουμε τον πρωθυπουργό και τους ανθρώπους που ο ίδιος έχει διορίσει».


Στη συνέχεια, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί, έχουμε πολλή δουλειά σε διμερές επίπεδο, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που κάνουμε μαζί για την Κύπρο, το έργο που κάνουμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του ISIL κ.λπ. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ξεκινήσουμε αυτή τη συνομιλία (για τα προαναφερθέντα θέματα)».

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, είπε: «Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί πολλές θυσίες σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους και ελπίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται, ότι αυτές οι θυσίες δεν θα είναι μάταιες. Προσβλέπουμε να υποστηρίξουμε τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την κατεύθυνση (της Ελλάδας) στο μέλλον. Αυτό είναι το σημαντικό».

Στη συνέχεια, η κ. Νούλαντ διατύπωσε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν κανένα πρόβλημα» με τη συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία». Συγκεκριμένα τόνισε:

«Προφανώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει (σχέσεις) και η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χρήσιμη για την αποστολή μηνυμάτων προς τη Ρωσία ότι αυτό που ψάχνουμε είναι μια αλλαγή της (ρωσικής) πολιτικής, σε σχέση με τις επιθέσεις προς τους γείτονές της. Αυτό είναι που αναζητούμε, μια αλλαγή της πολιτικής και ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί, αν μας ακούσετε. Έτσι, μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε συνομιλίες και να προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τη διαφωνία για το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο της Μακεδονίας», όπως είπε, «στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια καλή λύση, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της σταθερότητας στη Μακεδονία», σύμφωνα με την κα Νούλαντ, «αλλά και για τα Βαλκάνια και την ίδια την Ελλάδα. Προσβλέπουμε να έχουμε αυτή τη συνομιλία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι συζητήσεις για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας «γίνονται εντός της ΕΕ» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι «προφανώς, (ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) είναι κατά των κυρώσεων, όπως καταλαβαίνουμε», η κα Ψάκι ανέφερε ότι «αυτές είναι συζητήσεις που γίνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει εικασίες σχετικά μ' αυτό.

Επίσης, σημείωσε ότι «προφανώς, εκτιμούμε τη συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων μας στην εφαρμογή των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτούς βοηθώντας για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία «θα συζητήσουν την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία και τι πρέπει να κάνουμε γι 'αυτό», όπως είπε, επισημαίνοντας ότι «και προφανώς, αυτή η συζήτηση είναι μέρος αυτού (σε σχέση με την ερώτηση για την Ελλάδα). Αλλά, θα αφήσουμε να γίνει αυτή η συζήτηση μεταξύ των υπουργών της ΕΕ».

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί καθόλου για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την «ενότητα της ΕΕ, ειδικά σε σχέση με τις κυρώσεις για την Ουκρανία», η κ. Ψάκι τόνισε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα, είναι μόνο μερικές μέρες και προφανώς αναμένουμε να έχουμε συνομιλίες με μια σειρά από χώρες. Υπήρξαν και στο παρελθόν, όπως γνωρίζετε, συζητήσεις ή συνομιλίες σχετικά με το τι είναι ωφέλιμο ή όχι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ. Έτσι, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Δεν νομίζω ότι είμαστε στο σημείο όπου έχουμε ανησυχία».

Σε άλλη ερώτηση, αν βρίσκεται (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ) σε επαφή ή αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ή άλλων αξιωματούχων και της νέας ελληνικής ηγεσίας, η κ. Ψάκι ανέφερε ότι «είναι ακόμα σε εξέλιξη, όπως αντιλαμβάνομαι η κατάσταση», σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ταξιδεύει και βρίσκεται σε αεροπλάνο, προσθέτοντας ότι θα δει «αν υπάρχει κάτι περισσότερο» να πει για άλλους αξιωματούχους.

Τέλος, όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε αν νομίζει ότι «είναι ένα πρόβλημα που η Ελλάδα είναι εναντίον των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;», υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει «εξ ονόματος της Ελλάδας», συμπληρώνοντας:

«Ξέρω ότι έχουν κάνει τα δικά τους σχόλια. Υπάρχουν συχνά συνομιλίες και συζητήσεις και που οδήγησαν την ΕΕ σε αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας. Έτσι θα αφήσουμε αυτή τη διαδικασία όπου είναι».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευκός Οίκος: Θα συνεργαστούμε με Αθήνα και ΕΕ  
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δυστυχώς ούτε ο Αλέξης κινδυνεύει.. | 29/01/2015 18:52
  Ελάτε τώρα,κύριε Ομπάμα! Τα γκριζαρισμένα μαλλιά δεν προκαλούνται από την πολλή δουλειά-σκέψη. Του Giorgakis είναι ολόλευκα,αλλά δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για πολλή σκέψη.
  ..να γκριζάρει γρήγορα
  απάντηση10
   
   
  αν μας ακούσετε? | 29/01/2015 08:21
  'η να μεταδίδετε μηνύματα στη Ρωσική πλευρά? Αυτό το ρόλο θέλουν να μας δώσουν οι Αμερικάνοι? Δυστυχώς η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη γιατί μας θέλουν κομπάρσους στο έργο της ίδιας μας της ζωής,μας θέλουν ταχυδρόμους. Τσίπρα ο Λαός είναι μαζί σου και σε θέλουμε πρωταγωνιστή των εξελίξεων .Είμαστε όλοι έτοιμοι .
  ξεκίνα
  απάντηση54
   
   
  ξαφνικα ολοι μας.. | 28/01/2015 23:17
  ..αγαπανε και νοιαζονται για μας. η ρωσια, η αμερικη, σε λιγο θα μας αγαπαει και η γερμανια. πιθανον και η κινα. γιατι?
  gkarougkarou
  απάντηση43
   
   
  mhnyma ομπαμα | 28/01/2015 23:11
  το στοίχημα για την Ευρώπη είνανα τελειώσει η λιτότητα και να εφαρμοστούν οι πολιτικές ανάπτυξης. καλη η φωνη της λογικης. κουραστηκαμε με τους γερμανικους παραλογισμους.
  αντρεας-δυας
  απάντηση101
   
   
  Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ | 28/01/2015 22:49
  ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ,ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΝΕΑΡΟ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ; ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘ' ΥΛΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟ κ.ΣΑΜΑΡΑ; ΡΩΤΗΣΕ ΤΗΝ κ.ΜΕΡΚΕΛ,ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε,ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΠΕΚΟΥΛΑΔΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ; 'Η ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΠΛΟΦΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ,ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ;
  ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ
  απάντηση44
   
   
  Τώρα | 28/01/2015 22:35
  Τώρα φαίνεται ποιος είναι ο σύμμαχος κατά της Γερμανίας που βρήκε ο Συριζα... Αυτοί που θέλουν να απομειώσουν την Ευρώπη ως ανταγωνιστή...
  eis
  απάντηση23
   
-