Με τη φράση «φεύγει ένας πατρίκιος και έρχεται ένας πληβείος», αποχαιρέτησε τον απερχόμενο υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ο διάδοχός του κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης – όπως μετονομάστηκε μετά την επανένταξη του τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο νέος υπουργός κ. Κουρουμπλής μίλησε σε ένα συναισθηματικό τόνο.

Θυμήθηκε τη συνεργασία του με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, όταν έμπαιναν τα θεμέλια στο ΕΣΥ, και με τον πνευματικό του πατέρα – όπως είπε – Ανδρέα Παπανδρέου. «Θέλαμε ένα σύστημα χωρίς διακρίσεις. Αυτό θέλουμε και τώρα», είπε.

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι αυτός ο χώρος δεν έχει μόνο το αγαθό της υγείας, αλλά και πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα. «Γνωρίζουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες του χώρου, αλλά έχουμε πυρακτωμένο πείσμα μαχητικότητα, επιμονή και υπομονή», είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πια προσδοκίες. Υπάρχουν μόνο απαιτήσεις από το λαό. Δεν θέλουμε να μας χαριστεί χρόνος. Τον ξέρουμε το χώρο και οι τρεις. Το περιβάλλον δεν μας είναι άγνωστο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι «η κοινωνία έχει μια θετική προσδοκία. Βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη τη νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι μεγάλη στήριξη, αλλά και μεγάλη ευθύνη».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο κ. Ξανθός, επισήμανε ότι οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η ανακούφιση όλων των πολιτών – η διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφαλίστων στο ΕΣΥ και η ανακούφιση των ασφαλισμένων από τα χαράτσια (πεντάευρω, συμμετοχές στην αποζημίωση φαρμάκων κλπ) – η επιβίωση των δημοσίων δομών και η αναδιοργάνωση του συστήματος.

Από την πλευρά του, ο έτερος αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα την Κοινωνική Ασφάλιση κ. Δημήτρης Στρατούλης δεσμεύθηκε ότι θα είναι μαζί με τους πολίτες και τους ασθενείς και όχι ενάντιά τους.

Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είπε ότι όταν η απερχόμενη ηγεσία ήρθε στο υπουργείο (σσ δηλαδή όταν το παρέλαβε από τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη) οι σχέσεις με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς ήταν διαταραγμένες. «Κάναμε ένα βήμα μπροστά, αλλά ο κόσμος είχε ήδη πάρει τη ρότα του. Ηταν πολύ στεναχωρημένος από την προσφερόμενη υγεία στην Ελλάδα»,σημείωσε, ενώ απευθυνόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου είπε: «Ελπίζω εσείς τώρα να κάνετε δύο βήματα μπροστά».