Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βιογραφικά των «τριανδριών» στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Αναμφίβολα, ξεχωρίζουν τα πρόσωπα των δύο υπουργών και ιδιαίτερα του Νίκου Κοτζιά. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά θεωρείται χαρισματική όσο και αμφιλεγόμενη, από ορισμένους, προσωπικότητα. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου στο Πεντάγωνο, καθώς ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε επανειλημμένως εκφράσει την επιθυμία του να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραίτη το 1968. Σπούδασε Οικονοµικά και Πολιτική Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Giessen της Γερµανίας. ∆ίδαξε και υπηρέτησε ως ερευνητής στα Πανεπιστήµια του Marburg της Γερµανίας, της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και του Harvard στις ΗΠΑ. Είναι µέλος του St Antony’s College – Oxford University, Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Relations στο Πανεπιστήµιο του Harvard. O Νίκος Κοτζιάς υπήρξε µέλος της µαθητικής οργάνωσης της νεολαίας Λαµπράκη από το 1965. Ήταν επίσης ιδρυτικό µέλος της ΚΝΕ, µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου της στη διάρκεια της χούντας και αργότερα µέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στο υπουργείο Εξωτερικών και στενός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Γεννηθείς στο Ρότερνταμ το 1960, ο κ. Τσακαλώτος είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρ. Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ
Ο Νίκος Χουντής γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953, τελείωσε το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και σπούδασε στο Πολυτεχνείο. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές). Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Ο Πάνος Καμμένος εξελέγη βουλευτής της Β΄ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Το 2012, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ λόγω της μη ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Παλαιότερα είχε διατελέσει Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής (2006-2007) και υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (2007-2009).
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΗΣΥΧΟΣ
Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε στο Μπουένος ‘Αιρες στην Αργεντινή το 1957. Είναι οµογενής 3ης γενιάς. Κατά τη περίοδο της Χούντας Βιντέλα στην Αργεντινή µετανάστευσε µε την οικογένεια του στο Τορόντο του Καναδά. Σπούδασε πολιτικές και οικονοµικές επιστήµες το Πανεπιστήµιο Γιόρκ στο Τορόντο. Είναι ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και θεωρείται ειδικός σε θέματα Λατινικής Αµερικής.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ
Γεννημένος το 1953, ο υποστράτηγος ε.ά Νίκος Τόσκας αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα (30) ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου (8 χρόνια), της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο ΓΕΣ, στο ΓΕΕΘΑ, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο διεθνές επιτελείο του ΝΑΤΟ, στο νατοϊκό στρατηγείο της Νεάπολης Ιταλίας σαν υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005. Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ σαν μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Έχει διδάξει στη Σχολή Ευελπίδων. Είναι επίσης μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά.