Η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μην έδωσε τη συγκατάθεσή της και να διαφοροποιήθηκε από τη Δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται και η εφημερίδα «Wall Street Journal», η Αθήνα και ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το σκληρό λεκτικό της Δήλωσης στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις «τυφλές» βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Όπως έγραφε και «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία. Όπως αναφέρει η «Wall Street Journal», η αιτιολογία που προέβαλλε η νέα ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της ήταν ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την έκδοση της Δήλωσης.