Σε «λαιμητόμο» για 100 βουλευτές της απελθούσας Βουλής, μεταξύ των οποίων και 15 υπουργοί – υφυπουργοί, εξελίχθηκε η εκλογική αναμέτρηση. Το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ (8,5%) και το προβλεπόμενο μπόνους των 50 εδρών που έλαβε ως πρώτο κόμμα, βάσει του εκλογικού νόμου, αλλάζουν εντελώς τον κοινοβουλευτικό χάρτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει τις 149 έδρες της νέας Βουλής έναντι 76 της ΝΔ (διέθετε 127 βουλευτές), 17 της Χ.Α. (από 18), 17 του Ποταμιού, 15 του ΚΚΕ (από 12), 13 των ΑΝΕΛΛ (από 17) και 13 του ΠαΣοΚ (από 28). Ένα μεγάλο τμήμα της προηγούμενης σύνθεσης της Βουλής ξαναδοκίμασε την τύχη του στις εκλογές της Κυριακής, δίχως όμως αίσιο αποτέλεσμα. Η μεγάλη ανατροπή που σημειώθηκε άφησε εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος πολλούς γνωστούς βουλευτές. Οι υπουργοί/υφυπουργοί της τελευταίας συγκυβέρνησης Σαμαρά που δεν μπήκαν καν στη νέα Βουλή είναι:

Αργ. Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών),

Μ. Χρυσοχοίδης (υπουργός Υποδομών και Μεταφορών),

Γ. Ορφανός (υπουργός Μακεδονίας-Θράκης),

Ν. Ταγαράς (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος),

Θ. Λεονταρίδης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών),

Αλ. Δερμεντζόπουλος (υφυπουργός Παιδείας),

Κυρ. Γεροντόπουλος (υφυπουργός Εξωτερικών),

Ι. Λαμπρόπουλος (υφυπουργός Άμυνας),

Αντ. Μπέζας (υφυπουργός Εργασίας),

Μ. Παπαδόπουλος (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών)

Ι. Μανιάτης (υπουργός Περιβάλλοντος)

Π. Κουκουλόπουλος (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)

Άντζελα Γκερέκου (υφυπουργός Πολιτισμού)

Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Υγείας)

Γ. Ντόλιος (υφυπουργός Εσωτερικών).

Υπήρξαν, ωστόσο, και άλλα πρώην κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, όπως: Ι. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος, Αν. Λυκουρέντζος, Κ. Αρβανιτόπουλος.

Οι πρώην βουλευτές που απέτυχαν να ξαναμπούν στη Βουλή είναι: στην Α’ Αθηνών από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν επανεκλέχθηκαν η Μαρία Μπόλαρη και η Μάνια Παπαδημητρίου, από τη ΝΔ η Φωτεινή Πιπιλή, ο Αθ. Πλεύρης και ο Αλ. Μωραϊτάκης, ενώ δεν εξελέγη και ο Χρ. Αηδόνης (τώρα υποψήφιος με το ΚΙΔΗΣΟ).

Στην Β’ Αθηνών από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκαν η Άννα Χατζησοφιά, ο Οδ. Βουδούρης, ο Δ. Τσουκαλάς και ο Απ. Αλεξόπουλος, ενώ από τη ΝΔ η Τάνια Ιακωβίδου (και οι προαναφερθέντες Κ. Παπακώστα, Αργ. Ντινόπουλος, Ι. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος), από το ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής (αν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επιλέξει την έδρα της Βοιωτίας, τότε ο κ. Χαλβατζής θα επανέλθει στη Βουλή), από τη Χ.Α. η Ελένη Ζαρούλια (θα είναι και πάλι βουλευτής αν ο σύζυγός της και αρχηγός του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος δεν κρατήσει την έδρα της Β’ Αθηνών), και από το ΠαΣοΚ ο Π. Δήμας, ενώ και οι πρώην βουλευτές του κόμματος (τώρα με το ΚΙΔΗΣΟ) Γ. Παπανδρέου και Αθ. Μωραίτης.

Στην Α’ Πειραιώς καταγράφηκε η προαναφερθείσα αποτυχία του κ. Αρβανιτόπουλου, ενώ στην Β’ Πειραιώς δεν επανεκλέχθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζένη Βαμβακά και ο «γαλάζιος» Αν. Νεράντζης, εννέα φορές εκλεγείς με τη ΝΔ στην περιφέρεια αυτή.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης εκτός του κ. Ορφανού δεν εξελέγη και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Αβραμίδης, ενώ στην Β’ Θεσσαλονίκης ο «γαλάζιος» Σ. Αναστασιάδης, ο οποίος μπορεί και να κερδίσει την έδρα αν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιλέξει την έδρα της Μεσσηνίας. Επίσης, δεν κατάφεραν να εκλεγούν ο χρυσαυγίτης Π. Ζησιμόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Μάρκου, υποψήφια με το Ποτάμι (πρώην ΔΗΜΑΡ).

Την ίδια τύχη είχε και η πρώην συνοδοιπόρος της στην ΔΗΜΑΡ και νυν υποψήφια με το Ποτάμι στην Αιτωλοακαρνανία, Νίκη Φούντα, ενώ στα Δωδεκάνησα δεν εκλέχθηκαν οι «γαλάζιοι» Μίκα Ιατρίδη και Β. Υψηλάντης.

Στον Έβρο εκτός των κυβερνητικών στελεχών Δερμεντζόπουλο, Γεροντόπουλο και Ντόλιο, δεν επανεκλέχθηκε και ο Μ. Ουζουνίδης (ΑΝΕΛ), όπως και στην Άρτα ο Γ. Νταβρής (ΝΔ) και ο Χρ. Γκόκας (ΠαΣοΚ), ενώ στην Εύβοια έμειναν εκτός ο Κ. Μαρκόπουλος (ΝΔ) και ο Σ. Κεδίκογλου (ΚΙΔΗΣΟ).

Στην Αχαία ο «γαλάζιος» Αθ. Νταβλούρος απέτυχε επίσης επανεκλεγεί, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου αν και ήταν πρώτος σε σταυρούς (10.918), ωστόσο δεν κατόρθωσε να είναι στην Βουλή καθώς το Κίνημά του δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 3%.

Στην Βοιωτία οι «γαλάζιοι» Ι. Καράμπελας και Ανδ. Κουτσούμπας δεν θα είναι εκ νέου βουλευτές, όπως ο συνάδελφός του Κ. Κοντογεώργος από την μονοεδρική της

Ευρυτανίας και οι «γαλάζιοι» Διονυσία Αυγερινοπούλου, Αν. Μαρίνος και Γ. Κοντογιάννης από την περιφέρεια Ηλείας. Στην Ημαθία εκτός μένουν οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης, Γεωργία Μπατσαρά και ο Κ. Γιοβανόπουλος, ενώ στα Ιωάννινα ο Στ. Καλογιάννης και ο «πράσινος» Μ. Κασσής.

Στην περιφέρεια Καβάλας δεν επανεκλέχθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής και οι «γαλάζιοι» Κ. Κλειτσιώτης και Ι. Πασχαλίδης, ενώ στην Καρδίτσα οι συνάδελφοί τους Ασημίνα Σκόνδρα και Σπ. Ταλιαδούρος.

Στο Κιλκίς έχασε την έδρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, στην Κοζάνη οι πρώην υφυπουργοί κκ. Παπαδόπουλος (ΝΔ) και Κουκουλόπουλος (ΠαΣοΚ), στην Κορινθία εκτός του κ. Ταγαρά δεν επανεκλέχθηκε και ο Κ. Κόλλιας (ΝΔ), στην Λακωνία η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ), στην Λάρισα ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ), στην Θεσπρωτία ο κ. Μπέζας (ΝΔ), στο Ηράκλειο οι «γαλάζιοι» Μ. Σενετάκης και Ι. Δεικτάκης, στην Λέσβο ο Π. Βογιατζής (ΝΔ), στην Σάμο η Αγνή Καλογερή (ΣΥΡΙΖΑ), στις Σέρρες οι Μ. Βλάχβεης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Λεονταρίδης (ΝΔ), στα Τρίκαλα οι Ηλ. Βλαχογιάννης και Μ. Ταμήλος, στην Μαγνησία η Ζέττα Μακρή (ΝΔ), ο Π. Ηλιόπουλος (Χ.Α.) και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ), στην Φθιώτιδα οι «γαλάζιοι» Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου και Δ. Μπριάνης, στην Φλώρινα ο Ευ. Κωνσταντινίδης (ΝΔ), στην Φωκίδα η Ασπασία Μανδρέκα (ΝΔ), στην Χαλκιδική ο Ευ. Καρανάσιος (ΝΔ), στην Ξάνθη ο Δ. Σαλτούρος (ΠαΣοΚ), στην Μεσσηνία εκτός του υφυπουργού κ. Λαμπρόπουλου οι Δ. Σαμπαζιώτης (ΝΔ) και Δ. Κουκούτσης (Χ.Α.), στην Πέλλα οι «γαλάζιοι» Δ. Σταμενίτης και Δ. Τζαμτζής, στην Πιερία οι Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Γ. Κωνσταντόπουλος και Δ. Χριστογιάννης (όλοι της ΝΔ), στα Χανιά μένουν εκτός ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκης και οι συνάδελφοί του Μ. Βολουδάκης και Κ. Βιρβιδάκης, ενώ στην Χίο δεν κατάφερε να επανεκλεγεί η Μαρία Σταυρινούδη – Σόδη (ΝΔ) και στην Αρκαδία ο πρώην υπουργός κ. Λυκουρέντζος. Επίσης, δεν επανεξελέγη ο πρώην βουλευτής Κυκλάδων του ΠαΣοΚ Π. Ρήγας που ήταν υποψήφιος στο Επικρατείας.