Στις 15:30 της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νικητής των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου κ. Αλέξης Τσίπρας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια όπου ζήτησε και έλαβε εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από τους στενούς συνεργάτες του, Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο ο οποίος στηρίζει τη νέα κυβέρνηση» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Υπάρχει η προβλεπόμενη πλειοψηφία από το Σύνταγμα, θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω» ανέφερε ο Καρ. Παπούλιας

«Να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί μας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος» απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Στις 16:00 έγινε η πολιτική ορκωμοσία του κ. Τσίπρα ο οποίος είπε: «Στην τιμή και στην συνείδησή μου σας διαβεβαιώνω ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του Ελληνικού Λαού»

Την Τρίτη, πιθανότατα, θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης όπου όποιοι υπουργοί επιθυμούν θα ορκιστούν με πολιτικό όρκο και όποιοι επιθυμούν με θρησκευτικό.

Στις 16:30 ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Τελικά ο νέος Πρωθυπουργός δεν μετέβη στο Μέγαρο Μέγαρο Μαξίμου για να παραλάβει από τον απελθόντα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά καθώς το παρέλαβε ο νομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα κ. Σαγιάς από τον διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά κ. Μπούρα.

Στη συνέχεια μετέβη σε αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 12:30 ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ορφανίδης επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του ανακοίνωσε το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, όπως του τα παρέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό»
απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει διαβεβαίωση -πολιτικό όρκο-, η οποία προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια, ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα, αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.

Στις 14:30 ο κ. Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας την Κυριακή το βράδυ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα του εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση μεταξύ τους.

Μαρία Σπυράκη: Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ.Τσίπρας

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, για την απόφαση του κ. Τσίπρα να απορρίψει το θρησκευτικό όρκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του Ελληνικού Έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».