Καθαρή εντολή ζήτησε, τρία 24ωρα πριν από τις κάλπες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αναγνώσει αυτούσιο -όπως είπε- το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ομόνοια

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «την Κυριακή δε θα έχουμε απλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουμε έναν ιστορικό θρίαμβο του λαού μας» και δήλωσε ότι αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει «αυτοδύναμη Ελλάδα στην Ευρώπη».

«Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε στο 2009», αλλά να συγκρουστεί το κόμμα του με αυτό το καθεστώς που «εμπεριείχε όλες τις αιτίες και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη κρίση».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι από Δευτέρα αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο. Ο δρόμος που επιλέγουμε απαιτεί αποφασιστικότητα, πίστη και θέληση για μεγάλες συγκρούσεις. Απαιτεί πάνω από όλα: Καθαρά χέρια. Καθαρή απόφαση. Καθαρές θέσεις. Τα έχουμε και τα τρία» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες «γίνεται μεγάλη μάχη, όχι για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να στερηθεί τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Και γίνεται ένας διαγκωνισμός για το ποιος θα καθίσει μαζί μας στο πιλοτήριο, προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών».

«Θέλουμε να σας μιλήσουμε καθαρά και με το χέρι στη καρδιά. Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων. Παλαιότερους ή και νεότερους. Γιατί κάτι τέτοιο μόνο αστάθεια, μόνο ανωμαλία, και απογοήτευση θα προκαλούσε. Για αυτό και σας καλούμε να καθαρίσετε εσείς με τη ψήφο σας τους όρους για την επόμενη μέρα. Δώστε με τη ψήφο σας σταθερότητα. Δώστε μας τη δύναμη να απογειώσουμε την Ελλάδα» υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «επέλεξαν αυτές τις μέρες να δώσουν μια μάχη οπισθοφυλακών με τα πιο σκοτεινά όπλα».

«Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς. Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ.Τσίπρας ανέπτυξε εκ νέου τους στόχους και τις δεσμεύσεις του κόμματός του και πρόσθεσε: «Σήμερα ενώπιων σας δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα το αναγνώσουμε αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

«Δεν θα διστάσουμε, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, ανθρωπιστικό. Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος».

«Η ιστορία χτυπά την πόρτα της πατρίδας. Η πατρίδα χτυπά την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε, κλείνοντας την ομιλία του, και ζήτησε από τον κάθε πολίτη «με την ψήφο και με τη συμμετοχή του, να μας δώσει αποφασιστική ώθηση στην αναμέτρηση με το παλιό».