Λίγες ώρες μένουν μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21:30. Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα.

Μάθετε σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζετε

Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες.

Όσοι δεν διαθέτουν κάποιο από τα παραπάνω επίσημα έγγραφα ταυτοποίησης, μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.

Ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Στο μεταξύ, οι 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής. Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών.

Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες. Προϋπόθεση για τη σύσταση τμήματος αποτέλεσε η εγγραφή τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών, αριθμός εκλογέων που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Οι βουλευτικές έδρες ανά περιφέρεια και οι σταυροί προτίμησης

Το νέο εκλογικό τοπίο, όσον αφορά την αλλαγή εδρών που επήλθαν στις 56 περιφέρειες της χώρας, είναι το εξής: σε 14 εκλογικές περιφέρειες υπήρξαν αυξομειώσεις εδρών που αλλάζουν τον μέχρι τώρα εκλογικό χάρτη. Συγκεκριμένα:

Δείτε τον πίνακα όπου παρουσιάζεται ο συνολικός εκλογικός χάρτης των περιφερειών με τις έδρες που αναλογούν (δεν περιλαμβάνονται οι 12 έδρες Επικρατείας), το σύνολο των υποψηφιοτήτων και οι σταυροί προτίμησης που μπαίνουν.

Στην Β’ Αθηνών προστέθηκαν δυο έδρες και από 42 ανέρχονται πλέον σε 44. Στην Αττική προστέθηκαν τρεις έδρες και από 12 πήγαν 15 ενώ η Θεσπρωτία, που ήταν μονοεδρική, γίνεται πλέον δυεδρική. Επίσης, στην Β’ Θεσσαλονίκης προστέθηκαν δυο έδρες και από 7 έγιναν 9, στις Κυκλάδες μία έδρα και από 3 αυξήθηκαν σε 4, ενώ στην Μαγνησία, όπου επίσης προστέθηκε μια έδρα, αυξήθηκαν από 5 σε 6.

Όσον αφορά τις μειώσεις εδρών στην Α’ Αθήνας είχαμε την μεγαλύτερη (-3) και από 17 πήγαν 14, ενώ σε στις υπόλοιπες μειώθηκαν κατά μια με αποτέλεσμα: στην Αιτωλοακαρνανία έγινα 7 (από 8), στην Αχαία 8 (από 9), στην Βοιωτία 3 (από 4), στην Ηλεία 5 (από 6), στην Καρδίτσα 4 (από 5), στις Σέρρες 6 (από 7) και στα Τρίκαλα 4 (από 5).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι 7 (από 8 που ήταν) μονοεδρικές της χώρας είναι: τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Κεφαλληνία, η Λευκάδα, η Σάμος και η Φωκίδα.

Εκλογείς που χρήζουν βοηθείας

Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.λπ., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του ΟΤΕ), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

Για το σκοπό αυτό απευθύνονται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετήσουν.