«Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Μπλερ έχει υφαρπάξει το κρυφό όπλο των Συντηρητικών: τη δίψα τους για την εξουσία, τον πραγματισμό τους και την προσαρμοστικότητά τους». Αυτή είναι μια φράση του Άντονι Σέλντον, πολιτικού αναλυτή και βιογράφου του πρώην Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Κατά μια έννοια και με δεδομένο ότι είναι διαφορετικό το πολιτικό περιβάλλον στη Βρετανία, αν και η ταξική αντίθεση εκεί είναι πιο έντονη απ’ ότι στην Ελλάδα, αυτή η επισήμανση του Σέλντον, ισχύει και στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ειδικά εντοπίζεται στη σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει αρπάξει εν μέρει το κρυφό όπλο της ελληνικής κεντροδεξιάς, η ηγεσία της οποίας προσπαθεί να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη την ύστατη στιγμή.

Η «γαλάζια» ηγετική ομάδα που διαπιστώνει να την πλαγιοκοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας τη στήριξη και παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων (σ.σ. η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά μέσο όρο 10%) βρίσκεται στη…γωνιά.

Γι’ αυτό και «παλεύει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να μην συμβεί το μοιραίο γι’ αυτήν πολιτικά: για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο πόλεμο, θα έχει καταλάβει την εξουσία ένα καθαρό αριστερό κόμμα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ιδεολογικό πόλεμο των δυο ρευμάτων σκέψης στην Ελλάδα.

«Παίζεται και η τελευταία ψήφος» είπε με ένταση ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε και η προτελευταία ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.

Η αγωνία είναι κυρίαρχο συναίσθημα στη σημερινή ηγετική ομάδα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος να μην επικρατήσει κλίμα ηττοπάθειας στην κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ που θα οδηγήσει σε αποσυσπείρωση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να αντιστρέψει το κλίμα όσο αυτό είναι εφικτό, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε χθες κάλεσμα σε ψηφοφόρους, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της κεντροαριστεράς, αλλά και τους «νοικοκυραίους», όπως είπε, να ψηφίσουν τη ΝΔ για να μη γίνει η Ελλάδα συντρίμμια, τονίζοντας ότι στηρίζοντας το κόμμα που ηγείται διασφαλίζουν την ομαλή πορεία της χώρας εντός της Ε.Ε. και αποφεύγεται η ακυβερνησία.

Η επισήμανση αυτή, ήλθε μια μέρα μετά τη φράση του Πρωθυπουργού «δεν θα γίνουμε Σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός», ενώ το κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους του κέντρου ήταν σαφές, μετά και τη φράση του Μάκη Βορίδη: «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα στην Αριστερά, ότι και εάν χρειαστεί να κάνουμε».

Ο Πρωθυπουργός, τείνοντας χείρα πολιτικής φιλίας στους κεντρώους, ανέφερε και θα το κάνει και αύριο, ότι η ΝΔ λέει όχι σε τριτοκοσμικές χίμαιρες και όχι σε μετεμφυλιακά πάθη. «Είμαστε οι περισσότεροι. Είμαστε αυτοί που αγαπάμε την Ελλάδα και όχι αυτοί που θέλουμε να εκδικηθούμε. Είμαστε η παράταξη που θέλουμε να ενώσουμε, όχι να ξεκαθαρίσουμε παλιούς λογαριασμούς» είναι η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, διαχωρίζει τη σημερινή ηγετική ομάδα της ΝΔ από το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.

Οι αναποφάσιστοι παραμένουν ο βασικός στόχος της ΝΔ και γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι σημασία έχει μόνο ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο και πως την Κυριακή συγκρούονται δυο κόσμοι.

Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά είναι εμφανής, καθώς θέλει την ύστατη στιγμή και παρά το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση για τιμωρητική ψήφο από τους ψηφοφόρους, το δίπολο μεταξύ των δυο κόσμων που συγκρούονται, όπως λέει.

Στα πλαίσια αυτά αναμένεται και στην αυριανή τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, όπου θα επιχειρήσει η ΝΔ να κάνει επίδειξη δύναμης, να καλέσει τους πολίτες να κινηθούν πέραν και πάνω από κομματικές γραμμές και να φθάσουν στην κάλπη, κάνοντας, όπως είπε και στη Θεσσαλονίκη, «το καθήκον τους έναντι της Ιστορίας».

Και επειδή «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» και με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, η ηγεσία της ΝΔ ελπίζει, αν και πολλά κορυφαία στελέχη είναι απογοητευμένα, στην ανατροπή στην ύστατη στιγμή και σε μεταβολή της κατάστασης, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.