Η τρίτη θέση για το ΠαΣοΚ είναι εφικτή και χωρίς τους ψηφοφόρουςπου θα στηρίξουν το ΚΙΔΗΣΟ, επισημαίνει ο Κώστας Σκανδαλίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο vima.gr,επειδή είναιαναγκαία για το πολιτικό σύστημα.

Σημειώνει επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνίαγιασυμμετοχήστο ΠαΣοΚ στηνεπόμενη κυβέρνηση«πρέπει να είναι δομημένη σε μια καθαρή συμφωνία που θα εγκριθεί από τη βάση μας»καθώς όπως λέει το περιεχόμενο της πολιτικής κρίνει τις συνεργασίες καιόχι η κατανομή αξιωμάτων και θώκων.

Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει και συμβιβασμούς αν χρειαστεί και κρίνει αυστηράτον ΣταύροΘεοδωράκη ο οποίος όπως παρατηρεί γίνεται τιμητής των πάντων παρότι το κόμμα του είναι ένα συνονθύλευμα ακραία διαφορετικών απόψεων, χωρίς πρόγραμμα και στρατηγική.

– Το ΠαΣοΚ ζητεί να είναι το τρίτο κόμμα. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

Σας θυμίζω τις μετρήσεις τις ίδιες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Η βάση του ΠαΣοΚ συσπειρώνεται. Ο στόχος είναι εφικτός και εξυπηρετεί τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα είναι αναγκαίος.

– Αν δεν υπήρχε το κόμμα Παπανδρέου πιστεύετε ότι θα είχατε υπερβεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής;

Και τώρα το μπορούμε. Πάντως χωρίς το ΚΙΔΗΣΟ ήταν σίγουρος ο στόχος.

– Στην περίπτωση που τελικώς συμμετάσχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ποιούς όρους πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί αυτή τη φορά το ΠαΣοΚ; Το προηγούμενο διάστημα ήσασταν ο πρώτος που άσκησε κριτική επειδή δεν τηρήθηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες με τη ΝΔ τις οποίες χαρακτηρίσατε κουρελόχαρτα.

Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση όχι μόνο σε επιμέρους στόχους αλλά σε στρατηγική. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να είναι δομημένη σε μια καθαρή συμφωνία που θα εγκριθεί από τη βάση μας για να είναι βιώσιμη και να διασφαλίσει το βηματισμό της χώρας στις επόμενες κρίσιμες αποφάσεις. Το περιεχόμενο της πολιτικής κρίνει τις συνεργασίες και την αντοχή μιας κυβέρνησης και όχι η κατανομή αξιωμάτων και θώκων.

– Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε ότι θα είναι μια ιστορική αλλαγή για τον τόπο; Μήπως θα σημάνει και το τέλος του κομματικού συστήματος της Μεταπολίτευσης;

Έτσι κι αλλιώς ούτε η Ελλάδα θα μείνει στην ίδια θέση, ούτε το πολιτικό σύστημα θα μείνει ακίνητο μετά από αυτές τις εκλογές. Είναι εκλογές – ορόσημο για τη χώρα. Όπως γνωρίζετε, βέβαια, η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και κανένας σώφρων πολιτικός σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει δεν θα εύχεται να καταστραφεί η χώρα από την κυβέρνηση που θα ψηφίσει ο λαός. Τώρα το αν θα είναι ιστορική αλλαγή αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα τώρα ισχυρίζεται δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ελπίζω να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μιας δύσκολης και σύνθετης διακυβέρνησης, που πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται σε μια ευρύτατη λαϊκή βάση και όχι στις «αυτοδυναμίες» του ενός τρίτου.

– Εσείς πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του συγκρουόμενος με την Ευρώπη ή θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς;

Η τέχνη στην πολιτική είναι να έχεις την αίσθηση των συσχετισμών και το εφικτό του κάθε στόχου σε συγκεκριμένο χρόνο. Και συμβιβασμούς θα κάνεις και ρήξεις θα επιδιώξεις αν χρειαστεί για να κερδίσεις το μάξιμουμ. Φτάνει να ξέρεις μέχρι που φτάνει το μπόι σου για να μη σπάσει το σχοινί.

– Φοβόσαστε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κρυφή ατζέντα για δεύτερες εκλογές;

Ελπίζω πως όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη ελαφρότητα και έλλειψη συναίσθησης των κινδύνων που παραμονεύουν αν οδηγήσουν τη χώρα σε διαδοχικές αναμετρήσεις. Αντίθετα πιστεύω ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι.

– Λέτε ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και γι’ αυτό θα έρθετε, αν χρειαστεί, σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιπαλοί σας, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος διεκδικεί επίσης την τρίτη θέση, σας κατηγορούν ότι ενδιαφερόσαστε να είσαστε μόνιμοι κυβερνητικοί εταίροι και υπουργοί. Πως το σχολιάζετε;

Μου είναι αδύνατον να σχολιάσω ένα κόμμα που έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς κοινές ιδέες και αρχές όπου συστεγάζονται οι πιο αντιφατικές ιδεολογικά δυνάμεις από ακραίους νεοφιλελεύθερους μέχρι ορκισμένους κρατιστές, γίνεται τιμητής των πάντων και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Παρότι ο αρχηγός Του Ποταμιού θίγει μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος νομίζω ότι είναι ο πιο ακατάλληλος απ’ όλους να τη γιατρέψει.