«Άφεση πολιτικών αμαρτιών» ζητεί από τους ψηφοφόρους, λίγο πριν γίνει το πολιτικό ταμείο της 25ης Ιανουαρίου, το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ, ενώ το mea culpa, με φράσεις, όπως «κάναμε λάθη» «σημειώθηκαν παραλείψεις», «έγιναν αστοχίες» και «υπήρξαν αδικίες», είναι στην πρώτη γραμμή, σε μια προσπάθεια να μεταπειστεί μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων που διατηρούν το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία έχει υπερφορολογηθεί υπέρμετρα και έχει πληρώσει μεγάλο τμήμα της κρίσης.

Την ύστατη στιγμή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την καθοριστική εκλογική μάχη, η ηγεσία της ΝΔ, μετά από δυόμιση χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο και επικρίθηκε αρκετές φορές για δεξιά πολιτική, τείνει χείρα…πολιτικής φιλίας και συμπόρευσης στο κρίσιμο τμήμα των κεντρώων ψηφοφόρων.

Υπό την κλασσική παραδοχή, ότι μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων συντάσσεται με το κόμμα που προηγείται, εν προκειμένω με το ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής αναμέτρησης, η ηγετική ομάδα της ΝΔ που επικρίνεται στο παρασκήνιο για πολλά λάθη στρατηγικής και για άστοχες τακτικές κινήσεις, θα επιχειρήσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποιο θα είναι αυτό; Οι ίδιοι διαρρέουν _και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά εν ώρα μάχης_ ότι δύναται να ανατραπεί η σημερινή δημοσκοπική εικόνα, αν και αυτό δύσκολα γίνεται πιστευτό από πολλούς, ενώ σε πολλές περιφέρειες η αίσθηση του «πολιτικού αναχωρητισμού» είναι κυρίαρχη.

Η ΝΔ έρχεται σε πολλές περιφέρειες, ειδικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου είναι και η μεγάλη «μαύρη τρύπα», αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς η πολιτική που ακολούθησε από τον Ιούνιο του 2012 έπληξε ακόμα και βασικούς πυλώνες της κεντροδεξιάς παράταξης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να καταγράφεται απευθείας μετακίνηση, στοιχείο αδιανόητο μέχρι πριν από λίγα χρόνια, παραδοσιακών ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, σε ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος για ένα τμήμα ψηφοφόρων της ΝΔ δεν αποτελεί φόβητρο και απειλή για τη ζωή του.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλούς νομούς, στα πλαίσια αυτής της νέας πολιτικής χειραφέτησης, αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ που διαπιστώνει ότι ο λόγος της δεν έχει απήχηση σε τμήμα των παραδοσιακών της ψηφοφόρων που δεν φοβήθηκαν από την αρχική στρατηγική του φόβου, ενώ δεν πείθονται και από το επιχείρημα πως στις εκλογές συγκρούονται δυο κόσμοι.

Αν και εκτιμάται πως πρόκειται για εκλογική μετατόπιση και όχι αλλαγή πολιτικών απόψεων αυτών των ψηφοφόρων, εντούτοις, το πλήγμα, μέχρι στιγμής, αφού μένει να επιβεβαιωθεί στην κάλπη, είναι καίριο και η ψήφος πολλών θα προσδιοριστεί από το εισόδημα, το βάθος της περιουσίας, τον τόπο κατοικίας και τις ευκαιρίες που θεωρεί ότι έχει μπροστά του.

Επίσης, η ΝΔ έχασε σημαντικό έδαφος από την αρχή της προεκλογικής καμπάνιας, όταν μπήκε αμυντικά και με την αίσθηση ότι το παιχνίδι χάνεται, αφού κυριάρχησε η επιχειρηματολογία ακόμα και από τον Πρωθυπουργό, για το τι θα γίνει σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου, η επιχειρηματολογία της ΝΔ είναι τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρητορική αυτή, εξ αρχής υπονόμευε τον στρατηγικό στόχο της δημιουργίας κλίματος νίκης, αφού η ΝΔ κινούνταν επί ημέρες αμυντικά και έδινε την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών της εξουσίας. Ακόμα και η λέξη ελπίδα, που ήταν σημαία του κ. Σαμαρά το 2009 όταν κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές, χάθηκε και προσετέθη στην επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έναντι των δημοσκοπικών ευρημάτων που προβληματίζουν και έχουν απογοητεύσει μεγάλο αριθμό κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων που στηρίζουν τη ΝΔ, επιμένει ότι όλα παίζονται. Χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα, στην πατρίδα του, έδειξε ότι δεν δείχνει καμία διάθεση να παραδώσει τα όπλα, ακόμα και την επόμενη μέρα. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής και κυρίως από το εύρος της ήττας της ΝΔ, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Σε μια χρονική περίοδο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι…«πάνω στο κύμα» και διαθέτει δυναμική, η ΝΔ που όφειλε να αλλάξει από το 2009, εμφανίζεται αρκετά γηρασμένη σε δομές και λειτουργία και χωρίς «φρεσκάδα» στον πολιτικό της λόγο, το κλίμα είναι αρνητικό σε πολλές περιφέρειες.

Η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει καθημερινά ότι οι εκλογές δεν είναι…«περίπατος», όπως πίστευε στην αρχή, μη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τον κοινωνικό μετασχηματισμό που δρομολογήθηκε και άλλαξε ακόμα και στάση παραδοσιακών ψηφοφόρων, λόγω των μνημονίων τα τελευταία χρόνια.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες την τελευταία εβδομάδα η ΝΔ θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα, όσο αυτό είναι εφικτό, και να κερδίσει τη στήριξη όσο περισσότερων αναποφάσιστων που κινούνται σε διψήφια ποσοστά. Γι’ αυτό και ήδη γίνεται μεγάλη αναφορά για τη μεσαία τάξη, την οποία όπως λέει μονότονα και άνευρα η ηγετική ομάδα της ΝΔ, θα υπερφορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κερδίσει.

Ακόμη θα δοθεί έμφαση στο δίλημμα, Σαμαράς ή Τσίπρας», που αποτελεί και ενότητα στο τελευταίο τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ, ενώ η προσοχή στρέφεται κυρίως στη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας, την προσεχή Παρασκευή στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ώστε στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας να δοθεί η εντύπωση ότι κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις, διαφοροποιήσεις και αιχμηρές παρατηρήσεις πολλών στελεχών της ΝΔ, κυρίαρχη είναι η φράση του Νίκου Καζαντζάκη, που είπε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη στην κεντρική της ομιλία: «μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν θα νικήσουμε ή θα νικηθούμε. Πολέμα».