Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με την Ευρώπη, διαβεβαιώνει ο υποψήφιος στη Β’ Πειραιά Π. Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Συμπληρώνει όμως ότι το κόμμα του «δεν θα κάνει πίσω», τονίζει ότι το ΚΚΕ θα κριθεί από την «αντιενωτική του στάση» και δηλώνει βέβαιος για την αυτοδυναμία, η οποία θα κλείσει τη συζήτηση περί δεύτερων εκλογών.

Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές η αυτοδυναμία αποτελεί τον βασικό στόχο σας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επίτευξή της συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Ποιες είναι οι συμμαχίες που θα επιδιώξετε;
«Δεν συμφωνώ καθόλου με την εκτίμησή σας. Η κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο βέβαιη όσο φτάνουμε προς τις εκλογές. Στη Β’ Πειραιά η διαφορά μας με τη ΝΔ θα είναι πάνω από 25%, δεν αποκλείεται και να προσεγγίσει το 30%. Οι πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές προελεύσεις, καταλαβαίνουν ότι η διεκδίκηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πλειοψηφίας στη Βουλή δεν είναι αλαζονική επιδίωξη αλλά ανάγκη για να γίνουν οριστικά παρελθόν τα μνημόνια και να μπει η χώρα σε νέα προοδευτική τροχιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διακαώς συνεργασίες. Με δυνάμεις όμως όπως το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ χωριό δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει αιχμάλωτος μνημονιακών και κεντρο-νεοφιλελεύθερων κομμάτων».

Εφόσον το ΚΚΕ συνεχίσει και μετεκλογικά να αρνείται τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσετε σε νέες εκλογές;
«Αυτή την ώρα θα έπρεπε να υπάρχει στη χώρα ένα μεγάλο μέτωπο όλων των αριστερών δυνάμεων ως πρωτοπόρο όχημα για να ανθήσει μια νέα προοδευτική ελπίδα στον τόπο. Το ΚΚΕ θα κριθεί από τον προοδευτικό κόσμο για την αντιενωτική του στάση. Δεύτερες εκλογές δεν θα γίνουν. Να είστε σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός κάθε ημέρα που περνάει αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο τα κρίσιμα διακυβεύματα. Και επομένως θα κάνει στις κάλπες μια ξεκάθαρη επιλογή, δίνοντας ευάριθμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση τις προγραμματικές σας διακηρύξεις, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη. Αν η Γερμανία και η τρόικα δεν δεχθούν καμία παρέκκλιση από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, πώς θα χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με την Ευρώπη. Αντίθετα, επιδιώκει να γίνει σεβαστή πλήρως και απολύτως η θέληση του ελληνικού λαού, έτσι όπως θα εκφραστεί στις κάλπες. Δεν υπάρχουν συμφωνίες μιας χώρας με τρίτους που βρίσκονται υπεράνω της κρίσης των λαών και ισχύουν ανεξάρτητα από τη βούλησή τους. Αυτές οι απόψεις είναι άκρως απολυταρχικές και επικίνδυνες. Να σημειώσω, επίσης, ότι η ΕΕ δεν δανειοδοτεί τη χώρα μας μόνο επειδή υπάρχει Μνημόνιο και πολύ περισσότερο τα δάνειά της δεν δίδονται από «φιλευσπλαχνία». Η δανειοδότηση της χώρας μας υπηρετεί και ζωτικά συμφέροντα της ευρωζώνης και της ΕΕ. Αν διακοπεί αυτή η χρηματοδότηση θα υπάρξουν άκρως επώδυνες παρενέργειες για τις τελευταίες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η Ευρώπη θα ξανασκεφτεί σοβαρά τη στάση της μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Οι απειλές για το απαραβίαστο των μνημονιακών δεσμεύσεων, που εκτοξεύονται προεκλογικά από τους κυρίαρχους κύκλους της Γερμανίας και της ΕΕ σε βάρος της χώρας μας, θα δώσουν τη θέση τους σε άλλου είδους ρητορική και άλλου είδους προσέγγιση μετά το ηχηρό λαϊκό μήνυμα των εκλογών».
Εφόσον οι δανειστές δεν μετακινηθούν από τις θέσεις τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πώς θα αποφύγετε να βάλετε νερό στο κρασί σας;
«Θέτετε δύο υποθέσεις που η καθεμία ξεχωριστά είναι δύσκολο να υλοποιηθεί, πολύ περισσότερο και οι δύο μαζί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει πίσω και να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του. Αντίθετα, θα το εφαρμόσει μέχρι τέλους, με τη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από τη δημιουργική φυγή προς τα εμπρός».

Είναι πιθανό να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της Κεντροδεξιάς;
«Το θέμα του προσώπου του υποψήφιου Προέδρου θα το ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και με κυβέρνηση Αριστεράς στον τόπο».
Σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, θέλετε να συμμετάσχετε από υπουργική θέση;
«Δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να εκφραστούν επιθυμίες από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η επερχόμενη νίκη στις εκλογές να γίνει όσο το δυνατόν πιο μεγάλη. Οπως προέχει μετά τις εκλογές να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε η κυβέρνηση της Αριστεράς να μπει στη μάχη από την πρώτη στιγμή, για τη συνεπή και αταλάντευτη εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός της, στηριγμένη σε ένα μεγάλο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αλλωστε για την Αριστερά οι υπουργικές θέσεις δεν είναι προνόμιο ούτε τα υπουργεία λάφυρο, αλλά θέσεις βαρύτατης ευθύνης και αδιάκοπης λογοδοσίας».


Η επόμενη ημέρα
«Δημόσια διαχείριση και έλεγχος των τραπεζών»

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί από τις προεκλογικές διακηρύξεις οι δεσμεύσεις για κρατικοποίηση των τραπεζών. Εχει αλλάξει κάτι;

«Οχι, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της δημόσιας ιδιοκτησίας και της δημόσιας διαχείρισης υπό κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών με στόχο να εφαρμοστεί μια διαφορετική χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».
Πόσο σημαντική παράμετρος θα είναι η σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Ως τάση του κόμματος το Αριστερό Ρεύμα είχε βαρύνοντα λόγο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων…
«Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κατεβλήθη προσπάθεια να είναι αντιπροσωπευτικά αλλά δεν διαμορφώθηκαν με τασικά κριτήρια. Πάντα πιστεύω ότι τον καθοριστικό ρόλο και το προβάδισμα σε ένα κόμμα, ακόμη και κυβερνητικό κόμμα, θα πρέπει να έχουν τα μέλη και τα κεντρικά συλλογικά όργανα του κόμματος και όχι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι η τελευταία δεν θα έχει βαρύνουσα σημασία. Γι’ αυτό η σύνθεση της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη μετεκλογική μας πορεία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να είναι ικανή να δώσει σκληρούς αγώνες, να επιδείξει μεγάλη αντοχή και επιμονή και να σταθεί στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή του προγράμματός μας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ