Ο Χαράλαμπος Σταμέλος, είναι μια από τις εκπλήξεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Είναι 38 ετών, δικηγόρος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος (ΕΦΕΚ) στην Ελλάδα. Το ΕΦΕΚ ιδρύθηκε το 2011, έχει στόχο τη μετεξέλιξη της ΕΕ σε ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές σε έξι κράτη. Ο ελληνικός κλάδος του συνεργάστηκε τον Μάιο με τη Δράση αλλά οκτώ μήνες μετά οι δρόμοι τους χώρισαν, καθώς μπήκε ανάμεσα τους Το Ποτάμι. Ο κ. Σταμέλος εξηγεί γιατί εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ και γιατί το κόμμα του απέρριψε τη συνεργασία με Το Ποτάμι. Επίσης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεθαρίσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα, διότι, όπως λέει, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. «Ας κοιτάξουμε μπροστά, στο μέλλον, για την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς διαρκώς να «πριονίζουμε» ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα», δηλώνει.
Στις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές είχατε συνεργαστεί με τη Δράση. Πώς βρεθήκατε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ;


«Αρχικά είχαμε συνεργαστεί με την Δράση μετά από κάλεσμα του Γκι Φερχόφσταντ προς εμάς προτάσσοντας την ιδέα της ομοσπονδιακής Ευρώπης. Το βιβλίο «Ξύπνα Ευρώπη» που έγραψε μαζί με τον Κον Μπεντίτ μας συγκινεί εμάς τους φεντεραλιστές. Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να συμμετάσχουμε αυτόνομα στις Ευρωεκλογές, αυτό δεν ήταν δυνατόν για καθαρά πρακτικούς λόγους. Ωστόσο, αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, πώς θα ενώσουμε την Ευρώπη; Αρχές του 2015, κι αφού έγιναν αρκετές συζητήσεις με την Δράση και διεργασίες στο εσωτερικό της με εμάς παρόντες από τον Ιούνιο του 2014, συνεδρίασε το Συμβούλιο του ΕΦΕΚ και έγιναν διαβουλεύσεις με τα μέλη μας για να καθορίσουμε την στάση μας εν όψει των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Αποφασίσαμε ομοφώνως να αποχωρήσουμε από την συνεργασία μας με την Δράση στις 2 Ιανουαρίου και υλοποιήσαμε την απόφαση αυτή στις 6 Ιανουαρίου. Να τονίσω εδώ ότι όλα τα μέλη μας ήταν υπέρ της αποχώρησής μας από την συνεργασία αυτή για μία σειρά από λόγους. Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της συνεργασίας της Δράσης με το Ποτάμι στις 3 Ιανουαρίου μας αιφνιδίασε, ήταν μία έκπληξη για εμάς και μας έκανε να αισθανθούμε ότι ορθώς είχαμε αποφασίσει την αποχώρησή μας από την Δράση και την λήξη αυτής της συνεργασίας. Ερωτηθείς την 4η Ιανουαρίου αν συμφωνούσα για την συνεργασία Δράση-Ποτάμι ως ΕΦΕΚ επανέλαβα την αρνητική θέση μου που ήταν και η απόφαση έπειτα από διαβούλευση του Συμβουλίου του ΕΦΕΚ. Έτσι βρεθήκαμε ουσιαστικά και πάλι μόνοι μας στον πολιτικό στίβο. Ωστόσο, η επόμενη ημέρα μας επιφύλαξε μία ακόμη έκπληξη. Την 7η Ιανουαρίου μας έγινε τηλεφωνικά πρόταση από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, την Εύα Καϊλή και άλλα σημαντικά στελέχη της παράταξης να συμμετάσχουμε στις εθνικές εκλογές με το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Ακολούθησε νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα μέλη μας (τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικά μηνύματα και προσωπικές συναντήσεις) και το Συμβούλιο του ΕΦΕΚ αποφάσισε ομοφώνως να αποδεχθούμε την πρόταση. Ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ήταν απόφαση του προέδρου του ΠαΣοΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και αποτελεί τιμή για κάθε Έλληνα πολίτη μία τέτοια πρόταση».
-Ποιοί είναι οι προβληματισμοί σας σχετικά με το Ποτάμι που είναι ένα νέο κόμμα χωρίς βαρίδια;
«Έχουμε την αίσθηση ότι το κόμμα αυτό δεν εκφράζει σαφείς θέσεις. Δεν έχει αποκρυσταλλώσει τον πολιτικό του λόγο σε ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο -θυμίζω την δήλωση του προέδρου του ότι θα αποφάσιζε μετά τις ευρωεκλογές σε ποιά ευρωομάδα θα εντασσόταν. Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε ότι στη δημοκρατία κάθε άνθρωπος ή κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και αν οι θέσεις δεν είναι σαφείς. Αντίθετα, το ΠαΣοΚ έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι η κατ’εξοχήν προοδευτική μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη του φιλοευρωπαϊκού τόξου, τόσο ως κυβέρνηση, θυμίζω ενδεικτικά την ένταξη και διατήρηση της χώρας στην ζώνη του ευρώ, και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όσο και ως αντιπολίτευση. Και πάντα με σαφείς αναφορές στο κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για παράδειγμα, με δική του παρέμβαση δεν ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τις ομαδικές απολύσεις».
-Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα (ΕΦΕΚ) και ποιοί είναι οι σκοποί του;
«Το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2011 μετά από την ένωση δύο φεντεραλιστικών κομμάτων, του ΕΦΕΚ και του κόμματος Ενωμένη Ευρώπη. Στις 4 Ιουλίου 2012 ιδρύθηκε στην Ελλάδα το ΕΦΕΚ Ελλάδας, ενώ μία ημέρα πριν είχε ιδρυθεί το ΕΦΕΚ Ιταλίας. Τον Νοέμβριο του 2012 ψηφίσαμε στην Ρώμη το μανιφέστο μας. Εκεί εξελέγην υπεύθυνος του προγράμματος του κόμματος για όλη την Ευρώπη εν όψει των Ευρωεκλογών. Τον Νοέμβριο του 2013 ψηφίσαμε το πρόγραμμά μας στο συνέδριό μας στις Βρυξέλλες. Εδώ επισημαίνω ότι έγιναν ευρείες διαβουλεύσεις με μέλη μας από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το ΕΦΕΚ Γαλλίας συμμετείχε αυτόνομα στις ευρωεκλογές του 2014, ενώ τα ΕΦΕΚ Βελγίου, Αυστρίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ελλάδας μέσω συνεργασιών. Κύριος σκοπός μας είναι η μετεξέλιξη της ΕΕ σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Δηλαδή μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη με σεβασμό στην εθνική ταυτότητα, την εθνική γλώσσα και την εθνική θρησκεία κάθε λαού και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών σε κάθε κράτος, με σεβασμό στο κοινωνικό κράτος, μία Ευρώπη των περιφερειών, μία Ευρώπη των πολιτών. Για εμάς πετυχημένα ομοσπονδιακά κράτη που αποτελούν πρότυπα είναι ο Καναδάς και κυρίως η Αυστραλία, κράτη που προσφέρουν οικονομική ευημερία και κοινωνική μέριμνα στον πολίτη. Το πρόγραμμά μας βρίσκεται όλο δημοσιευμένο στα Ελληνικά στην ιστοσελίδα μας (www.efek.gr) καθώς και στα Αγγλικά στην Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα (www.federalistparty.eu).
-Στηρίζετε με την παρουσία σας έναν διαιρεμένο κόμμα. Τι υπερίσχυσε στην απόφαση σας να δώσετε μια δύσκολη μάχη, και προσωπικά για εσάς χαμένη, με το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη ενώ θα μπορούσατε ενδεχομένως να επιλέξετε λύσεις που θα σας έστελναν στη Βουλή;
«Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κόμμα διαιρεμένο. Το ΠαΣοΚ πιστεύω ότι δεν μπορεί να τεμαχιστεί, διότι δεν είναι απλώς ένα κόμμα, έχει ιστορία, έχει ιδεολογία, η βάση του, οι άνθρωποι που το πίστεψαν και το πιστεύουν βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Και παρά τις δυσκολίες επιμένουν να το στηρίζουν. Όσοι απομακρύνονται είναι δικαίωμά τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετοί για να αποστεώσουν το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη. Σε ότι με αφορά προσωπικά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ δεν επέλεγα τον εύκολο δρόμο, αλλά πάντοτε τον ανηφορικό, τον δύσκολο. Αυτό φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Η δύσκολη μάχη μας σφυρηλατεί, μια μάχη δεν είναι ποτέ εκ των προτέρων χαμένη. Επομένως δεν είναι χαμένη και για εμένα προσωπικά διότι έχω σκοπό να πολεμήσω και να κερδίσω. Χαίρομαι που σε αυτόν τον δρόμο έχω μαζί μου συνοδοιπόρους. Χωρίς να θέλω να κάνω διακρίσεις θα ήθελα να επισημάνω την υποψηφιότητα του Γιώργου Μπαράκου στην Εύβοια. Ο Γιώργος είναι πολιτικός μηχανικός και έχει στηρίξει την προσπάθεια του ΕΦΕΚ από τα πρώτα του βήματα. Να τονίσω ακόμη την εξαιρετική υποψηφιότητα στην Β’ Αθηνών του Γιώργου Κωστάκου, ο οποίος στο πρόσφατο συνέδριό μας στην Αθήνα στις 8 και 9 Νοεμβρίου του 2014 εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία αντιπρόεδρος του ΕΦΕΚ Ευρώπης. Ο Γιώργος έχει εργαστεί χρόνια στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, και στις Βρυξέλλες, μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, και γνωρίζει από πρώτο χέρι τί σημαίνει διαπραγματεύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε ακόμη εξαιρετικούς υποψηφίους στην Πέλλα, στην Βοιωτία, στην Α’ Αθηνών, στην Αττική και αλλού. Και κάτι ακόμη: Είναι στόχος μας η εκλογή μας στη Βουλή αλλά δεν είναι αυτοσκοπός».
-Στο ΕΦΕΚ είσαστε όλοι νέοι επιστήμονες. Ανήκετε σε μια γενιά που βιώνει την κρίση από τη χειρότερη θέση, αυτή της μαζικής ανεργίας εξαιτίας και της σκληρής λιτότητας. Δεν σας συγκινεί το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια διαφορετική Ευρώπη;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που από το 4% έχει βρεθεί πολύ κοντά στο να κυβερνήσει. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλές προσδοκίες σε πολλούς συμπολίτες μας. Εμείς όμως είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας. Υπάρχει μία ισχυρή ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί την ομοσπονδιακή Ευρώπη «αντιδραστική», θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διαλυθεί ή ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει την ευρωατλαντική συμμαχία ή ότι το ευρώ θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τη δραχμή ή τη νέα δραχμή. Εμείς όμως έχουμε ως βασικό στόχο την ομοσπονδιακή Ευρώπη, θεωρούμε ότι ο ευρωστρατός θα πρέπει να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, προφανώς και η Ελλάδα, και εννοείται ότι αποδεχόμαστε το ευρώ ως μόνη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Επομένως, αν το κόμμα αυτό ξεκαθαρίσει με τα ίδια του τα στελέχη τις διαφορετικές απόψεις τους, αν εξηγήσει επαρκώς τί εννοεί διαφορετική Ευρώπη (με το ΝΑΤΟ ή χωρίς αυτό, με το ευρώ ή χωρίς αυτό, Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ή όχι), τότε ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε διάλογο. Αλλά πιστεύω ότι, λόγω της συγκυρίας, δεν σκέπτονται αυτά τα πράγματα. Μακάρι να έρθουν πιο κοντά στις απόψεις μας διότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, πολιτική, οικονομική, δημοσιονομική, θεσμική και κοινωνική, αυτή θα δώσει και περισσότερες ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή απασχόληση για τους Έλληνες πολίτες. Και πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον για την Ευρώπη και την Ελλάδα χωρίς διαρκώς να «πριονίζουμε» ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».