Ανανέωση, πολύπλευρη διεύρυνση και άνοιγμα στην κοινωνία είναι το μήνυμα που επιχειρεί, σύμφωνα με την ηγεσία της, να στείλει η ΝΔ με τα ψηφοδέλτιά της, τα οποία ανακοινώθηκαν και επίσημα σήμερα το μεσημέρι μετά την τυπική επικύρωσή τους από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Οι λίστες με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Στις γαλάζιες λίστες, μετά την ένταξη της Αντζελας Γκερέκου στο ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας που αποτέλεσε και αιτία πολέμου με το ΠαΣοΚ και έντασης στις σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και την κίνηση να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Βασίλης Οικονόμου, επί σειρά ετών βουλευτής του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως αποκάλυψε το Βήμα, στις «γαλάζιες» λίστες συμπεριλήφθηκαν πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους, που προτάσσουν τη διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη και εκφράζουν την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ, όπως λένε στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός είναι υποψήφιος στο νομό Μεσσηνίας και στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα είναι υποψήφιος χωρίς σταυρό στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η κυρία Μίκα Ιατρίδη στη Ρόδο, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Αν. Δημοσχάκης στον Εβρο και ο Κ. Μαρκούιζος (Ιαβέρης) στη Β’ Αθηνών.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να δείξει στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ είναι το ασφαλές καταφύγιο του αστικού κόσμου και των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων, ανεξάρτητα από τη μέχρι πρότινος τοποθέτησή τους στον πολιτικό χάρτη.

Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κερδίσει και την ψήφο πολλών μετριοπαθών ψηφοφόρων που δεν ανήκουν στη ΝΔ, την οποία αν και δεν εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό, προτιμούν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο δεν αρκεί η αρνητική ψήφος.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές θα συμπαραταχθούν μαζί της και ευρύτερες δυνάμεις που δεν ανήκαν στον στενό κομματικό χώρο, θα εκφραστεί το «όλον της παράταξης» αλλά και τμήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν εντάσσονται στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μια επιλογή που έχει ως στόχο την κατάληψη ζωτικού χώρου πέραν του γνωστού.

Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης το κεντρικό μήνυμα θα δοθεί και από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου συνεχίζεται η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί και στο επίκεντρο είναι το όνομα του Θόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος παραιτείται από πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αποκάλυψε το Βήμα και είχε σχετικό ρεπορτάζ το vima.gr και την ημέρα των Θεοφανίων.

Πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Φορτσάκης θα είναι τελικά το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, παρά την σχετική διάψευση που έγινε πριν δυο ημέρες από το γραφείο του και η οποία είναι η εξής: «Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που τον φέρουν ως υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, δηλώνει ότι δεν του έχει γίνει σχετική πρόταση. Αν και μια τέτοια πρόταση προερχόμενη από κόμμα του δημοκρατικού τόξου θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή, ο Πρύτανης έχει εκλεγεί πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία για να επιτελέσει το σημαντικό έργο της ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του πρώτου πανεπιστημίου της χώρας. Στο έργο αυτό παραμένει προσηλωμένος».

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ που θα παρουσιαστούν σήμερα, οι υποψήφιοι που κατέρχονται για πρώτη φορά, σε εθνικές εκλογές, ξεπερνούν το 55% και υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών και μεγάλη συμμέτοχη νέων, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία είναι ότι υπάρχουν αρκετά τοπικά «τζάκια», δηλ. γόνοι παλαιών πολιτικών.

Επίσης, στις γαλάζιες λίστες εντάσσονται άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρόσφατα έδωσαν τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, γνωρίζουν καλά τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δράσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Π.χ. υποψήφιοι θα είναι ο πρώην δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης, όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα εδώ και τρεις εβδομάδες στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις λίστες της ΝΔ σε όλους τους νομούς, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς.

Στις λίστες υπάρχουν άνθρωποι του πνεύματος και των επιστημών (π.χ. ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης θα είναι υποψήφιος στη Σάμο), που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και τη διασφάλιση μιας καλύτερης επόμενης μέρας.

Ακόμη εντάσσονται άνθρωποι των Επιμελητηρίων (π.χ. στην Αρτα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Παπάζογλου) και Επιστημονικών Συλλόγων, άνθρωποι της αγοράς, που ξέρουν από πρώτο χέρι τις ανάγκες της πραγματικής Οικονομίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η τόνωση της απασχόλησης, που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής ονόματα σε ορισμένες περιφέρειες: Στη Β΄ Αθηνών τα νέα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας που μετακόμισε από την Κέρκυρα, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης (ήταν στο Επικρατείας το 2012), ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμούκαι πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, η πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που μετακόμισε από τα Γιάννενα, η Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, υποψήφια ευρωβουλευτήςΖωή Ράπτη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλοςΔημοσθένης Δαββέτας.

Στην Α΄ Αθηνών, επιστρέφει ηΝτόρα Μπακογιάννηαπό το Επικρατείας, ενώ αποχώρησε μετά από 18 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής παρουσίας, ο πρώην υπουργόςΠροκόπης Παυλόπουλος. Ένα από νέα πρόσωπα είναι ο οννεδίτης Βασίλης Φοίβος Αξιώτης.

Στην Α’ Πειραιώς νέο πρόσωπο είναι το πρώην μοντέλο Νόνη Δούνια, ενώ στη Β’ Πειραιώς υποψήφιος θα είναι, όπως και το 2012 ο γνωστός δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης. Στην Περιφέρεια Αττικής ένα από τα νέα ονόματα είαι του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιώργου Κώτσηρα.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου αποχώρησε ο Γιάννης Ιωαννίδης, το ψηφοδέλτιο έχει συγκροτηθεί με γνωστά ονόματα, ενώ από τα νέα πρόσωπα είναι η δικηγόροςΑννα Ευθυμίου, ενώ ένα από τα νέα ονόματα στη Β’ Θεσσαλονίκης είναι ο στενός φίλος του Πρωθυπουργού, ο πρώην ΓΓ Συντονισμού της κυβέρνησηςΔημήτρης Βαρτζόπουλος.

Στις Σέρρες με το σύνθημα: «Στα δύσκολα: Καραμανλής», θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά με σταυρό ο Κώστας Καραμανλής, υιός του Αχιλλέα Καραμανλή. Στην Αρκαδία, νέα ονόματα είναι του πρώην γ.γ.Επικοινωνίας Γ. Παναγιωτόπουλος, ο γιατρός Κ. Βλάσσης και η Εύη Τατούλη(κόρη του περιφερειάρχηΠέτρου Τατούλη). Στην Αρτα μετακινήθηκε από την Αχαϊα ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής, ενώ στο ψηφοδέλτιο μπήκε και η κόρη του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, η δικηγόρος Εύη Καραμπίνα. Στην Κοζάνη επανέκαμψε ο Γιώργος Κασαπίδης. Στην Αχαϊα το νέο όνομα είναι του πρώην γ.γ. Ενημέρωσης Ανδρ. Κατσανιώτη που ήταν και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας το 2012. Στην Πρέβεζα πλήρες ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο και ένα από τα νέα ονόματα είναι της επικοινωνιολόγου Μαρίας Κατσικοβόρδου, ενώ αποχώρησε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης. Στη Θεσπρωτία ένα από τα νέα ονόματα είναι του πρώην νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα. Στη Χίο μετακινήθηκε από την Α΄ Αθηνών ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, ενώ στη Λέσβο θα δώσει τη μάχη του σταυρού ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου που το 2012 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δεν θα είναι στις λίστες ο κ. Χατζημαρκάκης καθώς είχε εκφραστεί καθόλου κολακευτικά για τον κ. Κ. Καραμανλή.

Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος έκανε την παρακάτω δήλωση

«Είμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της πορείας εξόδου της χώρας από την κρίση. Για να πορευτούμε με ασφάλεια μπροστά χρειάζεται να παλέψουμε τους γνωστούς δαίμονες μας: τον φανατισμό, τηναδιαλλαξία, τις ιδεοληπτικές εμμονές, το θυμικό και​ πάνω από όλα τον διχασμό σε πατριώτες και μιάσματα. Πυξίδα μας η νηφαλιότητα, η λογική, η ωριμότητα και η συναίνεση. Στόχος η συγκρότηση πλατιάς εθνικής συνεργασίας.

Αυτό το επιβάλλει η λογική και​ το εθνικό συμφέρον.

Στο μέτρο που με αφορά αυτά έθετα πάνω από προσωπικούς στόχους. Αυτό πάντα έκανα και αυτό πάντα κάνω. Στις ώρες ευθύνης δεν χωρά προσωπικό όφελος. ​Άλλωστε αυτό έδειξα και​ με τη​ν πρόσφατη απόφαση μου να παραιτηθώ οικειοθελώς και​ ως μη όφειλα από το αξίωμα του Β​ουλευτή στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που πάντα εκλεγόμουν για να δώσω την αμφίβολη μάχη της Α​θήνας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της παράταξης.
Λόγοι γνωστοί σε όλους μας στέρησαν την νίκη αλλά όχι την θέληση να παραμείνουμε πιστοί σε αρχές και​ αξίες

και ​κυρίως στη δέσμευση μας να δουλέψουμε για την Αθήνα. Για τους λόγους αυτούς ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.​Αντώνη ​Σαμαράκαι​ την παράταξη για την πρόταση τους για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια και​ διαβεβαιώ όλους ότι μαζί θα δώσουμε, στην πρώτη γραμμή, την μάχη για τις αρχές και​ τις αξίες της παράταξης».

Η δήλωση Σαμαρά για τον Φορτσάκη

Την τοποθέτηση του κ. Φορτσάκη ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ανακοίνωσε από την Ρόδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνοντας πλήρως το Βήμα που αποκάλυψε πρώτο την κίνηση του κ. Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρόδο, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάργηση του ασύλου και την εκκρεμή αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και σημείωσε ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρύτανης σήκωσε για πρώτη φορά ανάστημα στις μειοψηφίες που παραλύουν τα δημόσια πανεπιστήμια. «Ο Θεόδωρος Φορτσάκης θα είναι στην πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για λόγους πολιτικού συμβολισμού αλλά και με μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του. Επιτέλους κάτι αλλάζει σε αυτό τον τόπο» τόνισε.