Υπό τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Τρίτη και κατέληξε σε μία πρώτη, χρυσή τομή για την διαχείριση της πολιτικής διεύρυνσης εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε στην συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου να ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους δεν θα ξεπερνούν τους 50.
Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται στελέχη από σχηματισμούς όπως η ΔΗΜΑΡ, η Κοινωνία Πρώτα (Οδ. Βουδούρης), η Κοινωνική Συμφωνία, κ.ά.
Την ίδια στιγμή, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι κανένα στέλεχος εκτός κόμματος δεν θα καταλάβει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο θέσεις θα καταλάβουν, αφενός ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης και κατά πάσα βεβαιότητα ο Ι. Δραγασάκης – πιθανότατα ως επικεφαλής, προκειμένου να έχει την δυνατότητα απεριόριστων εμφανίσεων στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Το ερωτηματικό σε αυτό το κλίμα προκύπτει σε σχέση με την συμμετοχή του Φ. Κουβέλη στα ψηφοδέλτια και – κυρίως – στον ρόλο που του επιφυλάσσεται μετεκλογικά, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση και έχει τον πρώτο λόγο για την κάλυψη θεσμικών θέσεων.
Παράλληλα, στην συνεδρίαση της Τρίτης φάνηκε – υπό την πίεση και του Αριστερού Ρεύματος – ότι η εσωκομματική συζήτηση εν όψει εκλογών δεν θα είναι χωρίς προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως τελικά θα συνεδριάσουν και η Κεντρική Επιτροπή (2-3 Ιανουαρίου), καθώς και το Διαρκές Συνέδριο αμέσως μετά, κάτι που είχε προσπαθήσει να παρακάμψει η ηγεσία του κόμματος.
Στη συνεδρίαση της Γραμματείας την Τρίτη – η οποία θα συνεχιστεί και την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, ενώ αίσθηση προξένησε η αναφορά του στην ανάγκη «να εξαχθούν συμπεράσματα από την προεκλογική εκστρατεία του 2012, ώστε να μην συμβούν καθοριστικά λάθη».
Προσέθεσε επίσης ότι υπάρχει επίγνωση ότι η συγκυρία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για μία κυβέρνηση της αριστεράς.