«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην ίδρυση νέου κόμματος, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πράξει το αυτονόητο καθήκον του και μπορεί να διαλέξει όποια θέση θέλει στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Παπανδρέου θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του, τονίζοντας ότι είναι το αυτονόητο καθήκον του πρώην πρωθυπουργού να στρατευτεί στα ψηφοδέλτια και να μετέχει σε ένα ανοιχτό συνέδριο. Όλα τα άλλα, είπε, είναι αδιανόητα και εκτός ιστορικού ορίζοντα και των δεδομένων της πολιτικής και κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος δήλωσε «έκπληκτος» και «άναυδος» από τη στάση του κ. Κουβέλη, προσθέτοντας ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε λάθος αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι κάποια νέα κόμματα, όπως Το Ποτάμι, φιλοδοξούν να λειτουργήσουν όπως η ΔΗΜΑΡ και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα από το ΠΑΣΟΚ, να παίξει το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα.

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, γιατί, όπως είπε, αν είναι κίνδυνος που η χώρα οδηγείται τώρα σε εκλογές, θα είναι έγκλημα να πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος τρου ΠΑΣΟΚ είπε ότι προεδρική εκλογή επισπεύσθηκε για να βοηθηθεί η χώρα, και εξήγησε ότι όλη η αντιπολίτευση, μαζί και η Χρυσή Αυγή, δεν ήθελε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και, έτσι, δεν βοηθούσε την κυβέρνηση στο ρόλο της ως εθνικού διαπραγματευτή.

Όταν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα και ασυνέχεια του κράτους, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ανεβαίνει ο πήχης των απαιτήσεων από τους εταίρους και το ΔΝΤ. Όταν διαπιστωθεί ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύει τη χώρα, πρόσθεσε, τότε αποδυναμώνεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την ανυπαρξία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και της απουσίας σχετικής πρωτοβουλίας από τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι στην Ελλάδα δεν διαμορφώθηκε ποτέ πλαίσιο συναίνεσης. Ο ίδιος, πρόσθεσε, είναι υπέρ της συνεννόησης, αλλά, όπως επισήμανε, από το κλίμα των δημοσίων τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης δεν προέκυπτε δυνατότητα επικοινωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι λένε εύκολα μεγάλα λόγια «σε κλίμα λεβεντιάς και αισιοδοξίας». Αλλά, όπως παρατήρησε, δεν μπορούν να μείνουν σε αυτά διαπραγματευόμενοι σε περίπτωση, προφανώς, που θα είναι στην κυβέρνηση.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της παράτασης των δύο μηνών που έδωσαν οι δανειστές ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι δύο μήνες δεν μπορούν να γίνουν τρεις, δεν μπορεί να δοθεί νέα παράταση, διότι οι ημερομηνίες είναι επιτακτικές. Και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, η χώρα να είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή.