Απέρριψαν το ενδεχόμενο να δεχθεί η ΝΔ στήριξη από τη Χρυσή Αυγή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σενάρια που αναφέρουν ότι οι 16 χρυσαυγίτες βουλευτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα κατά την τρίτη ψηφοφορία. Στην ίδια γραμμή πλεύσης και η Ντόρα Μακογιάννη.

«Δεν δεχόμαστε στήριξη από εγκληματική οργάνωση» δήλωσε στο Mega το πρωί της Τετάρτης ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

«Δεν συμπράττω με τη Χρυσή Αυγή για την προεδρική εκλογή» τόνισε επίσης στο Mega ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. O ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει «παρών» στην περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα οι χρυσαυγίτες βουλευτές.

«Εγώ αρνούμαι να συμπράξω σε εκλογή Προέδρου με τη Χρυσή Αυγή. Εξ’ ου και πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα… Σήμερα έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα η ΔΗΜΑΡ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συντάσσονται με τη Χρυσή Αυγή επί της ουσίας, συγκροτούν δηλαδή, προεδρική μειοψηφία» τόνισε.

Στην εφημερίδα Τα Νέα εξηγείται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν οι 16 ψήφοι της Χρυσής Αυγής να αποτελέσουν οιονεί ρυθμιστή της προεδρικής εκλογής. Όπως σημειώνεται, είναι ένα πολιτικό παιχνίδι που αρκετοί σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν αποκλείουν να παίξει ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η «συμμορία» του, επιχειρώντας να τορπιλίσει το πολιτικό σκηνικό και να στιγματίσει μια κορυφαία διαδικασία του πολιτεύματος.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για ένα χρυσαυγίτικο «χτύπημα» στην καταληκτική ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας φούντωσαν σε πολιτικά γραφεία και κομματικούς διαδρόμους και από τη μεταστροφή των Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, οι οποίοι υπερψήφισαν χθες τον Σταύρο Δήμα.

Αν και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές φαίνεται ότι έχουν διαρρήξει οριστικά κάθε σχέση με τον Μιχαλολιάκο και η χθεσινή στάση τους ερμηνεύεται ως «δήλωση μεταμέλειας», δεν πέρασε απαρατήρητο ότι δεν δέχθηκαν επιθέσεις ή φραστικούς προπηλακισμούς από την υπόλοιπη ομάδα. Ακόμη και η χρυσαυγίτικη ηρεμία στη Βουλή και στις δύο ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου από πολλούς αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη, καθώς κρίνεται ως προσχηματική και πως εξυπηρετεί κάποιον σχεδιασμό. «Αυτοί κάτι ετοιμάζουν…» σχολίαζε χθες παλαιός κοινοβουλευτικός, καταγράφοντας τις υποτονικές αντιδράσεις στα χρυσαυγίτικα έδρανα.

Αν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαπιστώσουν πως η Χρυσή Αυγή προτίθεται να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε πολλοί νεοδημοκράτες βουλευτές θα ψηφίσουν «παρών» στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, απαντώντας στα σενάρια να υπερψηφίσουν οι βουλευτές της ΧΑ τον κ. Δήμα, στις 29 Δεκεμβρίου.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να επιτρέψει ένα τέτοιο φαινόμενο» επισήμανε και υποστήριξε πως και ο ίδιος ο προεδρικός θώκος δεν θα έχει το «κύρος που του αναλογεί» αν ο κ. Δήμας εκλεγεί χάρη στην ψήφο «ενός κόμματος που κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση».

Η Χρυσή Αυγή διέψευσε τα σχετικά σενάρια

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Οι ψήφοι των 16 βουλευτών της Χρυσής Αυγής θα ρίξουν την μνημονιακή παράγκα των Σαμαρά-Βενιζέλου.

»Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που διώκονται παράνομα από το ανθελληνικό καθεστώς θα δώσουν τέλος με την ψήφο τους στην μνημονιακή παράγκα Σαμαρά-Βενιζέλου. Τα σενάρια που διαδίδουν τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ ξεπερνούν τα όρια της γελοιότητας.

»Στις 25 Ιανουαρίου η Χρυσή Αυγή θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα της διεφθαρμένης εξουσίας».

Το σενάριο της δεύτερης ανάγνωσης

Υπό αυτό το κλίμα, η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικά στελέχη που πιθανολογούν ότι η οργάνωση Μιχαλολιάκου, με στόχο να κλέψει την τελευταία παράσταση, θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της δεύτερης ανάγνωσης.

Στη βάση αυτήν, θα απόσχουν και οι 16 βουλευτές της από την αρχική ψηφοφορία και θα εμφανιστούν στην αίθουσα της Ολομέλειας στο τέλος, κατά την εκφώνηση των απόντων, όταν οι υπόλοιποι βουλευτές θα έχουν ψηφίσει, διαμορφώνοντας ένα ανοικτό αποτέλεσμα.

Ένας τέτοιος σχεδιασμός, αν όντως τον επεξεργάζεται στο μυαλό του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, δείχνει σατανικός, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα είναι εκείνοι από τους οποίους η Βουλή, η χώρα και ο μισός πλανήτης θα περιμένουν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας την κρίσιμη απόφαση για την ανάδειξη Προέδρου ή για εθνικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο αυτό, που προκαλεί προβληματισμό στην πολιτική σκηνή σε σημείο που να αναζητείται ήδη αντίδοτο, κρίνεται πιθανό για έναν ακόμη λόγο: Η παρουσία των χρυσαυγιτών στην αρχική φάση της ψηφοφορίας, ιδίως εάν σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις αντοχές του συνταγματικού τόξου μέσω της στήριξης Δήμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή πλεύσης αρκετούς βουλευτές του κεντροαριστερού μετώπου, οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της προεδρικής εκλογής.

Βάσει του καταλόγου, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, ως βουλευτής Επικρατείας, ψηφίζει πριν από τον Σπύρο Λυκούδη, όπως και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (Α’ Αθήνας) πριν από μια σειρά ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν τον κ. Δήμα. Και είναι προφανές ότι η υπόνοια και μόνο περί μιας παρασκηνιακής προσέγγισης της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να προκαλέσει, μεσούσης της τρίτης ψηφοφορίας, εκρηκτικές καταστάσεις.