Με την ολιγόλογη ανακοίνωση του λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γιώργος Παπανδρέου έκλεισε κάθε ελπίδα συμπόρευσης στο ίδιο κόμμα. Παρότι δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού οι πληροφορίες συγκλίνουν θα ιδρύσει νέο κόμμα το οποίο θα ανακοινώσει έπειτα από την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση του με τον κ. Βενιζέλο πάντως δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Βλέπω πολλά δημοσιεύματα που λένε ότι θα κάνεις κόμμα», λέγεται ότι του είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Κι εγώ τα βλέπω και προβληματίζομαι. Ποιά είναι η άποψη σου;», φέρεται να του απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το παιχνίδι των σκιών συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία έχοντας την αγωνία της διάσπασης είτε συναντήθηκαν με τον κ. Παπανδρέου είτε προσπαθούσαν με συμβιβαστικές προτάσεις να ανοίξουν το δρόμο της συσπείρωσης, μην έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ματαιοπονούν. Ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει δύο βασικά επιχειρήματα.

Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προχωρά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι το ΠαΣοΚ διαλύεται με τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας αντί να ανασυγκροτείται. Όμως ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του πέρα από έναν στενό πυρήνα συνεργατών. Δεν μίλησε καθαρά ούτε στον Ι. Μανιάτη που είχε συνάντηση μαζί του αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον κ. Βενιζέλο, κλεισμένη από πολλές ημέρες νωρίτερα για τους αγωγούς φυσικού αερίου και για τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες. Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έσπευσε και ο Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έπαιξε ενωτικό ρόλο.

«Έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να κρατήσουμε το ΠαΣοΚ ενωμένο και όρθιο και να το καταστήσουμε εγγυητή της εθνικής σταθερότητας της χώρας», δήλωσε ο κ. Μανιάτης στην τηλεόραση DR TV του Άργους. «Κανείς», πρόσθεσε, «δεν μπορεί ούτε δικαιούται να το διασπάσει. Το ΠαΣοΚ είναι ένα και ανήκει σε όλο το λαό και στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Παράταξης. Το ΠαΣοΚ όπως διέσωσε τη χώρα από την ασύντακτη χρεοκοπία με την ίδια δύναμη αγωνίζεται για να φύγουμε από τη κρίση και να γυρίσουμε σελίδα δίνοντας βάρος στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Παρέμβαση έκανε και η Φώφη Γεννηματά: «Κανείς δεν δικαιούται να διασπάσει το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ των μεγάλων αλλαγών και της κοινής μας πορείας, έχουμε υποχρέωση να το υπερασπιστούμε όλοι μαζί.
Μέσα στους επόμενους μήνες, ανοιχτό συνέδριο ΠαΣοΚ, όπου θα συζητηθούν όλα. Μέχρι τότε ενότητα, συσπείρωση και αγώνας», δήλωσε.

Νωρίτερα, την Τρίτη, εν μέσω της φημολογίας για ανακοίνωση δημιουργίας κόμματος εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου, αιφνιδιαστική συνάντηση είχαν στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη της δεύτερης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η συνάντηση τους διήρκεσε 20 λεπτά. Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Όλα καλά».

Ωστόσο σε άτυπη συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «εχω πει ότι θα εξαντλήσω όλες τι πρωτοβουλίες για την ενότητα της παράταξης» και πρόσθεσε: «Ο κ. Παπανδρέου δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο, εγώ όμως είπα αυτά που έπρεπε να του πω» και επεσήμανε ότι «η θέση του είναι στους συνδυασμούς του ΠαΣοΚ».

Άτυπη Ενημέρωση ΠαΣοΚ

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να συμβάλει στην ενότητα του χώρου και να μην διασπάσει την παράταξη, καθώς η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι εθνική, παραταξιακή και ηθική υποχρέωσή του.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά στον κ. Παπανδρέου ότι η θέση του είναι στην παράταξη και στα ψηφοδέλτιά της «για να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν».

Σε άτυπη ανακοίνωση η πλευρά Παπανδρέου αναφέρει:

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες.

Προτάσεις, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα, της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του.

Επ´ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».