«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα» έλεγε ο μεγάλος Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής Σουν Τζου, τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον τακτικό ελιγμό που έκανε την περασμένη Κυριακή με την παρουσίαση του οδικού χάρτη για την απεμπλοκή από το αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή και την υποχώρηση από το στείρο δόγμα των «καθαρών λύσεων», ευελπιστεί σε κοινοβουλευτική νίκη, εάν εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά αναμένει να φανεί η δυναμική των πολιτικών ζυμώσεων που ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Κυριακής μετά το διάγγελμα και στους υπόλοιπους, ανεξάρτητους ή μη, βουλευτές και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 180 ο κ. Σαμαράς μπορεί όμως να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να υπάρξει συναινετική εκλογή και η ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές μεταφέρεται κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προφανώς ο τακτικός ελιγμός που έκανε δεν εξασφαλίζει σίγουρη νίκη, αλλά τουλάχιστον διαμορφώνει καλύτερους όρους για τις δυο ψηφοφορίες που απομένουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: αυτή που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και την επόμενη, τρίτη και τελευταία την 29η Δεκεμβρίου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί εάν θα εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια ή θα στηθούν κάλπες πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου (σ.σ. μικρή πιθανότητα η 1η Φεβρουαρίου).

Στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, αν και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι υπάρχει η προεδρική πλειοψηφία των 180, αλλά υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, υποστηρίζουν ότι σταδιακά δημιουργείται δυναμική και όλα θα κριθούν και από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας. «Υπάρχει δρόμος ακόμα και όλα παίζονται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει» λένε οι ίδιοι παράγοντες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, το κλίμα αλλάζει σταδιακά και με βάσει τους υπολογισμούς που έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, οι πιο αισιόδοξοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν πρόεδρο είναι περίπου 170 (σ.σ. μιλάνε για την «οροφή»), ενώ άλλα στελέχη της ΝΔ με μακρά κοινοβουλευτική παρουσία και γνώσει του παρασκηνίου, επιμένουν ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη δεύτερη ψηφοφορία είναι μεταξύ 167-168 και θα είναι έκπληξη εάν βρεθούν ακόμα ένας ή δυο.

Σύμφωνα με την κυβερνητική αριθμητική, ο αριθμός των 180 βουλευτών μπορεί να συγκεντρωθεί στην τρίτη ψηφοφορία, καθώς εκεί θα παιχτούν όλα για το μέλλον της χώρας, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ψύχραιμοι και έτοιμοι ακόμα και για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καθώς ήδη έχει τεθεί, όπως έχει προαναγγείλει το Βήμα, ο κομματικός μηχανισμός σε «κόκκινο συναγερμό» και έως την Κυριακή θα έχουν κλειδώσει και τα ψηφοδέλτια δια παν ενδεχόμενο.

Σε αυτό το κλίμα από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι και την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της 29ηςΔεκεμβρίου θα είναι υποψήφιος ο κ. Δήμας, αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο παρασκήνιο. Παράλληλα κυκλοφορούν σενάρια ακόμα και για αλλαγή την ύστατη στιγμή, άλλου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και πολλοί επιμένουν ότι δεν είναι θέμα προσώπου.

Στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έχουν προστεθεί από την πρώτη ψηφοφορία οι πέντε ανεξάρτητοι, Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής και Κατερίνα Μάρκου. Στους 160 της προηγούμενης Τετάρτης, θα πρέπει να προστεθούν σίγουρα, οι Παναγιώτης Μελάς, Βασίλης Οικονόμου, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη και ενδεχομένως για τη δεύτερη ψηφοφορία, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και πρώην χρυσαυγίτες, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Μέχρι στιγμής ο επίσης ανεξάρτητος Βασίλης Καπερνάρος δηλώνει παρών και δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του.

Βέβαια απομένει να φανεί τι θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία οι υπόλοιποι 13 ανεξάρτητοι από τους συνολικά 24, ενώ κλειδί απομένει και η στάση ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (αριθμεί 10 βουλευτές η Κ.Ο.) και ειδικά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (η Κ.Ο. αριθμεί 12 βουλευτές) που διατηρούν επαφές με την κοινωνική βάση της ΝΔ.

Εάν ισχύει η κυβερνητική αριθμητική, τότε θα απαιτηθούν άλλοι 10 βουλευτές που πρέπει να βρεθούν από τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες (αδύνατον από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και άρα από ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ).

Όμως, όπως λένε στο κυβερνητικό παρασκήνιο, την ύστατη στιγμή, στο δρόμο για την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29η Δεκεμβρίου, θα γίνει και άλλη κίνηση που θα διευκολύνει ορισμένους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε από την υπόθεση «Χαϊκάλης-gate» περί χρηματισμού ενδέχεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και άρα να εκλεγεί Πρόεδρος, ώστε να αποτραπούν οι εκλογές.


Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

ΝΑΙ

ΝΔ και ΠαΣοΚ= 160

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ

Ανεξάρτητοι Βουλευτές = 24

ΟΧΙ

ΣΥΡΙΖΑ = 71

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ=16

ΑΝΕΛ= 12

ΚΚΕ=12

ΔΗΜΑΡ=10

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

«ΠΑΡΩΝ»

1. Μ. Ανδρουλάκης

2. Γρ. Τατσόπουλος

3. Οδ. Βουδούρης

4. Θοδ. Παραστατίδης

5. Μ. Μπόλαρης

6. Χρ. Γιαταγάνα

7.Θ. Τζάκρη

8. Ραχήλ Μακρή

*Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στην 3η ψηφοφορία αλλάξουν άποψη οι Μ. Ανδρουλάκης και Γρ. Τατσόπουλος.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΛΠΙΖΕΙ (κυρίως για την 3η ψηφοφορία) ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΩΝ

  1. Π. ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ
  2. Β. ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ
  3. ΒΥΡ. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
  4. Γ. ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΝ «ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ»

1. Σπ. Λυκούδης

2. Χρ. Αηδόνης

3. Π. Μελάς

4. Γρ. Ψαριανός

5. Γ. Νταβρής

6. Κατερίνα Μάρκου

7. Β.Οικονόμου

8. Ι. Κουράκος

9. Μίκα Ιατρίδη

ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ «ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ» (ή στη 2η ή στην 3η ψηφοφορία)

1. Κ. Γιοβανόπουλος

2. Στ. Μπούκουρας

3. Χρ. Αλεξόπουλος