Στην αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών ενόψει της αυριανής δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ο «γαλάζιος» κομματικός μηχανισμός με άνωθεν εντολή είναι σε πλήρη κινητοποίηση για το ενδεχόμενο εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Μετά την πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το διάγγελμά του το μεσημέρι της Κυριακής, η κυβέρνηση αναμένει να μεταβληθεί η κοινοβουλευτική αριθμητική και να αυξηθούν οι θετικές ψήφοι για τον Σταύρο Δήμα.

Ουδείς όμως μπορεί με ασφάλεια να κάνει προβλέψεις για τον αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν «Σταύρο Δήμα» στο δεύτερο γύρο και από το πρωθυπουργικό επιτελείο παραμένουν συγκρατημένοι και φειδωλοί, αν και καταγράφονται ψήγματα αισιοδοξίας.

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί να αποδώσει η πολιτική πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε, αλλά είναι και έτοιμος για βουλευτικές εκλογές σε ένα μήνα και το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «μετά την πρωτοβουλία Σαμαρά ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια υπερβατική κίνηση που δίνει διέξοδο».

Αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα μπορεί κανείς να υπολογίζει στις θετικές ψήφους, τους 160 (155 των Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και τους πέντε ανεξάρτητους) που ψήφισαν τον κ. Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία και τους δυο ανεξάρτητους Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Κουράκο που μετά το διάγγελμα προανήγγειλαν ότι στηρίξουν την υποψηφιότητα του Κορίνθιου πολιτικού, αλλά και του Παναγιώτη Μελά.Θετική ψήφος αναμένεται από τον κ. Κώστα Γιοβανόπουλο και πιθανόν από τους κκ Γιώργο Κασαπίδη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Στάθη Μπούκουρα.

Επίσης, στην κυβέρνηση αναμένουν και άλλες τουλάχιστον πέντε με έξι θετικές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και πάλι θα απομένουν ακόμα 11-12 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180, κάτι που αυτή τη στιγμή ο στόχος αυτός είναι δύσκολος να επιτευχθεί.

Το «κλειδί» απομένει η στάση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και τμήματος της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, η τουλάχιστον του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, στο οποίο δεν αποκλείεται να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και κυρίως μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.

Σε αυτό το κλίμα από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι και την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου θα είναι υποψήφιος ο κ. Δήμας, αν και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο παρασκήνιο. Παράλληλα κυκλοφορούν σενάρια ακόμα και για αλλαγή την ύστατη στιγμή, άλλου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αν και πολλοί επιμένουν ότι δεν είναι θέμα προσώπου.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού είναι έτοιμοι για εκλογές και εμφανίζονται σίγουροι ότι το κλίμα θα είναι πολύ καλύτερο σε μια ενδεχόμενη προεκλογική αναμέτρηση και γύρω από τη ΝΔ θα υπάρξει ευρύτερη συσπείρωση.