«Δεν υπάρχει καμία χρηματιστηριακή συναλλαγή», δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Χαϊκάλης στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής όπου κλήθηκε για να δώσει διευκρινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαϊκάλης είχε πει ότι έδωσε στον φερόμενο ως «μεσάζοντα» Γ. Αποστολόπουλο 5.000 ευρώ προκειμένου να «παίξει» στο χρηματιστήριο, κάτι όμως που αντίκειται στην σχετική νομοθεσία η οποία απαγορεύει στους βουλευτές να έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές και προβλέπει στην αντίθετη περίπτωση εφαρμογή του άρθρου για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Ο κ. Χαϊκάλης ουσιαστικά ανακάλεσε όσα είχε πει αποδίδοντάς στην φόρτιση της στιγμής και «εν τη ρύμη του λόγου», όπως είπε, τονίζοντας ότι δεν έχει «παίξει» μετοχές και ότι το επίμαχο ποσό των 5.000 ευρώ το δάνεισε στον Αποστολόπουλο «για να παίξει στο χρηματιστήριο κάποιο πρότζεκτ δικό του και θα μου έδινε 500 ευρώ».

Όπως είπε σε συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «θα μου ξοφλούσε το ποσό αυτό (σ.σ. ο Αποστολόπουλος) που του είχα δώσει, τα 5.000 και μου έδωσε τα δυο μηνιάτικα» και πρόσθεσε ότι «αυτό εννοούσα το 10% και ειπώθηκε σε μια φόρτιση». «Δεν υπάρχουν πουθενά μετοχές δικές μου, δεν έχει αγοράσει κανένας μετοχές, δεν έχω παίξει στο χρηματιστήριο, δεν έχω καμία χρηματιστηριακή συναλλαγή».

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Χαϊκάλης απάντησε: «Αυτά τα λεφτά του τα έδωσα. Του είπα, Γιώργο δεν έχω λεφτά, το έχω πει εγώ δεν έχω λεφτά, είπα θα σου δώσω αυτά, το αν είπα το 10%, το είπα γιατί δεν μπορούσα να διαχειριστώ το λόγο, αυτό το είπα. Και δεν υπάρχει κάτι με τόκο 10%, χρηματιστηριακό δηλαδή. Για να παίξει αυτός στο Χρηματιστήριο γιατί είχε ένα πρότζεκτ χρηματιστηριακό δικό του. Τώρα, αυτός φερόταν ως εκπρόσωπος της Deutsche Bank, εγώ δεν είχα λόγο να το αμφισβητήσω. Μου είχε δώσει και μηνύματα ανθρώπων».

Και συνέχισε: «Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει; Αυτός (σ.σ. ο Αποστολόπουλος) προσπαθούσε να καταλάβει το μήκος της δικής μου οικονομικής ευρωστίας ή όχι, αν υπήρχε πρόβλημα ή όχι για να το χρησιμοποιήσει όπως το χρησιμοποίησε».

Ο κ. Χαϊκάλης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Γ. Αποστολόπουλο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε: «Του δάνεισα 5.000, έρχεται κάποια στιγμή και μου λέει πάρε 2.000 και του λέω ΄΄αυτά τα δύο τι είναι΄΄; Του γράφω σε μήνυμα sms ΄΄το έχουμε ξεφτιλίσει, εγώ σε έβλεπα σα φίλο, με έχεις αντιμετωπίσει σα μαλάκα, γιατί μου έχεις κάνει αυτή την κοροϊδία;΄΄, και μου λέει ΄΄αυτό πρέπει να το λύσουμε σαν άνθρωποι΄΄. Έρχεται λοιπόν και μου λέει πάρε δύο χιλιάρικα. Του λέω ΄΄τι είναι αυτά τα δύο χιλιάρικα;΄΄. ΄΄Τα παίρνω, του λέω, σαν το χρέος΄΄. ΄΄Όχι, μου λέει, αυτά είναι για να έχεις καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο΄΄. Του λέω, ΄΄ποιον πρόεδρο, τον Καμμένο;΄΄. ΄΄Όχι, μου λέει, με τον Πρόεδρο της Τράπεζας΄΄ (…) και του λέω ΄΄μαλακίες, μη μου ξαναπείς τέτοια πράγματα΄΄. Και τη δεύτερη φορά επειδή δεν πάω στο ραντεβού, είχα πρόβλημα με το δόση του δανείου, του έλεγα ΄΄σε παρακαλώ βάλε μου τα 800 ευρώ γιατί καίγομαι΄΄, πήγε και μου έβαλε άλλα δύο χιλιάρικα».

Ο κ. Χαϊκάλης συνέχισε λέγοντας: «Και μετά όταν του λέω γιατί το έκανες αυτό, μου λέει ΄΄μην είσαι μαλάκας, έλα εδώ και θα έχουμε κουβέντες΄΄. Και αρχίζουμε και κάνουμε κουβέντες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και του λέω, ΄΄χέσε με δεν υπάρχει αυτή η ιστορία΄΄. Και κάποια στιγμή μου παρουσιάζει και μου λέει, ΄΄είναι 2-3 εκατομμύρια ρε μαλάκα, μην είσαι μαλάκας΄΄. Του λέω ΄΄εγώ είμαι φίρμα θα πάρω τέσσερα΄΄ και γέλαγα, νόμιζα ότι μου κάνει πλάκα. Είχαμε τελειώσει την ιστορία και πάνω εκεί έρχεται και μου λέει, ΄΄να σου πω, το πακέτο αυτό, αυτά είναι τα χρήματα εδώ πέρα΄΄ και του λέω, ΄΄είσαι γελοίος θα φάμε ξύλο, πάμε να φύγουμε γιατί έχω γύρισμα΄΄ και γυρίζει και μου λέει, ΄΄υπάρχουν και άλλοι μέσα, μην είσαι μαλάκας΄΄».

«Ποιον εννοούσε;», ρωτήθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. και απάντησε: «Κάποιους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., δεν ξέρω. Ήθελε να δημιουργήσει κλίμα. Εγώ πάνω σε αυτό το κλίμα και γι’ αυτό πήγα την άλλη μέρα και μου είπε, ΄΄κοίτα τα λεφτά αυτά είναι από την τράπεζα΄΄, μου λέει πολλά μέσα, αν ανοιχτεί θα σας φύγει η ψυχή. ΄΄Αυτό είναι το πακέτο. Τα 700 χιλιάρικα, δεν μπορώ παραπάνω, 700 χιλιάρικα και τα υπόλοιπα μου λέει βρες μου τρόπο, θέλουμε να είναι άσπρα. Να κάνεις ένα θέατρο΄΄. ΄΄Του λέω τι θέατρο ρε μαλάκα; Είσαι σοβαρός; Τι μου λες τώρα αυτά τα πράγματα; Μου λέει ΄΄βρες ένα τρόπο και θα επανέλθουμε στην ιστορία΄΄, έχω ενημερώσει εγώ τον πρόεδρο (σ.σ. τον Π. Καμμένο) στη συζήτηση που κάναμε την άλλη μέρα και μου λέει ΄΄όταν θα σου γίνει επόμενη συνάντηση θα πάμε και θα τον έχουμε γραμμένο΄΄. Πήγα λοιπόν στην όλη ιστορία, γράψαμε την κουβέντα και μου λέει ΄΄τα χρήματα είναι αυτά, θα στα φέρω εγώ ή ο διευθυντής της φρουράς του προέδρου΄΄, μου λέει το όνομά του, μου λέγε για Ποτάμι, μου λεγε γι’ αυτά, μου λεγε για βουλευτές».

«Για το Ποτάμι τι σας είπε;», τον ρώτησαν δημοσιογράφοι: «Ότι τα παίρνει από παντού και τα λοιπά. Τα παίρνει και ο Θεοδωράκης είναι ο πιο έξυπνος από όλους. Μου λέει ο ένας παίρνει από εδώ λίγα, ο άλλος πάει από εδώ, πάει από εκεί, μου λέει ότι ο άξονας τρομοκρατίας που υπάρχει, αυτά είναι μέσα στην απομαγνητοφώνηση, ενός επιχειρηματία, δεν μπορώ να πω το όνομα τώρα, και ενός κατάδικου της φυλακής, τον οποίο μου κατονομάζει, δεν τον λέω τώρα, γιατί μπορεί να δημιουργηθεί θέμα και δεν θα το ανοίξουμε, δεν θέλω να εκτεθώ, θα ενεργήσει σύντομα». Για το τελευταίο, πάντως, είπε ότι «είναι μούφα, δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί».

«Παιδιά ότι σας λέω μου είπε. Άκουγα και κατέγραφα. Αυτό ζητάω, βοηθείστε όλοι να βγει το υλικό», κατέληξε ο κ. Χαϊκάλης.


Βουδούρης – Παραστατίδης

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του ανεξάρτητου Θεόδωρου Παραστατίδη, ενώπιον της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στην οποία είχε κληθεί μετά την κοινή δήλωση με τον συνάδελφό του Οδυσσέα Βουδούρη, για τους βουλευτές που θα άλλαζαν στάση, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας κατέθεσε και ο Οδυσσέας Βουδούρης σχετικά με τα ζητήματα που ανέκυψαν από την κοινή δήλωση που αφορούσε στο ενδεχόμενο αλλαγής στάσης βουλευτών από τον Προϋπολογισμό έως τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βουδούρης επανέλαβε στην επιτροπή ότι υπήρξε λανθασμένη ερμηνεία της θέσης των δύο βουλευτών και παραδέχθηκε ότι στο κείμενο συμπεριελήφθη μια ατυχής διατύπωση. «Διευκρινίσαμε ότι δεν υπαινισσόμεθα καμία κατηγορία για συναδέλφους μας βουλευτές» δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καλείται, στις 4 το απόγευμα, σε νέα συνεδρίαση, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, μετά τα ζητήματα που ανέκυψαν από την αποκάλυψη για τις επενδύσεις του στο χρηματιστήριο.

Δηλώσεις πριν τις καταθέσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Υπήρξε ατυχής διατύπωση, δήλωσε ο Θ.Παραστατίδης, λίγο προτού προσέλθει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα όσα γραπτώς ανέφερε -μαζί με τον Οδ.Βουδούρη, για τη στάση άλλων ανεξάρτητων βουλευτών στην υπόθεση εκλογής Προέδρου.

«Δεν μπορούμε να συστήσουμε σε κανέναν συνάδελφο τι θα κάνει» δήλωσε ο κ. Παραστατίδης, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε κακή ερμηνεία της δήλωσης.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Γλέζου, ο κ. Παραστατίδης ανέφερε ότι σέβεται τον κ. Γλέζο και δεν θέλει να σχολιάσει τις δηλώσεις, ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω ζητήσει από κανέναν να με βάλει σε ψηφοδέλτιο».

Στην επιτροπή Δεοντολογίας προσέρχεται και ο έτερος υπογράφων, Οδυσσέας Βουδούρης.

Το θέμα της συνεδρίασης είναι ζητήματα προστασίας και ενίσχυσης του κύρους του κοινοβουλευτικού θεσμού.

Οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προχώρησαν σε ανακοίνωση, με την οποία άφηναν βαρύτατες υπόνοιες, χωρίς να τους κατονομάζει, για τους Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Νταβρή ότι χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις των Βουδούρη-Παραστατίδη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους Ψαριανό, Αηδόνη, Λυκούδη και Νταβρή να προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις τους για χρηματισμό συγκεκριμένων ανεξάρτητων βουλευτών για την προεδρική εκλογή, οι δύο βουλευτές προχώρησαν σε «διευκρινιστική» ανακοίνωση, λέγοντας πως η δήλωσή τους παρερμηνεύτηκε και πως δεν είχαν σκοπό να απαξιώσουν τους συναδέλφους τους.