Η υπερχρεωμένη και απολύτως εξαρτημένη από δανειστές και εταίρους Ελλάδα παλεύει, εν μέσω πλήθους οικονομικών και κοινωνικών εκκρεμοτήτων και σε συνθήκες παρακμιακής πόλωσης και ευτέλειας, να επιλύσει το κρισιμότερο διαρθρωτικό πρόβλημά της, που δεν είναι άλλο από αυτό της πολιτικής. Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας απογοήτευσε τους εμπνευστές της τελευταίας πολιτικής ζαριάς και αφηνίασε τους διεκδικούντες την εξουσία. Και βεβαίως επανέφερε με ένταση στο προσκήνιο τις διεθνείς αμφισβητήσεις για τις δυνατότητες της χώρας να εξέλθει της μακρόχρονης κρίσης.
Τα γεγονότα μάλιστα της Παρασκευής, η νέα βύθιση της ελληνικής πολιτικής σε βούρκο ευτελισμού και διαφθοράς, όπου πρωταγωνιστούν πρόσωπα αμφιλεγόμενα και επιχειρείται ακόμη και η εμπλοκή του Πρωθυπουργού, επιβαρύνουν στον μέγιστο βαθμό το πολιτικό περιβάλλον και διαμορφώνουν συνθήκες μεγάλης έντασης εν όψει της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σκηνικό αποσύνθεσης


Οι κατηγορίες που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις του βουλευτή του Παύλου Χαϊκάλη που ακολούθησαν μέσω των οποίων επιχείρησε να εμπλέξει και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στην απόπειρα δωροδοκίας του πυροδότησαν επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται εξοργισμένος, μιλάει για «αλητεία Καμμένου» και κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι «πέφτει πολύ χαμηλά προκειμένου να υπηρετήσει τους πολιτικούς σκοπούς του».
Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός κατηγορεί τους κ.κ. Καμμένο και Τσίπρα για συμπαιγνία με σκοπό να μπλοκάρουν τους βουλευτές και να εμποδίσουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή, αν επιτευχθεί, θα αλλάξει οριστικά τα οικονομικά δεδομένα και την πορεία της χώρας.
Ορισμένοι υπουργοί του μάλιστα προχωρούν ακόμη παραπέρα και κάνουν λόγο για «οικονομικούς εντολείς» οι οποίοι «παίζουν τα ρέστα τους» και θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες αναταραχής δι’ ίδιον όφελος εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Επιπλέον επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει προσχωρήσει στη συνωμοσιολογική σχολή και ότι ακούει με ανοιχτό το στόμα τις «ιστορίες» του κ. Καμμένου.
Στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα, από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι σχεδόν έχουν υιοθετήσει τις καταγγελίες Καμμένου για την απόπειρα δωροδοκίας του κ. Χαϊκάλη και πιστεύουν στην εμπλοκή του Πρωθυπουργού, όπως και τραπεζιτών φίλων του. Ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις διαβεβαιώσεις που του παρείχε ο Λάκης Λαζόπουλος για τη βασιμότητα των καταγγελιών του φίλου του, επίσης ηθοποιού, Παύλου Χαϊκάλη.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Λαζόπουλος, ο οποίος αντιμετωπίζεται από τον κ. Τσίπρα ως κυρίαρχη έκφραση της λεγόμενης «κοινωνικής αντιπολίτευσης» και συνομιλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση μαζί του, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγίδευση του «σκοτεινού» ενδιαμέσου κ. Γ. Αποστολόπουλου, που κατά σύμπτωση έχει «βρεθεί» με τους πάντες εδώ και δεκαετίες και από ορισμένους περιγράφεται ως «άνθρωπος-βαλίτσα».
Βάσει των παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στη Βουλή την προσεχή Τρίτη θα είναι βαριά και ασήκωτη. Μετά μάλιστα και τις αστήρικτες κατηγορίες των κ.κ. Βουδούρη και Παραστατίδη εναντίον ανεξαρτήτων βουλευτών, του κ. Λυκούδη συμπεριλαμβανομένου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη και συρράξεις στο Κοινοβούλιο. Περίσσευε η οργή στο πρόσωπο και στον λόγο του κ. Λυκούδη την περασμένη Παρασκευή και έφθασε στο σημείο να ζητήσει προσωπικά από τον κ. Τσίπρα να αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τους κ.κ. Βουδούρη και Παραστατίδη.
Αρνητικό κλίμα


Οπως και να έχει, οι κατηγορίες για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών των ΑΝΕΛ διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις ψηφοφορίες που ακολουθούν. Παρότι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι «οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα», οι πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου από την παρούσα Βουλή περιορίζονται πια στο ελάχιστο. Ακόμη και εκείνοι που ταλαντεύονταν και σκέπτονταν να κάνουν το βήμα τώρα υπό την απειλή της κατηγορίας χρηματισμού θα το σκεφθούν διπλά και τριπλά.
Οπως λέει και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που προσπαθεί να μείνει μακριά από όλα αυτά, «δυστυχώς επικράτησαν τα στοιχεία της προβοκάτσιας» και τίποτε πια δεν μοιάζει ικανό να αποτρέψει την πορεία προς τις κάλπες. Κατά πάσα πιθανότητα, λοιπόν, οδεύουμε με ταχύτητα μεγάλη, εν μέσω συγκρούσεων, εντάσεων και λασπομαχιών, προς τις εθνικές εκλογές. Υπό αυτές τις συνθήκες η προεκλογική περίοδος δεν θα είναι και η καλύτερη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν μήπως τα πράγματα εκτραχυνθούν και ευνοήσουν εν τέλει και τις εξτρεμιστικές δυνάμεις να δράσουν.
Με τον πολιτικό κόσμο λασπωμένο, τις βρωμιές στον ανεμιστήρα να εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση, τους θεσμούς παραλυμένους και τη Δημοκρατία ανυπεράσπιστη, όλα τα δαιμόνια θα θελήσουν να απελευθερωθούν ή, χειρότερα, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.


Ανασφάλειες
Το πολιτικό σύστημα ανεπαρκές, οι δανειστές καχύποπτοι

Το επικίνδυνο είναι η απελευθέρωση των δαιμονίων να συμπέσει με ανεπιθύμητες συμπεριφορές από την πλευρά των αγωνιώντων αποταμιευτών, οι οποίοι σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας πιθανώς να θελήσουν να ασφαλισθούν έναντι κινδύνων. Αν στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος, άπαντες πιθανολογούν την επικράτηση συνθηκών ανασφάλειας.
Πράγμα που σημαίνει ότι από τις αρχές του νέου χρόνου είναι πιθανόν να πυροδοτηθούν μη ελεγχόμενες εκδηλώσεις. Στην περίπτωση αυτή όλα μπορούν να συμβούν και «η χώρα να πέσει στα βράχια», όπως συνηθίζει να λέει ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα πάσχει, ότι συγκροτείται, σε όλες του τις εκδοχές, παλαιές και νέες, από φθαρμένα υλικά και ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ωστόσο, χαρακτηρίζει τις επερχόμενες εκλογές «λυτρωτικές» γιατί ακριβώς θα αναδείξουν πλήρως το αδιέξοδο της «ανεύθυνης ηγεσίας», θα οδηγήσουν σε νέες αποτυχίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβάλουν την ανάδειξη των πραγματικών νέων δυνάμεων που θα πρωταγωνιστήσουν στην αναγέννηση της χώρας.
Ουδείς μπορεί να περιγράψει με ασφάλεια την πορεία των πραγμάτων. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα διχάζεται βαθειά, λασπώνεται επικίνδυνα και έτσι πιο εύκολα μπορεί να πέσει στα βράχια. Αλλωστε, οι εταίροι και οι δανειστές μας δεν διατηρούν τα καλύτερα των αισθημάτων. Η καχυποψία περισσεύει και μετά τα τελευταία θα χτυπήσει κόκκινο. Οποια κυβέρνηση και αν αναδειχθεί από τις εκλογές θα βρει απέναντί της την παγερή απαίτηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών για εφαρμογή των υπεσχημένων. Δηλαδή, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον αμετακίνητο τοίχο που θα απαιτεί και θα διεκδικεί συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας στον χρόνο. Δηλαδή, τα ίδια για την αποφυγή των οποίων οδηγηθήκαμε στις σημερινές ατελείωτες και απολύτως διαβρωτικές λασπομαχίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ