Σε έναν ολισθηρό δρόμο με απρόβλεπτες συνέπειες κινείται η πολιτική ζωή του τόπου σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ενώ το ζητούμενο είναι η πολιτική ηρεμία, καθώς η προσοχή των πιστωτών είναι στραμμένη προς την Ελλάδα, τμήμα του πολιτικού συστήματος εξουσίας πρωταγωνιστεί σε… λασπομαχίες με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η καταγγελία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του για να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα και τορπιλίζει την προεδρική εκλογή αφού επαναφέρει στο προσκήνιο και πάλι τη συζήτηση για «κουμπαράδες».
Πολιτική σύγκρουση


Η υπόθεση έχει όλα τα στοιχεία ενός πολιτικού θρίλερ: ένα DVD, απόπειρα δωροδοκίας, πολιτικούς, συμβούλους, βουλευτές, ηθοποιούς, μυστικές συνομιλίες, υποκλοπές, συναντήσεις σε μυστικά ξενοδοχεία, καταγγελία βραδινές ώρες σε δικαστικές αρχές, επιχείρηση της Αστυνομίας για «παγίδευση» του φερομένου ως μεσάζοντος.
Ενα πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται όχι στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου αλλά στην Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί όρθια. Θύμα η ίδια η Δημοκρατία, η οποία για ακόμη μία φορά δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από πρόσωπα που έπρεπε να την προστατεύουν, ενώ το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται ακόμη περισσότερο στα μάτια των πολιτών. Και όπως παραδέχονται έμπειροι πολιτικοί με μακρά κοινοβουλευτική θητεία, η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα απίστευτο παρασκήνιο.

Η διαδικασία των επόμενων δύο ψηφοφοριών για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης και υπό τη σκιά της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που είναι σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και αφού στην αρχή είχε επικρατήσει εκνευρισμός για τη νέα καταγγελία εν μέσω των ψηφοφοριών στη Βουλή για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα, πέρασε στην αντεπίθεση.
Η οργή Σαμαρά


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έγινε έξαλλος με τα όσα πληροφορήθηκε ότι είπε ο Π. Χαϊκάλης στο δελτίο ειδήσεων του Μega. Η αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ ότι ο φερόμενος ως μεσάζων Γιώργος Αποστολόπουλος ενεργούσε εκ μέρους του Πρωθυπουργού και ενός τραπεζίτη έβγαλε εκτός εαυτού τον Πρωθυπουργό που μιλάει για «αλητεία» των ΑΝΕΛ και του προέδρου του αλλά και οργή για τον ΣΥΡΙΖΑ που υιοθέτησε τις καταγγελίες.
Η έκρηξη του κ. Σαμαρά ήταν αναμενόμενη καθώς η υπόθεση αυτή επισκιάζει κάθε ουσιαστική πολιτική συζήτηση για την προεδρική εκλογή και ρίχνει νερό, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, στον μύλο όσων επιθυμούν πολιτική αναταραχή και αστάθεια.

Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε μια πρωτοφανή κίνηση για τα πολιτικά χρονικά ανακοινώνοντας ότι θα καταθέσει άμεσα μήνυση σε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον κ. Χαϊκάλη.

Η πολιτική αναμέτρηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ –και στη μέση οι ΑΝΕΛ -, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως και έμπειροι πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ενδεχομένως τα όσα θα συμβούν ως τις 29 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί η κρίσιμη και καθοριστική ψηφοφορία, δεν θα έχουν προηγούμενο. Μένει να αποδειχθεί, καθώς πολλά θα διαδραματισθούν στο παρασκήνιο μεταξύ της μεθαυριανής δεύτερης ψηφοφορίας στις 23 Δεκεμβρίου και της τρίτης τη μεθεπόμενη Δευτέρα.
Προβληματισμοί στη ΝΔ


Ακόμη και τώρα εκφράζεται αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και κανείς εκ των πρωθυπουργικών συμβούλων δεν μπορεί να τεκμηριώσει με στέρεα πολιτικά επιχειρήματα πώς μπορεί να συμβεί αυτό. Σε τμήμα των ΚΟ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, επικρατεί αβεβαιότητα και προβληματισμός για το αν θα επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης να σχηματισθεί η προεδρική εκλογή των 180 βουλευτών.
Μεγάλος αριθμός γαλάζιων στελεχών αλλά και μελών τής ΚΟ του ΠαΣοΚ προεξοφλούν ότι έρχονται οι πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τορπιλίζει την προεδρική εκλογή.
Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι η καταγγελία περί χρηματισμού «δεν μπορεί να σταθεί», όπως λένε, και απορρίπτουν, όπως είναι αυτονόητο, την ύπαρξη συνεννόησης και επικοινωνίας με τον φερόμενο ως μεσάζοντα. Αυτό που εντυπωσιάζει το Μέγαρο Μαξίμου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο βαθμός της συνεργασίας και της «ανοικτής γραμμής», όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Γι’ αυτόν τον λόγο έσπευσαν εξαρχής να μιλήσουν για υιοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ των καταγγελιών του Π. Χαϊκάλη και κατ’ ιδίαν λένε ότι οι δύο «συνοδοιπόροι» (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), όπως τους χαρακτηρίζουν, έχουν σχέδιο να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή και «μετέρχονται όλων των μέσων».
Ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, ιδιαίτερα προβληματισμένος από την υπόθεση και μιλάει για «κορύφωση της απόλυτης συκοφαντίας και αθλιότητας», ενώ, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είχε ιδιαίτερη σημασία η κίνησή του να καταθέσει άμεσα μήνυση και να ζητήσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.
Η κίνηση όμως του Πρωθυπουργού προκάλεσε την ανταπάντηση από τον Π. Καμμένο, που προχωρεί και αυτός σε μήνυση εναντίον του κ. Σαμαρά για ψευδή καταμήνυση λέγοντας ότι έχει προσωπική ευθύνη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά για την πολιτική του επιβίωση και το παιχνίδι αγριεύει επικίνδυνα, αν και ο Π. Χαϊκάλης μετά το Μega ήταν λίγο πιο διαλλακτικός στον ANT1 λέγοντας ότι ο Γ. Αποστολόπουλος «μπορεί να είναι στημένος για να πλήξει οποιονδήποτε, ακόμη και τον Σαμαρά».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί


Οι καταγγελίες Χαϊκάλη δεν αιφνιδίασαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με κάθε επίσημο τρόπο και χωρίς επιφυλάξεις έσπευσε ταχύτατα να τις υιοθετήσει. Αρχικά με τηλεφωνική παρέμβαση τουΠ. Σκουρλέτηστον ΑNT1, όπου σημείωσε ότι «σήμερα (σ.σ.: την Παρασκευή) αποκαλύπτεται, απ’ ό,τι φαίνεται, με έναν αρκετά σαφή τρόπο και με στοιχεία απ’ ό,τι ακούμε, ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού με σκοπό την αποστασία». Εν συνεχεία με δηλώσεις του ιδίου τουΑλ. Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε πως «εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων, διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος», ενώ κατηγόρησε και τον Πρωθυπουργό ότι «εξαγγέλλει εδώ και μήνες πως έχει «μαξιλαράκια», θα βρει τους 180» λέγοντας ότι «έχει κάνει μια ολισθηρή επιλογή».
Η πλήρης υιοθέτηση των καταγγελιών ήλθε με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, στην οποία αναφερόταν: «Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη όχι μόνο είναι σοβαρές αλλά τεκμηριώνουν τη γενικευμένη αίσθηση παρεμβάσεων, πιέσεων και μεθοδεύσεων προς τους βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναμένουμε η Δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της. Το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο. Να αναζητηθούν ευθύνες από τους υπαιτίους,όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Η χώρα και το πολιτικό σύστημα πρέπει να βγουν από τον βούρκο».

Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνθήκες επικίνδυνου εκτροχιασμού της δημόσιας συζήτησης η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκε και με επίσημες «διαρροές» της Κουμουνδούρου κατά της εισαγγελικής αρχής. «Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την αδράνεια της εισαγγελικής αρχής που, ενώ είχε επί μέρες στην κατοχή της αποδεικτικό οπτικοακουστικό υλικό τέλεσης απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή, δεν εξέδωσε εντολή αυτόφωρης διαδικασίας για τον δράστη» τόνιζαν την Παρασκευή το μεσημέρι κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου.

Το «δηλητήριο» Βουδούρη– Παραστατίδη

Υπό αυτές τις συνθήκες, πάντως, κάποιοι σημείωναν ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες και σε χρόνο που συμπίπτει με την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως περιγράφηκε στις καταγγελίες, είχε γίνει η συνάντηση τουΠ. Καμμένουστη Βουλή με τον στενό συνεργάτη τουΑλ. ΤσίπραΝ. Παππά, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της μεταξύ τους συζήτησης.
Η στάση που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε αίσθηση στους περισσότερους πολιτικούς κύκλους, δεδομένου ότι συνδυάστηκε και με μια εμπρηστικού περιεχομένου επιστολή-καταγγελία των ανεξάρτητων βουλευτώνΟδ. ΒουδούρηκαιΘ. Παραστατίδη(οι οποίοι θεωρούνται από τους βέβαιους για συμπαράταξη με την αντιπολίτευση εν όψει εκλογών). Με αυτήν καλούσαν όσους καταψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά ψήφισαν τον Στ. Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία να απέχουν απότις επόμενες δύο προκειμένου να «αρθεί η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές».
«Η απόπειρα χρηματισμού έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητος τρόπος να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.
Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν ως σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή που συνυπογράφουν οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης.
Βαριές εκφράσεις

Η πρωτοβουλία αυτή έριξε λάδι στη φωτιά και προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρχικά τουΧρ. Αηδόνη, ο οποίος απείλησε με μηνύσεις, και εν συνεχεία του Σπ. Λυκούδη, ο οποίος χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «πολιτικά σκουλήκια» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός μίλησε για «αθλιότητα διαφόρων περιπλανώμενων πολιτικάντηδων που εκτελούν συμβόλαια εν όψει της ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν διαπιστευτήρια στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά και την ανακοίνωση του ΚΚΕ που ζητεί να διερευνηθεί άμεσα η καταγγελία, οι κ.κ. Βουδούρης και Παραστατίδης προχώρησαν σε διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία αποσύρουν τις υπόνοιες περί χρηματισμού, λέγοντας ότι δεν στόχευαν στην απαξίωση κανενός συναδέλφου τους και ακόμη περισσότερο δεν ήταν κατηγορία προς κανέναν. Η ζημιά όμως είχε γίνει και λίγο ακόμη δηλητήριο έπεσε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι οι επόμενες ημέρες ως τις 29 Δεκεμβρίου, την τρίτη κρίσιμη καθοριστική ψηφοφορία, θα είναι έντονες και, αν δεν εκλεγεί ο Στ. Δήμας, στον δρόμο προς τις εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν… «ομηρικές μάχες» και με πολλαπλά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Ρήξη
Ο ρόλος Λαζόπουλου και ο κ. Χαϊκάλης
Το στοιχείο που προξένησε γενική αίσθηση από το πρωί της Παρασκευής ήταν ότι η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε διά στόματος Λ. Λαζόπουλου στον ΑΝΤ1. Η πολιτική συμπάθεια του κ. Λαζόπουλου προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με την παρέμβασή του την Παρασκευή, πυροδότησε πολλούς συνειρμούς. Ο γνωστός ηθοποιός είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα σε τακτική βάση, ενώ την προηγούμενη άνοιξη είχε συζητήσει διεξοδικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση να είναι επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, την οποία εν τέλει απέρριψε. Η έκπληξη, για όσους δεν γνώριζαν, ήταν η φιλία του Λ. Λαζόπουλου με τον Π. Χαϊκάλη, με τον δεύτερο να προστρέχει στον καλλιτέχνη για βοήθεια σχετικά με το DVD.
Ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο ηθοποιός και βουλευτής Π. Χαϊκάλης, διατηρούσε πολυετή φιλία με τον Πρωθυπουργό, αλλά τα τελευταία χρόνια η σχέση τους διερράγη. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ στήριξε τον κ. Σαμαρά την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης και ήταν από αυτούς που τον πίστευαν. Η στροφή της ΝΔ όμως τον Νοέμβριο του 2011 και η στήριξη στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου τον έφεραν στις τάξεις των ΑΝΕΛ. Θεωρούνταν από τους βουλευτές που δυνητικά θα μπορούσε να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα εδώ και καιρό υπήρχαν σχετικές διαρροές από την κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ