Σε τροχιά εκλογών κινείται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς με βάση τα σημερινά δεδομένα και την κοινοβουλευτική αριθμητική δεν φαίνεται να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» είναι η παρήγορη φράση ορισμένων στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο όμως προκρίνει καθαρές λύσεις. Το δίλημμα πλέον μετά και την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας είναι: ή στις 29 Δεκεμβρίου ψηφίζουμε Πρόεδρο χωρίς υποχωρήσεις ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Η καταγγελία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα. Υπό αυτές τις συνθήκες η προσπάθεια της κυβέρνησης να απεμπλακεί από το αδιέξοδο δυσχεραίνει, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις πολλών βουλευτών της ΝΔ που ζητούν από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αρνητικοί να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά δεν δείχνουν διάθεση να συζητήσουν τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας εκλογών, όπως ζητούν πολλοί ανεξάρτητοι.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχούν εκτιμήσεις ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας αυτή θα είναι μικρή, η ΝΔ θα αντέξει ικανοποιητικά. Ακόμη ελπίζουν ότι θα επικρατήσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν τη συζήτηση περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπονομευτική και εκτός πλαισίου. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν πολλοί και εντός της ΝΔ που ζητούν συναινετική εκλογή Προέδρου, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές εντός του 2015.
Το ζήτημα αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία τονίζεται ότι είναι ένα σενάριο που δεν συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα πάμε με τον Δήμα ως το τέλος» λένε, αν και ήδη έχουν εμφανιστεί βουλευτές, όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είπαν ότι μπορεί να αποσυρθεί.
Απόλυτα ταυτισμένος με τη γραμμή του Πρωθυπουργού για «καθαρές λύσεις» εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συμβάλλει παρασκηνιακά στην προσπάθεια να συγκεντρωθεί η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξουν «μεσοβέζικες» λύσεις και θεωρεί την προσφυγή στις κάλπες τη μόνη καθαρή πολιτική λύση. Ακρως ενδιαφέρουσες και υποστηρικτικές είναι και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το Μαξίμου ανέγνωσε θετικά την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Π. Καμμένο και να ζητήσει να αλλάξει στάση αλλά και την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ